Diabetas

278 straipsnių

Diabetas – tai medžiagų apykaitos sutrikimas, kai organizmas nesugeba tinkamai apdoroti cukraus (gliukozės) kraujyje. Diabetas gali būti 1 tipo, kai organizmas negamina insulino, ir 2 tipo, kai organizmas nesugeba veiksmingai naudoti insulino. 2 tipo diabetas dažniausiai vystosi dėl netinkamos mitybos, mažo fizinio aktyvumo ir genetinių veiksnių.

Dažniausi diabeto simptomai: nuolatinis troškulys, dažnas šlapinimasis, nuovargis ir neryškus matymas. Jei cukrinis diabetas nėra tinkamai kontroliuojamas, gali atsirasti rimtų komplikacijų, tokių kaip širdies ligos, inkstų pažeidimai ir regėjimo sutrikimai.

Daugiau informacijos apie diabetą rasite pateiktuose straipsniuose.

Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ informacija

Pasaulyje 1 iš 11 suaugusiųjų serga cukriniu diabetu. Lietuvoje cukriniu diabetu serga apie 5 proc. visų gyventojų. Higienos instituto duomenimis, 2023 m. šalyje cukriniu diabetu sirgo daugiau kaip 160 tūkst. gyventojų, tai yra 11 tūkst. daugiau nei 2021 m. Net 90 proc. atvejų pasireiškia 2 tipo cuk...

2024.11.13 16:55
Indrė Pepcevičiūtė-Bogušienė

„Hormonai yra esminiai organizmo reguliatoriai, kurie valdo medžiagų apykaitą, augimą, reprodukciją ir daugybę kitų gyvybiškai svarbių funkcijų. Jų disbalansas gali sukelti rimtų sveikatos problemų, todėl svarbu laiku diagnozuoti ir gydyti hormoninius sutrikimus, siekiant išsaugoti sveikatą ir gyven...

2024.11.06 05:45
LSU docentas daktaras Ramutis Kairaitis

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis 2020 metais 40 procentų žmonių pasaulyje turėjo antsvorį, o 13 procentų buvo nutukę ir šie skaičiai didėja. Nutukimas įgauna epidemijos pobūdį ir yra pripažįstama, kad tai yra liga. Sergantiems ja yra rizika susirgti gretutinėmis ligomis, tokiomis kaip hip...

2024.04.26 13:58
Roma Macijauskaitė

Ši daržovė neatsiejama nuo Viduržemio jūros, Azijos, Artimųjų rytų kulinarinių vingrybių. Ji gali virsti išskirtinio skonio garnyru, traškiu užkandžiu, salotomis, netgi sriuba ar unikaliu pagrindiniu vegetarišku patiekalu. Pamažu šią nebrangią ir skaidulų kupiną daržovę atranda ir lietuviai. O svarb...

2024.03.04 09:37
Martin Alps, delfi.lv

Po valgio gliukozės kiekis kraujyje visada padidėja. Tai natūralu, be to, juk tam ir valgome: gliukozė, kaip žinia, – tai pagrindinis ląstelių energijos šaltinis. Atrodytų, kad kuo daugiau „kuro“, tuo geriau. Vis dėlto siekiant energijos balanso, svarbu, kaip greitai išauga kraujo gliukozės koncentr...

2024.02.23 10:05
Vandens stiklinė – galingesnė, nei manėme: metas nustebti, kokios įtakos ji turi mūsų senėjimui ir ligoms
Brigita Ragickaitė

Dažnas žino, kad žmogaus organizmui būtinas vanduo. Tačiau tai, koks glaudus vandens ryšys su žmogaus ilgaamžiškumu ir sergamumu lėtinėmis ligomis, turbūt nustebintų ne vieną. Šiemet atlikti tyrimai parodė, kad tie žmonės, kurie turi įprotį reguliariai gerti rekomenduojamą vandens kiekį, pasižymi ma...

2023.10.31 05:45

Gerai žinoma, kad kava ilgainiui teigiamai veikia sveikatą. Per dieną suvartojant tris keturis tirpios kavos puodelius, atitinkančius tris keturis puodelius, sumažėja daugelio ligų, įskaitant širdies ligas, antrojo tipo diabetą ir kai kurias vėžines ligas, rizika.

2023.10.19 06:45