Kiekvieną dieną sprendžiame, kokius drabužius vilksimės, planuojame šeimos vakarienę, darbus, o pusryčiams fantazijos neretai pritrūksta – daugelis kiekvieną mielą rytą verda kiaušinius ar susitepa vis tokį patį sumuštinį. Pusryčių monotonija patogi, tarkime, jei skaičiuojate kalorijas. Bet ar buvim...
dietistė
67 straipsnių
Pavasarį šylant orams, daugelis suskumba ruošti kūno linijas vasarai. Vieni skaičiuoja kalorijas, kiti – drastiškai atsisako cukraus ar kitų produktų, net badauja. „Nebūtina atsisakyti pamėgtų patiekalų ar gėrimų. Kur kas svarbiau yra mokėti įvertinti jų sudėtis“, – sako dietistė Viktorija Uzielė. A...
Sveikos mitybos specialistai ragina į mitybą įtraukti daugiau grūdinių kultūrų. Tačiau kokios kruopos vertingos, o kokios – nelabai, į ką reikia atsižvelgti jas renkantis, o kokių geriau visai atsisakyti? Apie tai pasakoja dietistė, maisto technologė, sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė.
Šiuo klausimu – ar į vandenį, kuriame virs makaronai, reikia pilti aliejaus – žmonės turi dvi nuomones. Vieniems atrodo, kad tai daryti būtina, kiti įrodinėja visiškai priešingą tiesą. Ir, pasirodo, toks nedidelis klausimas žiebia nemenkus ginčus. Nutariau padaryti jiems galą ir paklausiau dviejų sr...
Vargu ar rasime žmogų, kuris nebūtų patyręs pilvo pūtimo. Tik vieniems ši problema yra gerokai aštresnė nei kitiems. Ir nors dauguma, išgyvendami pilvo pūtimą, manys, kad suvalgė kažko netinkamo, dietistė Vaida Kurpienė atkreipia dėmesį, kad tai ne visada yra taip. „Pilvo pūtimo priežasčių gali būti...
Rekomendacijų gerti salierų sultis – internete pilna. Kas tai – nauja mada ar dėmesio vertas sveikatą stiprinantis gėrimas, klausiu dietistės Renaldos Baužytės.
Pasakė, ant kokių riebalų – taukų, aliejaus ar sviesto – geriausia kepti: vienas produktas pernelyg išaukštinamas (3)
Viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai, jog lydytas sviestas (sviestas ghee) yra labai nepalankus sveikatai, dietistė ir maisto technologė, „Sveikatai palankus“ įkūrėja Raminta Bogušienė primena, kad saikingas šio produkto vartojimas nėra kenksmingas, tačiau labai svarbu nepiktnaudžiauti sočiais...
Daržoves rauginame ne tik norėdami paįvairinti skonių paletę žiemą, bet ir tikėdamiesi pastiprinti organizmą, gauti daugiau vertingų medžiagų ir vitaminų. Fermentuotomis daržovėmis ne vieną dešimtį metų prekiaujanti moteris patarė, kaip patiems užsiraugti namuose kopūstų, o žinoma dietistė paaiškino...
Absoliuti dauguma to nežino – Vaida Kurpienė pasakė, kiek raugintų daržovių galima suvalgyti per dieną (2)
„Daržovės yra puikus skaidulų ir imunitetą stiprinančių medžiagų šaltinis. Jas reikia valgyti bent 2 kartus per dieną, idealu – per pietus ir vakarienei, kad sudarytų pusę ar daugiau lėkštės. Daržovės turi sezoniškumą, tad verta taikytis prie gamtos užduodamų taisyklių“, – sako dietistė, sveikos mit...
Ekspertas išskiria 8 žuvis, kurių geriau nevalgyti: tai žuvys-žudikės, kenkiančios žmogaus sveikatai (2)
„Didėjant jūrų taršai kyla problemų ne tik aplinkai, bet ir žmogaus sveikatai, – teigia Sveikatos instituto vienas iš vadovų, knygos „Žuvys žudikės: kaip jūros gėrybės kenkia mūsų sveikatai“ autorius Bryanas Clementas. Dietistė Vaida Kurpienė pataria, kaip išsirinkti kokybišką žuvį.
Mitybos specialistė Modesta apie tai, kaip įveikti antsvorį: neieškokite receptų internete – jums tereikia žinoti šias 6 taisykles (3)
Kaip numesti svorio, koks būdas efektyviausias – klausimai, kamuojantys nemažą gyventojų dalį. Išbandomi įvairiausi būdai svoriui mesti, tačiau neretai šie bandymai nuveda prie dar didesnių problemų. Dietistė Modesta Giedraitytė pataria, kokie įpročiai padės išlaikyti normalų svorį ir ką reikia dary...
Viena moteris dvi savaites kasdien ryte ir vakare prieš miegą gėrė arbatą su citrina ir imbieru, ir rezultatai ją nustebino.
Dietistė skaičiuoja 10 klaidingų įsitikinimų, kodėl nepavyksta numesti svorio: regis, jau nieko nevalgai, o kilogramai auga (1)
Nuolat girdime vieni iš kitų: „noriu numesti bent kelis kilogramus“, „ir vėl priaugau“, „bandžiau ir to imtis ir ano, bet niekas nepadeda“. „Gal visgi genetika kalta, kad turiu antsvorį?“ Dietistės identifikavo pagrindines klaidas ir įsitikinimus apie svorio metimą.
Duona yra kone dažniausiai naudojamas produktas mūsų racione, tačiau iki šiol kyla klausimų, kaip išsirinkti sveikiausią. Dietistės Viktorijos Uzielės teigimu, dažnai produktų gamintojai naudoja įvairius rinkodaros triukus, sudarydami vaizdą, kad duona ar bet koks kitas produktas yra sveikas, todėl ...
Statistika skelbia, kad širdies ir kraujagyslių ligos yra dažniausia mirties priežastis Lietuvoje. O aukštas kraujospūdis – viena esminių tai lemiančių priežasčių. Jis sukelia apie pusę insultų, išeminės širdies atvejų. Tad kaip sumažinti kraujospūdį, kaip sau padėti, pasakoja dietistė, puslapio sul...
Dietistė Kurpienė papasakojo apie miško grybų apdorojimo būdus: kaip išsaugoti vertingiausias maistines savybes ir kokiems žmonėms jų verčiau vengti (1)
Grybauti lietuviai tikrai mėgsta. Rudenį mūsų tautiečiai suplūsta į miškus, ten ieško įvairių grybų, jais vėliau su pasigardžiavimu mėgaujasi. Visgi grybų sezonas – ne itin ilgas, tad, namo parsinešus kelias pintines gėrybių, galima atsargų pasiruošti ir žiemai.
Dietistė paaiškino, kada bulvės naudingos, o kada žalingos organizmui: prieš virimą nuskusdami ir laikydami vandenyje darome didelę klaidą (1)
Ko gero nėra namų, kuriuose lietuvių nuo seno numylėta daržovė – bulvė – nebūtų mėgstama ir dažnai naudojama virtuvėje. Didžiausio lietuviško prekybos tinklo duomenimis, šalies gyventojai šią daržovę renkasi vis dažniau, o šiemet jau spėjo įsigyti net penktadaliu daugiau bulvių nei prieš du metus. N...
Pandemijos metu, o vėliau prasidėjus karui nestigo patarimų kaupti maisto produktus. Žmonės pirko ir sandėliavo kruopas, makaronus, džiovintus vaisius. Tačiau jei šie produktai laikomi neteisingai, namuose gali įsiveisti kandžių. Jų gali atsirasti net ir saldumynų maišelyje ar gyvūnui skirto maisto ...
Įpusėjęs ruduo lepina gausiu moliūgu derliumi. Moliūgai – kone dažniausiai vartojama rudens daržovė, dažnai atsidurianti mūsų mitybos racione. Dietistė Rima Leonavičienė primena, kokią naudą organizmui turi moliūgai, o taip pat ragina neišmesti jų sėklų, kurios yra gausios maistinių savybių.
Dietistė Greta Daukšė dalijasi įvairiais patarimais sveikatai, kurie gyvenimą paverstų kokybiškesniu. Vienas iš svarbiausių mikroelementų žmogui yra geležis, tačiau jo žmonėms dažnai trūksta. „Statistiškai keturiems iš 10 lietuvių trūksta geležies organizme. O ji yra svarbi mūsų smegenims, kadangi p...