Specialistai pasisako už gerą naminę girą. „Karštą vasaros dieną atsivėsinti šios puodeliu yra rekomenduojama“, – sako gydytoja dietologė Rūta Petereit.
Eglė Kliukaitė
29 straipsnių
Klausimas. Atėjus rudeniui jaučiuosi mieguista, sunku rytais atsikelti, nusiteikti darbui ir būti žvaliai. Gal reikėtų pakoreguoti mityba? Jei taip, tai koks maistas padėtų būti žvaliai ir darbingai? Rasuolė, 43 m.
Populiariausiųjų dietų viršūnėje esanti skysčių dieta medikų yra kritikuojama, mat ne tik neatneša laukto rezultato, bet ir sukelia riziką paveikti medžiagų apykaitą, pakenkti raumeniniam audiniui. Išsamiau apie tai kalbamės su Lietuvos dietologų draugijos nare gydytoja dietologe Egle Kliukaite- Sid...
Dažnas žinome, kad daržovės virškinamos trumpiau nei mėsa, kad reikia daryti tarpus tarp valgymų, kad skrandis spėtų išsituštinti ir pasiruoštų priimti naują maisto porciją. Tačiau ar tikrai virškinimas priklauso tik nuo maisto rūšies, ar verta vienu metu valgyti ilgai ir trumpai virškinamus produkt...
Man 45 metai. Iki šiol valgiau gana daug ir dažnai, tačiau pastebėjau, kad pastaraisiais metais ėmiau pilnėti. Dėl kokių priežasčių gali sutrikti iki tol buvusi greita medžiagų apykaita? Milda
Jei pietų, vakarienės ar net pusryčių neįsivaizduojate bent be mažo gabalėlio mėsos, turėtumėte rimtai sunerimti. Kol lietuvių meilė mėsos patiekalams pastaraisiais metais tik auga, gydytojai-dietologai įspėja: egzistuojantis mitas, kad mėsą reikia valgyti kasdien, gali baigtis onkologinėmis ligomis...
Gydytoja-dietologė paaiškino, kodėl netoleruojant laktozės nebereikia atsisakyti pieno produktų (12)
Tyrimų duomenimis, maždaug 32 proc. suaugusiųjų ir 22 proc. vaikų Lietuvoje netoleruoja laktozės – sunkiai arba visai nevirškina daugumos pieno produktų. Nors anksčiau tokia diagnozė reiškė didelius mitybos raciono apribojimus, šiandien, pasak Vilniaus dietologijos centro gydytojos-dietologės Eglės ...
Klausimas. Po švenčių užkietėjo viduriai. Kokie vaisiai ar daržovės geriausiai padėtų juos atlaisvinti? Gražina.
Virtuvė – tikra fantazijos karalystė. Dar geriau yra tai, kad šiais laikais viso pasaulio virtuvės pasiekiamos akimirksniu, tereikia internete surasti receptą. Aišku, labai dažnai besivaikydami naujų kulinarinių mados vėjų pamirštame dar močiučių ruoštus maistingus ir skanius patiekalus. Vienas iš j...
Prieš šventes daugelį moterų kankina baimė, kaip sutalpinti į mažą juodą suknelę savo ne tokius jau mažus apvalumus. Artėja metas, kai teks atsiskaityti už saldžias visų metų nuodėmės. Dažniausiai dietologų pranašystės apie dietas, kurių metu galima nemarinti savęs badu atrodo utopinės, tačiau vieną...
Virtuvė – tikra fantazijos karalystė. Dar geriau yra tai, kad šiais laikais viso pasaulio virtuvės pasiekiamos akimirksniu, tereikia internete surasti receptą. Aišku, labai dažnai besivaikydami naujų kulinarinių mados vėjų pamirštame dar močiučių ruoštus maistingus ir skanius patiekalus. Vienas iš j...
Žmogaus mitybos įpročiai neretai tampa jo sveikatos atspindžiu. Kuo daugiau naudingų medžiagų gauname su maistu, kuo labiau subalansuotus patiekalus valgome, tuo greičiau pavyksta atsikratyti nemalonių susirgimų ir sustiprinti imunitetą.
Artėjant didžiosioms metų šventėms susimąstome, kuo vaišinsime svečius šiemet. Ant tradicinio lietuviško stalo dažnai atsiduria sunkūs ir sveikatai naudos neteikiantys patiekalai, todėl dar nespėjus pasidžiaugti šventinėmis iškilmėmis jau imame aimanuoti dėl sutrikusio virškinimo ir papildomų kilogr...
Paskirtasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga prabilo apie naują mokestį. Jis aiškino pritariantis idėjai papildomai apmokestinti pridėtinio cukraus turinčius produktus.
Bulvė užima garbingą vietą lietuviškoje virtuvėje. Ji skani, soti, o bulvių patiekalų įvairovė – begalinė. Visgi kai kurie kulinarai nesutaria, kaip ją geriausia ruošti – su lupena ar be. DELFI to pasiteiravo trijų savo srities eksperčių ir jų nuomonė šiuo klausimu sutampa.
Dažnesnis žuvies vartojimas ir jai galiojančių taisyklių išmanymas gali daryti stebuklus. Negana to, kad žuvis yra nepakeičiamas sveiko lieknėjimo palydovas ir naudingų medžiagų šaltinis, sveikos mitybos ekspertai atskleidžia ir dar vieną puikią žuvies savybę.
Ledai – bene populiariausias vasaros pirkinys, be kurio sunku ištverti kaitrią dieną. Tačiau jei jais piktnaudžiausite, sezono pabaigoje užlipę ant svarstyklių būsite nemaloniai nustebinti. Kaip to išvengti?
Žmonės klaidingai mano, kad užšaldytos mėsos galiojimo laikas yra neribotas. Iš tiesų, kuo ilgiau laikome mėsą šaldiklyje, tuo labiau krinta jos maistinė vertė, o tai tikrai nėra vienintelė klaida, kurią darome šaldydami mėsą.
Pamenate dramatiškus televizijos realybės šou, kuriuose nutukusiems amerikiečiams širdis ima daužytis, kai raumeningi treneriai netikėtai atveža svarstykles?
Visiškai atsisakyti duonos tikrai neverta, nes ji turi naudingų maistinių medžiagų ir paįvairina mitybą, LRT RADIJUI sako Vilniaus dietologijos centro gydytoja Eglė Kliukaitė.