Padidėjus cholesterolio koncentracijai kraujyje, galimi psichinės sveikatos sutrikimai – nerimas, streso pojūtis, teigia švedų mokslininkai, atlikę tyrimą, kuriame dalyvavo keli šimtai tūkstančių šalies gyventojų. Gydytoja dietologė sakė nenustebusi dėl tyrimo išvadų, taip pat paaiškino, kokia dieta...
Daiva Pipiraitė-Lazarevičienė
19 straipsnių
Medikė – apie kiaušinius ir cholesterolį: kiek iš tiesų tai turi bendro ir kodėl kietai virtą kiaušinį geriau pamiršti (6)
Ne veltui dažnas mūsų pusryčiams renkasi kiaušinius – jie ne tik sotūs, bet ir turtingi savo maistine verte. Velykų laikotarpiu kiaušiniai susilaukia dar daugiau mūsų dėmesio ir net neskaičiuojame, kiek jų suvalgome. Nors turėtume – pernelyg dažnai valgomi kiaušiniai tampa tikra cholesterolio bomba....
Šventiniai stalai jau netrukus bus nukrauti ne visada lengvai virškinamais ar sveikais patiekalais. Prisėdęs prie tokio stalo retas kuris pagalvoja apie saiką ir tada pasijunta blogai. Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Konsultacijų centre dirbanti gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė-La...
Cukrus yra lengvai įsisavinamas greito atpalaidavimo energijos šaltinis, tačiau neturi nei vitaminų, nei mineralinių medžiagų. Jis virsta į riebalus, sukelia sunkias ligas ir priklausomybę. Cukrus realiai mums nereikalingas, bet mes kaip pakvaišę ne tik suvartojame begalinius jo kiekius kasdien, išl...
Kai kurie žmonės pastebi, kad pavartojus pieno ir pieno produktų pasijaučia nekaip. Juos kamuoja pilvo pūtimas, viduriavimas. Visa tai – laktozės netoleravimo požymiai. Tiesa, kai kuriems žmonėms jie atsiranda ne iškart, o su laiku. Kodėl taip nutinka ir ar netoleruojantiems laktozės reikėtų vengti ...
Norvegų mokslininkai, atlikę naują tyrimą, pastebėjo, kad dideli folio rūgšties kiekiai didina onkologinių ligų riziką. Folio rūgštis yra B grupės vitaminas, ypač rekomenduojamas vartoti planuojant nėštumą ir jam prasidėjus.
Vietoje kotleto – milteliai, kokteiliai ir kitokie maisto pakaitalai. Tai nauja mada, ar dieta tinginiams? Tai aiškinasi „LNK Žinios“.
Daugybė žmonių savo ryto neįsivaizduoja be puodelio kavos ir teigia negalintys atsibusti, kol jos neišgeria. Kiti gi rytais ir ne tik renkasi gerti tik arbatą. Esą arbatoje yra netgi daugiau kofeino negu kavoje, tad ir miegus ji išsklaido veiksmingiau. Kai kurie netgi teigia, kad arbatą gerti sveiki...
Apie žarnyno valymo naudą kalbama daug. Teigiama, kad dėl užsiteršusio žarnyno gali prasidėti įvairios virškinimo problemos, tokios kaip pilvo pūtimas ar nereguliarus tuštinimasis. Teigiama, kad tai yra ir viena iš per didelio kūno svorio priežasčių, todėl esą kartkartėmis būtina išvalyti žarnyną.
Ar paprastas gėrimas sparčiai tirpdo kilogramus: gydytoja įvertino, kokio galima tikėtis poveikio (7)
Toks lieknėjimo būdas interneto erdvėje pristatomas kaip tikras išsigelbėjimas, norintiems sumažinti kūno apimtis. Sakoma, kad jis padeda ne tik numesti nepageidaujamus kilogramus, pašalinti iš organizmo toksinus, bet netgi sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Gydytoja dietologė atkreipė dėmesį į populiarią dietą: tai naudinga tik labai mažai grupei žmonių (60)
Sveikas maitinimasis yra vienas iš svarbiausių išorinių faktorių, veikiančių mūsų sveikatą. Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė-Lazarevičienė sako, kad maistas nėra vaistai, bet daro didelę įtaką ligų buvimui arba nebuvimui.
Grybai – skanu, bet ar sveika? Dietologės Daivos Pipiraitės-Lazarevičienės bei dietistės Vaidos Kurpienės teigimu, grybų nauda žmogaus organizmui yra nenuginčijama. Visgi, abi specialistės sutaria, jog suvirškinti grybus gali būti sunku, todėl labai svarbu žinoti, kaip teisingai juos paruošti.
Karštomis vasaros dienomis neretas Lietuvos gyventojas gaivinasi šaltibarščiais, taip bandydamas neapsunkinti savo skrandžio ir numalšinti alkį. Visgi nuolat besikeičiančios mitybos mados kartais pradeda klaidinti gyventojus, ką valgyti, o ko ne, ką į patiekalus maišyti, o ko atsisakyti. Specialista...
Majonezas – vieni žmonės juo gardina įvairias salotas, mišraines, kiti – be jo neįsivaizduoja keptų bulvyčių ar burgerių. Nors dietologai dažnai kritiškai atsiliepia apie majonezo vartojimą, visgi šis produktas sutinkamas kone kiekvieno žmogaus šaldytuve. Kaip išsirinkti sveikiausią? Į ką reikėtų at...
Dėl išeikvotų žemės resursų valgome gerokai mažiau vertingą maistą, LRT.lt teigia gydytoja Regina Žukauskienė. Savo ruožtu gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė-Lazarevičienė aiškina, kad kai kurių vitaminų ir mikroelementų trūkumo priežastis daug sudėtingesnė: pakito veislių savybės, auginimo metodai,...
Vieno produkto ar produktų grupės panaikinimas iš savo mitybos raciono negali atnešti naudos, LRT RADIJUI sako gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė-Lazarevičienė.
Išrūgų bei pasukų produktai lietuvių buvo vertinami nuo seno. Pasukos, kurios gaunamos gaminant sviestą, pagal baltymų, riebalų ir laktozės kiekį primena liesą pieną, tačiau jos daug vertingesnės. Pasukos priskiriamos probiotikų grupei, reguliuoja žarnyno veiklą, suteikia energijos, stiprina dantų i...
Silkė, be kurios neįsivaizduojamas Adventas ir tradicinis Kūčių stalas, nei pigus, kaip anksčiau buvo, nei vienareikšmiškai geras produktas.
Turbūt, ne vienos moters svajonė – žiemos šventes sutikti atrodant stulbinančiai. Neretai koją šio plano įgyvendinimui pakiša keli papildomi kilogramai niekaip netelpantys į šventinę suknelę.