Nesuklysime teigdami, kad rudenį viena populiariausių daržovių – moliūgas. Ši skani, maistinga, nebrangi ir sveikatai naudinga daržovė yra labai universali — ją galima kepti, virti, troškinti, rauginti, įvairiai konservuoti ar net valgyti žalią. Moliūguose gausu gyvybiškai svarbių medžiagų — vitamin...
daržovė
68 straipsnių
Jau vien istoriškai kopūstas buvo ne tik maistas, bet ir vaistas – seniau žmonės šią daržovę naudojo medicininiams tikslams: jie buvo naudojami kaip kompresas žaizdoms ir opoms gydyti, taip pat buvo vartojami kaip priemonė nuo virškinimo problemų ir uždegimų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė p...
Baklažanas – daržovė, kuri puikiai dera su kitais kitomis ir taip galima paruošti nuostabių patiekalų. Šiam receptui galima sunaudoti visą jų kalną ir mėgautis puikiu daržovių troškiniu. Baklažanas jame puikiai atsiskleidžia.
Sveikas maistas prailgina gyvenimo trukmę ir sumažina riziką susirgti įvairiomis ligomis, tokiomis kaip širdies ligos ir vėžys. Maistas veikia ir protą – ne tik smegenų ligų riziką, bet ir gebėjimą aiškiai mąstyti, taip pat ir nuotaiką bei psichinę sveikatą.
Dietistė paaiškino, kada bulvės naudingos, o kada žalingos organizmui: prieš virimą nuskusdami ir laikydami vandenyje darome didelę klaidą (1)
Ko gero nėra namų, kuriuose lietuvių nuo seno numylėta daržovė – bulvė – nebūtų mėgstama ir dažnai naudojama virtuvėje. Didžiausio lietuviško prekybos tinklo duomenimis, šalies gyventojai šią daržovę renkasi vis dažniau, o šiemet jau spėjo įsigyti net penktadaliu daugiau bulvių nei prieš du metus. N...
Įpusėjęs ruduo lepina gausiu moliūgu derliumi. Moliūgai – kone dažniausiai vartojama rudens daržovė, dažnai atsidurianti mūsų mitybos racione. Dietistė Rima Leonavičienė primena, kokią naudą organizmui turi moliūgai, o taip pat ragina neišmesti jų sėklų, kurios yra gausios maistinių savybių.
Svogūnai pasižymi įvairia skonių palete: nuo aštrumo, kai yra žali, iki saldumo ir švelnumo, kai juos apkepame ar šiek tiek apverdame. Svogūnus galima troškinti, karamelizuoti, skrudinti, kepti arba naudoti kaip padažų ir sriubų pagrindą. Šios daržovės – ne tik skanios, bet ir maistingos. Anot gydyt...
Dabar – pačios šviežiausios bulvės ir dažnas lietuvis skuba gaminti įvairiausius patiekalus iš per vasarą pasiilgtos daržovės. Sako, pagal suvartojamą kiekį bulves būtų galima laikyti antrąją mūsų duona – juos mėgsta tiek maži, tiek suaugę. Ir nors dauguma bulvę laiko kaloringa ir svorį auginančia d...
Iš Lietuvos ūkių į parduotuvių lentynas atkeliaujančios morkos išties turi supergalių – padeda palaikyti akių sveikatą bei odos jaunystę. Šią daržovę galima triaukšti vieną, naudoti salotoms, troškiniams ir net gaminti desertus.
Atidarę šaldytuvą ar spintelę matote ne vieną „pavargusią“ daržovę. Puikiai pažįstama situacija, ar ne? Nelaukiant, kol galutinai suvys ar net suges, galima suskubti ką nors iš tokių gėrybių paruošti – dėti į sriubą, troškinį ar kiaušinienę. Maisto tinklaraščio „Zinos virtuvėje“ kūrėja Zina Bružienė...
Darže – tikra cukinijų pasiutpolkė: vieną nuskynus, žiūrėk, po dienos jau kita prašosi į virtuvę. Puiki daržovė, kuri organizmui teikia vien naudą. Išnaudokite šviežių cukinijų metą – iš jos galima pagaminti įvairausius patiekalus. Tekste rasite: pikantiškus cukinijų blynelius, trintą sriubą su sūri...
Darže pastebėjote keistą duobutę? Gamtininkas pasakė, kas ten įsikūrė ir kaip geriausia juos išprašyti (4)
Daržininkų ir sodininkų grupėse socialiniuose tinkluose gyventojai ėmė dalintis neįprastų dirvoje atsirandančių duobučių nuotraukomis. Paprastai jos aptinkamos šalia pasodintų daržovių, neretai pomidorų, moliūgų. Gamtininkas atsakė, kieno tai urvai ir kodėl tokius įnamius reikėtų laikyti kuo toliau ...
Kurpienė ragina į mitybą įtraukti kiek primirštą daržovę: žmonės sako, kad ji šalina skysčius iš organizmo, padeda esant inkstų problemoms (3)
Tai seniai žinoma, tik šiais laikais kiek primiršta lietuviška daržovė. Ir tikrai be reikalo, pastebi dietistė, lektorė Vaida Kurpienė, nes tai – vertinga, skani, saldoko skonio daržovė. Ši daržovė puikiai pakeičia bulves – nors kaloringumas panašus, tačiau skiriasi maistinės medžiagos.
5 per dieną – tiek vaisių ir daržovių porcijų kasdien rekomenduoja suvartoti Pasaulio sveikatos organizacijos specialistai. Tačiau rekomendacijos su realia situacija, deja, vis dar smarkiai prasilenkia. Tad kaip į savo racioną įtraukti daugiau vaisių ir daržovių? Kaip suvartoti didesnį jų kiekį, nei...
Reikalinga visiems, kam per 40: ši daržovė stiprina potenciją, gerina kiaušidžių veiklą, o vyresniems žmonėms padeda išsaugoti regėjimą (8)
Mitybos specialistai šią daržovę priskiria pačių sveikiausių maisto produktų penketukui. Imkime ir išsiaiškinkime, kuo ji naudinga ir kodėl specialistai ją taip vertina.
Populiari ir pigi daržovė – neįtikėtinai vertinga: kopūstai mažina antsvorį, neleidžia kauptis cholesteroliui, bet kartais gali ir pakenkti (2)
Kas gi nemėgsta kopūstienės arba barščių su kopūstais? Kopūstus noriai valgome raugintus ir šviežius, be to, nuoširdžiai tikime, kad ši daržovė teikia tiktai naudą ir kad ją sveika valgyti visiems. Tačiau ar iš tikrųjų taip yra?
Retai valgoma, bet ypač vertinga – dr. Čapkauskienė apie daržovę, kuri mažina cholesterolį, skrandžio opas, gerina vyrų vaisingumą (8)
Dietistai, gydytojai dietologai, mokslų daktarai ne tik primygtinai kartoja vartoti kuo daugiau daržovių, bet ir pabrėžia vienų ar kitų naudingąsias savybes. Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė Delfi Maistas skaitytojus jau ne vienerius metus supažin...
Gydytoja dietologė apie tai, kiek kartų per savaitę reikėtų valgyti varškę ir kam ją vartoti itin atsargiai (1)
Patiekalai iš varškės, ypač jei dalį jos pakeičiame daržovėmis ar vaisiais, yra sveikatai palankūs, neapsunkinantys ir tinkantys visos šeimos vakarienei. Be to, tai pigesnė alternatyva norintiems sutaupyti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad p...
Pupelių sriubą valgyti ne tik skanu, bet ir sveika. Tai – subtilaus skonio, naudingų medžiagų kupina daržovė. Joje gausu baltymų bei geležies, todėl šios daržovės ypatingai vertingos tiems, kurie nevalgo mėsos. Pupelių sriubą gardinkite smulkintomis petražolėmis.
Netikėtas atradimas: visiems puikiai pažįstama daržovė net 50 proc. sumažina cukraus lygį kraujyje – tai ypač aktualu sergantiems cukriniu diabetu (2)
Visiems puikiai žinoma daržovė mažina ne tik cukraus lygį kraujyje, bet ir cholesterolio kiekį, rašoma „Maaleht“.