Perkate maisto produktus turguje, tikėdami, kad ten jie yra sveikesni, šviežesni, ekologiškesni ir apskritai kokybiškesni negu prekybos centruose? Kai kuriais atvejais tai išties yra tiesa ir verta pirmenybę teikti turgaus produkcijai. Bet kartais pirkdami produktus turguje ir stipriai rizikuojate s...
ekologiški produktai
57 straipsnių
Pasaulyje stiprėjantis dėmesys ekologiškiems produktams matomas ir Lietuvoje – vartotojai domisi produktų sudėtimi, kreipia dėmesį į poveikį aplinkai ir tvaresnius žemdirbystės ar gamybos būdus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad per pastaruosius 5 metus matomą eko...
Šie produktai – brangesni, tačiau sparčiai populiarėja: gamybai keliami išskirtiniai reikalavimai (1)
Penktadienį, rugsėjo 23 d., visos Europos Sąjungos šalys antrą kartą minėjo ekologijos dieną. Specialistų teigimu, Lietuvoje ją pasitinkame su dar gausesniu ekologiškos produkcijos asortimentu – gamintojų ratas šalyje per metus paaugo 13,4 proc.
Vilniuje gyvenanti Laura Prievelytė-Juknė prisistato esanti ekologiška verslininkė, sveikos gyvensenos entuziastė, viena iš daugelio moterų, kurios aktyviai siekia savo svajonių ir daro tai, kuo tiki. Baigusi politikos mokslus moteris pasuko kita linkme – bene daugiausia dėmesio jos gyvenime šiuo me...
Jungtinių Tautų (JT) Maisto ir žemės ūkio organizacija (angl. United Nations Food and Agriculture Organization, FAO) perspėjo, kad dėl karo Ukrainoje, keliančio grėsmę pagrindinių kultūrų tiekimui, pasaulis gali susidurti su maisto krize. Išties pasaulinės tiekimo grandinės jau dabar yra labai pažei...
Kartu su gamtos tausojimu ir tvarumu populiarėja ekologiški maisto produktai. Lietuvoje jų vartojimas taip pat sparčiai didėja, nors kainos dažnai yra didesnės. Prekybos centruose atskirti ekologiškai užaugintą produkciją nuo neekologiškos gana paprasta, pakanka pažvelgti į etiketę, o kaip tą padary...
Paskaičiavo, kiek maisto išmeta lietuviai: dvi amžiaus grupės skiriasi kardinaliai, specialistai vardija baisiausias klaidas (25)
Pasaulyje kasdien išmetama tonos maisto. Švaisto visi – tiek paprasti žmonės, tiek kavinės, tiek prekybos centrai. Nors Lietuvoje skursta kas penktas, kiekvienas žmogus per metus išmeta maždaug nuo 40 iki 100 kilogramų maisto atliekų, o 6 kilogramai iš jų – visiškai tinkami naudoti.
Harvardo mokslininkų eksperimentą tikisi pakartoti Lietuvoje: stipriai pakėlus kai kurių produktų kainas pirkėjų elgesys nustebino (18)
Pasaulyje jau egzistuoja daugybė įvairių ženklų, kuriais pažymimos produkto pakuotės. Dažniausiai jais gamintojai praneša esantys ekologiški, tvarūs, gamybos metu į aplinką išskiriantys mažiau CO2, tačiau kartu tai ir proga pademonstruoti savo socialinę atsakomybę. Bet ar pirkėjai tai pastebi? Ar su...
Renkantis maisto produktus parduotuvėje, sukasi galva – vieni užauginti ekologiškai, kiti – tvariai, dar vieni – organiški arba pažymėti lipdukais „bio“. Kaip nepasiklysti ženklinimo gausoje ir kodėl tvarumas maisto pramonėje tampa svarbiu kriterijumi vartotojo pasirinkimui?
TESTAS: pasitikrinkite, ar suprantate viską, kas parašyta ir pavaizduota ant maisto produktų pakuočių? (4)
Šiais laikais valgyti sveiką ir ekologišką maistą nebėra nei jokia prabanga, nei mada. Dabar ekologiškų produktų galima rasti ne tik specializuotose parduotuvėse, bet ir daugelio didžiųjų prekybos centrų lentynose. Todėl, kaip pastebi specialistai, ekologiškas maistas tampa nemažos dalies lietuvių p...
VšĮ „Ekoagros“ užsakymu spalio mėnesį buvo atliktas šalies gyventojų nuomonės apie ekologiškus produktus tyrimas.
„Ką išmoksi – to ant pečių nenešiosi“. Štai tokią išmintį nuo senų senovės taikė mūsų protėviai. Tiesa, ne paslaptis, kad kuo jaunesnis žmogus – tuo labiau jam sekasi įsisavinti naują informaciją, diegti ar keisti įpročius. Jau ne vienerius metus įvairiose šalies ugdymo įstaigose propaguojama sveika...
Mitybos specialistė: subalansavus vaiko mitybą, pagerėja ne tik jo sveikata, bet ir koncentracija (2)
Gerai subalansuota mityba yra neatsiejama žmogaus sveikatos dalis. Vis dėlto, sveikai maitintis privalo ne tik suaugę žmonės – tai praktikuoti reikėtų jau nuo mažų dienų, kad neteisingi valgymo įpročiai neatsilieptų vyresniame amžiuje. Apie tai, kokių medžiagų privalo gauti vaikai ir kokias klaidas ...
Ūkininkai viliasi, kad ši krizė jiems bus naudinga – sienos uždarytos, viešojo maitinimo įstaigos neveikia, o žmonės nori ekologiško ir kokybiško maisto.
Lietuviai vis labiau rūpinasi tuo, ką valgo, tačiau dauguma dar nesugeba parduotuvių lentynose atpažinti ekologiškų produktų. Tyrimas parodė, kad 42 proc. mūsų šalies gyventojų turi pakankamai žinių apie ekologišką maistą ir geba jį atpažinti.
Visame pasaulyje ekologinės produkcijos paklausa didėja kur kas greičiau nei pasiūla. „Baltic Food Organisation“ (BFO) vienijami Lietuvos ekologinės produkcijos gamintojai didžiąją jos dalį eksportuoja – užsienyje ekologiško maisto rinkos gerokai didesnės.
Mokslininkai teigia, kad ekologiški produktai turi daugiau vitamino C, mineralinių medžiagų (magnio, geležies) ir antioksidantų. Ekologiško maisto šalininkai sako, kad šie produktai yra saugesni, maistingesni ir dažniausiai skanesni nei įprasti. Į svarbiausius klausimus apie ekologiškus maisto produ...
Dažnam vartotojui greičiausiai ne kartą teko atsidurti tokioje situacijoje, kai ieškant ekologiško produkto, akys užkliūva ties įvairių ženklų, skaičių, pavadinimų įvairove. Ką jie reiškia ir kaip atskirti tikrą, ekologišką produktą, atsiųstame pranešime pasakoja maisto technologė Raminta Bogušienė ...
Vilniuje, Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios kaimynystėje, įsikūrusi ekologiškų produktų krautuvėlė. Čia prekiaujama ne tik sveikais maisto produktais, tačiau parduotuvė turi ir kitą misiją – kuo labiau mažinti nereikalingų plastikinių pakuočių skaičių.
Vilniuje, Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios kaimynystėje, įsikūrusi ekologiškų produktų krautuvėlė. Čia prekiaujama ne tik sveikais maisto produktais, tačiau parduotuvė turi ir kitą misiją – kuo labiau mažinti nereikalingų plastikinių pakuočių skaičių.