daržovė

68 straipsnių

Roma Macijauskaitė

Nesuklysime teigdami, kad rudenį viena populiariausių daržovių – moliūgas. Ši skani, maistinga, nebrangi ir sveikatai naudinga daržovė yra labai universali — ją galima kepti, virti, troškinti, rauginti, įvairiai konservuoti ar net valgyti žalią. Moliūguose gausu gyvybiškai svarbių medžiagų — vitamin...

2024.10.16 06:15
Roma Macijauskaitė

Jau vien istoriškai kopūstas buvo ne tik maistas, bet ir vaistas – seniau žmonės šią daržovę naudojo medicininiams tikslams: jie buvo naudojami kaip kompresas žaizdoms ir opoms gydyti, taip pat buvo vartojami kaip priemonė nuo virškinimo problemų ir uždegimų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė p...

2024.09.06 05:45

Ko gero nėra namų, kuriuose lietuvių nuo seno numylėta daržovė – bulvė – nebūtų mėgstama ir dažnai naudojama virtuvėje. Didžiausio lietuviško prekybos tinklo duomenimis, šalies gyventojai šią daržovę renkasi vis dažniau, o šiemet jau spėjo įsigyti net penktadaliu daugiau bulvių nei prieš du metus. N...

2023.10.10 12:30
Roma Macijauskaitė

Svogūnai pasižymi įvairia skonių palete: nuo aštrumo, kai yra žali, iki saldumo ir švelnumo, kai juos apkepame ar šiek tiek apverdame. Svogūnus galima troškinti, karamelizuoti, skrudinti, kepti arba naudoti kaip padažų ir sriubų pagrindą. Šios daržovės – ne tik skanios, bet ir maistingos. Anot gydyt...

2023.09.20 06:00
Roma Macijauskaitė

Atidarę šaldytuvą ar spintelę matote ne vieną „pavargusią“ daržovę. Puikiai pažįstama situacija, ar ne? Nelaukiant, kol galutinai suvys ar net suges, galima suskubti ką nors iš tokių gėrybių paruošti – dėti į sriubą, troškinį ar kiaušinienę. Maisto tinklaraščio „Zinos virtuvėje“ kūrėja Zina Bružienė...

2023.07.25 06:30
Parengė Roma Macijauskaitė

Tai seniai žinoma, tik šiais laikais kiek primiršta lietuviška daržovė. Ir tikrai be reikalo, pastebi dietistė, lektorė Vaida Kurpienė, nes tai – vertinga, skani, saldoko skonio daržovė. Ši daržovė puikiai pakeičia bulves – nors kaloringumas panašus, tačiau skiriasi maistinės medžiagos.

2023.05.02 10:39
Roma Macijauskaitė

Dietistai, gydytojai dietologai, mokslų daktarai ne tik primygtinai kartoja vartoti kuo daugiau daržovių, bet ir pabrėžia vienų ar kitų naudingąsias savybes. Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė Delfi Maistas skaitytojus jau ne vienerius metus supažin...

2023.02.21 18:30

Pupelių sriubą valgyti ne tik skanu, bet ir sveika. Tai – subtilaus skonio, naudingų medžiagų kupina daržovė. Joje gausu baltymų bei geležies, todėl šios daržovės ypatingai vertingos tiems, kurie nevalgo mėsos. Pupelių sriubą gardinkite smulkintomis petražolėmis.

2022.11.21 00:00