Turbūt kiekvienas žmogus, paprašytas įvardyti penkis dažniausiai vartojamus maisto produktus ir tuos, kurie puikuosis ant Velykų stalo, savo sąraše paminėtų duoną. Juk duoną lietuviai tikrai labai mėgsta ir ją valgo tiesiog vieną, gamina įvairiausius sumuštinius, duonos riekelės nepamiršta skanaudam...
Duona
485 straipsnių

Duona – kepinys iš ruginių, kvietinių, kvietruginių miltų arba jų mišinių ir (arba) kitų grūdų produktų tešlos, kuri maišoma, formuojama, purinama ir kildinama mielėmis ir pieno rūgšties bakterijomis, o jos ruošinys kepamas.
Skaitykite straipsnius apie sveikatai palankios duonos pasirinkimą, tarptautinį lietuviškos keptos duonos pripažinimą bei receptus, kaip iškepti įvairių rūšių duoną namuose. Atraskite viską apie duonos naudą, sudėtį ir skonio įvairovę.
Tauragėje įsikūrusios kepyklos UAB „Meduolis“ vadovė Irena Kamandulienė sako galinti tiksliai pasakyti, kurią dieną jos pirkėjai sulaukia pensijų ir kitų išmokų bei tikina pastebinti, kad gyventojai perka vis mažiau duonos. Ji vardija, kad dvigubai kilusi kiaušinių kaina, brangę degalai ir didėjusio...
Turite namuose duonos, kuri ėmė džiūti? Šiukštu neišmeskite jos – vos per kelias minutes galite duoną atšviežinti, o jei ir nepavyks to padaryti, pasiūlysime net kelis būdus, kaip dar galima ją panaudoti. Rezultatai, pažadame, nenuvils.
Socialiniame tinkle „Facebook“ kilo pasipiktinimas dėl užrašo ant sumuštinių duonos pakuotės „be konservantų“. Anot internautų, bandoma nuslėpti, kad duonos sudėtyje yra neva pavojingas maisto priedas E48. „Melo detektorius“ tai patikrina.
Odos problemų varginama Klaudija atliko eksperimentą ir porai mėnesių atsisakė tam tikrų produktų – rezultatai nustebino (1)
Ilgą laiką kovojanti su odos problemomis kaunietė Klaudija prisipažįsta išbandžiusi ne vieną priemonę, vaistus, tačiau stebuklingos piliulės nerado. Galiausiai, natūralios mitybos specialistei rekomendavus, mergina nutarė pakeisti mitybą ir net atliko eksperimentą – porai mėnesių atsisakė tam tikrų ...
Duona vienas pamatinių šalies maisto produktų. Tačiau Lietuvoje gyventojas kasdien išmeta beveik 400 gramų maisto, įskaitant ir duoną. Štai keletas patarimų, kurie padės tinkamai laikyti duoną bei kūrybingai panaudoti jos likučius.
Ar šis tradicinis patiekalas išnyks nuo prekystalių? Svarsto, ką daryti, kad neištiktų linų likimas (4)
2020 m. javų pasėlių Lietuvoje buvo apie 1,3 mln. hektarų, panašiai kaip 2015-aisiais. Tik štai rugių pasėlių kiekis javų dalyje – vos keli procentai. Šioje vietoje apninka dejavu jausmas – panašiai juk jau nutiko, tik su lietuviškumo simboliu kažkada buvusiais, o dabar retai bematomais linais. Ar r...
Ruginė duona neužleidžia savo pozicijų duonos valgytojų krepšelyje. Būtent ją dažniausiai renkasi Lietuvos pirkėjai. 6 iš 10 tyrimo dalyvių vartoja ruginę duoną ne rečiau kaip kelis kartus per savaitę. Dažniausiai – pusryčiams. Baltos duonos valgoma kiek rečiau.
Vieni nuo minties apie sveiką mitybą pašiurpsta, kiti – stengiasi parduotuvių lentynose medžioti kuo palankesnius sveikatai maisto produktus. Vienaip ar kitaip, tiek mitybos specialistų, tiek gydytojų bendruomenė nuolat pabrėžia tai, kad sveika mityba yra tarsi tiltas į kokybišką ir ilgaamžį gyvenim...
Lietuva garsėja ne tik turtinga istorija ir gamtos grožiu, Unesco globojama Kuršių Nerija, šiaudų sodais ir polifoninėmis sutartinėmis bei archaiškiausia iš gyvųjų indoeuropiečių kalbų. Tarp mūsų unikalių kultūros turtų – ir tradicinė lietuviška duona, kurios dažnas išvykęs tautietis pasiilgsta pirm...
Vilniaus universiteto archeologų su kolegomis atlikto naujausio tyrimo rezultatai buvo publikuoti žurnale „Nature: Scientific Reports“. Straipsnyje „The Shifting of Buffer Crop Repertoires in Pre-Industrial North-Eastern Europe“ mokslininkai aprašė, kaip dėl klimato kaitos keitėsi senovinės žemdirby...
Lietuviams nuo senų laikų svarbi Duonos arba kitaip vadinama Šventos Agotos diena, minima vasario 5-ąją. Ką duona mums reiškė anksčiau ir ką reiškia dabar? Su kokiais iššūkiais susiduria šiandieniniai duonos gamintojai ir kokie yra lietuvių duonos vartojimo įpročiai? Į šiuos ir kitus klausimus „Delf...
Ilgaamžiškumo, sveikos gyvensenos ir organizmui palankios mitybos temos pastaraisiais metais pasiekė populiarumo viršūnes, lentynos persipildė iki tol neregėtais papildais, grybais ir kitu funkciniu maistu. Naujovių fone seniai lietuviams pažįstami, nuo vaikystės valgyti produktai gali ir pasimiršti...
Vis daugiau smulkių ūkininkų ir šeimos ūkių, tiesiai vartotojams parduodančių savo produkciją, kuria savo prekės ženklą ir tai tampa jų ūkio saugumo bei išgyvenimo kelias.
Ponia Sofija mus pasitinka tarsi senus pažįstamus ar giminaičius: kiekvieną apsikabina, teiraujasi vardo, kviečia užeiti. Iš pradžių šiek tiek nedrąsiai žvalgomės po jos jaukius, tradicinius kiprietiškus namus. Tvarkingi, senoviniais baldais apstatyti kambariai su šiek tiek pablukusiomis nuotraukomi...
Apsirūpinimas maistu vienas iš pagrindinių šalies saugumo prioritetų. Tačiau žmonių prioritetai keičiasi ir rengiant planą, ką ir kaip kaupti bei į ką reikėtų orientuotis sunkiais laikais tenka į tai atsižvelgti. Pavyzdžiui, duonos gaminių rinka – žmonių skonis keičiasi ir kepyklos atleidžia šimtus ...
Išbandykite gardų sumuštinį su špinatais, kiaušiniene ir sūriu ir taip paįvairinkite kasdienį pusryčių meniu bei sutaupykite laiko. Sumuštinį su špinatais, kiaušiniene ir sūriu valgykite, kol karštas.
Viso grūdo – dar nereiškia, kad sveika: viena taisyklė padės įsigyti tikrai sveikatai palankų produktą (1)
Jeigu ant pakuotės užrašyta „daugiagrūdis“, „girnomis malti“, „100 proc. kviečių“, „skaldyti kviečiai“, „septynių grūdų“ arba „sėlenos“, paprastai tai ne viso grūdo produktas. Tokiais žodžiais gamintojai stengiasi užmaskuoti, kad jų siūlomi grūdai yra perdirbti produktai. Susiorientuoti gali padėti ...
Chačiapuris – patiekalas, kuriuo tikrai galima nustebinti artimuosius, ypač jei jį gaminate namuose. Sotus, gardus – nikas tokio neatsisakys. Kviečiame pagaminti chačiapurį su vištiena.
Šįkart paruoškite kitokio skonio užkandį – sumuštinį su kiaulienos šonine. Bus taip skanu ir sotu, kad neabejotinai norėsite pakartoti. Todėl sumuštinių su kiaulienos šonine gaminkite tiek, kad nepritrūktų.