Duona

485 straipsnių

Duona – kepinys iš ruginių, kvietinių, kvietruginių miltų arba jų mišinių ir (arba) kitų grūdų produktų tešlos, kuri maišoma, formuojama, purinama ir kildinama mielėmis ir pieno rūgšties bakterijomis, o jos ruošinys kepamas.

Skaitykite straipsnius apie sveikatai palankios duonos pasirinkimą, tarptautinį lietuviškos keptos duonos pripažinimą bei receptus, kaip iškepti įvairių rūšių duoną namuose. Atraskite viską apie duonos naudą, sudėtį ir skonio įvairovę.

Žinios iš regionų
Tauragėje įsikūrusios kepyklos vadovė apie rinką: kas ten gali būti įdėta, kai sausainiai su įdaru galioja pusę metų
Tauragėje įsikūrusios kepyklos vadovė apie rinką: kas ten gali būti įdėta, kai sausainiai su įdaru galioja pusę metų
Raminta Rakauskė

Tauragėje įsikūrusios kepyklos UAB „Meduolis“ vadovė Irena Kamandulienė sako galinti tiksliai pasakyti, kurią dieną jos pirkėjai sulaukia pensijų ir kitų išmokų bei tikina pastebinti, kad gyventojai perka vis mažiau duonos. Ji vardija, kad dvigubai kilusi kiaušinių kaina, brangę degalai ir didėjusio...

2025.04.13 00:00
Roma Macijauskaitė

Ilgą laiką kovojanti su odos problemomis kaunietė Klaudija prisipažįsta išbandžiusi ne vieną priemonę, vaistus, tačiau stebuklingos piliulės nerado. Galiausiai, natūralios mitybos specialistei rekomendavus, mergina nutarė pakeisti mitybą ir net atliko eksperimentą – porai mėnesių atsisakė tam tikrų ...

2025.03.06 04:00
Liudmila Januškevičienė

Vilniaus universiteto archeologų su kolegomis atlikto naujausio tyrimo rezultatai buvo publikuoti žurnale „Nature: Scientific Reports“. Straipsnyje „The Shifting of Buffer Crop Repertoires in Pre-Industrial North-Eastern Europe“ mokslininkai aprašė, kaip dėl klimato kaitos keitėsi senovinės žemdirby...

2025.02.05 20:50
Julija Leimonė, Justina Asakavičiūtė

Lietuviams nuo senų laikų svarbi Duonos arba kitaip vadinama Šventos Agotos diena, minima vasario 5-ąją. Ką duona mums reiškė anksčiau ir ką reiškia dabar? Su kokiais iššūkiais susiduria šiandieniniai duonos gamintojai ir kokie yra lietuvių duonos vartojimo įpročiai? Į šiuos ir kitus klausimus „Delf...

2025.02.04 18:48
Justina Asakavičiūtė

Ilgaamžiškumo, sveikos gyvensenos ir organizmui palankios mitybos temos pastaraisiais metais pasiekė populiarumo viršūnes, lentynos persipildė iki tol neregėtais papildais, grybais ir kitu funkciniu maistu. Naujovių fone seniai lietuviams pažįstami, nuo vaikystės valgyti produktai gali ir pasimiršti...

2025.01.31 05:45
Vaida Samuolytė

Ponia Sofija mus pasitinka tarsi senus pažįstamus ar giminaičius: kiekvieną apsikabina, teiraujasi vardo, kviečia užeiti. Iš pradžių šiek tiek nedrąsiai žvalgomės po jos jaukius, tradicinius kiprietiškus namus. Tvarkingi, senoviniais baldais apstatyti kambariai su šiek tiek pablukusiomis nuotraukomi...

2024.11.07 21:03
Miglė Dievenytė

Apsirūpinimas maistu vienas iš pagrindinių šalies saugumo prioritetų. Tačiau žmonių prioritetai keičiasi ir rengiant planą, ką ir kaip kaupti bei į ką reikėtų orientuotis sunkiais laikais tenka į tai atsižvelgti. Pavyzdžiui, duonos gaminių rinka – žmonių skonis keičiasi ir kepyklos atleidžia šimtus ...

2024.09.03 16:32
Kitos knygos

Jeigu ant pakuotės užrašyta „daugiagrūdis“, „girnomis malti“, „100 proc. kviečių“, „skaldyti kviečiai“, „septynių grūdų“ arba „sėlenos“, paprastai tai ne viso grūdo produktas. Tokiais žodžiais gamintojai stengiasi užmaskuoti, kad jų siūlomi grūdai yra perdirbti produktai. Susiorientuoti gali padėti ...

2024.07.05 06:00