Socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalinta panašiomis nuotraukomis ir įrašais, kuriuose matyti nitratų matuoklio užfiksuoti rezultatai. Nuotraukoje matyti, kad leistina nitratų norma siekia 60 mg NO3/kg, o pamatavus nitratų kiekį arbūze, aparatas rodė daugiau nei 800 mg NO3/kg.
Europos maisto saugos tarnyba
15 straipsnių
Savaitgalį Vilniuje praūžė Kaziuko mugė. Kol vieni ten parduodamus gaminius rūko tradiciniu būdu, kiti „dūmo“ kvapą ir skonį sukuria cheminėmis medžiagomis. Dažniausiai, jos naudojamos silkės, mėsos, sūrių gaminiuose, siekiant suteikti jiems tradicinio rūkymo dūmo skonį, kvapą ir išvaizdą. Deja, šia...
Atkreipė į vitamino B6 ir seleno poveikį organizmui – paskelbtos naujausios mokslinės rekomendacijos
Šiais metais Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) paskelbė naujas mokslines nuomones dėl vitamino B6 ir seleno maksimalaus toleruotino kiekio (UL). EFSA, išanalizavusi naujausią mokslinę informaciją, paskelbė mokslinę nuomonę, kad B6 ir seleno leidžiamos normos maisto papilduose turi būti sumažintos...
Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra prie Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) neseniai pareiškė, kad vienas plačiai naudojamų maisto priedų – aspartamas potencialiai yra kancerogenas. Kaip teigia gydytojas dietologas Edvardas Grišinas, šio priedo pavojus sveikatai priklauso nuo suvartojamo kiekio.
Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) specialistai įspėja vartotojus – maisto papildai neturėtų būti laikomi subalansuotos sveikos mitybos pakaitalu. Moksliniais tyrimais nustatyta – daugumai žmonių maisto papildų net nereikia, nes visavertė mityba aprūpina juos visomis reikalingomis maistinėmis medž...
Mokslininkai susirūpinę, kad dirbtinis saldiklis sukralozė, plačiai naudojamas ir randamas tokiuose produktuose kaip dietiniai gazuoti gėrimai bei kramtomoji guma, gali pažeisti DNR medžiagą mūsų ląstelėse, praneša „Science Alert“.
Socialinių tinklų vartotojus vėl baugina valgomieji vabzdžiai. Vienoje dėmesio sulaukusioje žinutėje tvirtinama esą jų valgymas pakenks sveikatai ir iš organizmo išsiurbs vitaminus.
Personalo trūkumas skerdyklose pasiekė kritinį lygį: VMVT prašo LSMU įsitraukimo sprendžiant problemą (2)
Šią savaitę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovai susitiko su LSMU Veterinarijos akademijos Veterinarijos fakulteto dekane prof. Dr. Vita Riškevičiene, kancleriu Mindaugu Malakausku ir Veterinarijos tęstinio mokymo ir konsultavimo centro gyvūnų veisimo katedros vedėju Giedriu ...
Socialiniuose tinkluose dalinamasi vaikams skirto pašteto sudėties etikete, kurioje įrašytas dažnai sutinkamas maisto priedas, žymimas kodu E621 – mononatrio glutamatas. Žinutės autorė piktinosi, kad tokia sudėtinė dalis kūdikiams ir vaikams skirtuose produktuose – neleistina, tačiau tai nėra tiesa.
Stalo druskoje atrado „nuodus“, tačiau jų vertinimas įrodo, kad šie priedai pavojaus žmonėms nekelia
Socialinių tinklų vartotojai, netikėtai susidomėję E raide žymimais maisto priedais, internete ir toliau aktyviai dalinasi informacija apie maisto produktų sudėtį, tačiau ne visi čia atsirandantys teiginiai yra teisingi. Pavyzdžiui, internete pasirodė teiginių apie tai, kad druskoje neretai pasitaik...
Praėjusią savaitę Europos Komisija (EK) suteikė patvirtinimą vienai Vietname įsikūrusiai įmonei tiekti Europos Sąjungos rinkai naminių svirplių miltus, pagamintus su sumažintu riebalų kiekiu. Leidimas patvirtina, kad šiuos naminių svirplių miltus ES galima įsigyti ir naudoti maisto produktų gamyboje...
Europos visuomenės sveikatos institucijos antradienį pareiškė, kad praėjusiais metais Europoje kilo „labiausiai pražūtingas“ paukščių gripo protrūkis, o ekspertai svarsto vakcinacijos galimybes.
Kiekviena sėkmės istorija neapsieina be skaudžių pamokų. Klaidos verslininkus užgrūdina, sustiprina, verčia veikti kitaip. Maisto papildų verslo „Žalioji dėžutė” kūrėjams Vitalijui Krivencovui ir jo seseriai Agnei Gedminaitei Miškinienei teko permąstyti daugelį savo veiklos aspektų, kai jų veiklą at...
Socialiniuose tinkluose pasirodė žinučių, kuriose stebimasi, kad nebuvo atliekami COVID-19 vakcinų genotoksinio ir kancerogeninio poveikio tyrimai. Dėl to, esą, galima abejoti dėl vakcinų saugumo ir tinkamumo vartoti žmonėms, tačiau tokiose žinutėse praleidžiama svarbi informacija.
Aliejus – plačiai kulinarijoje naudojamas maisto produktas. Juo galima gardinti salotas, mėsos patiekalus, sriubas ar troškinius. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sveikatai palankiausi yra augalinės kilmės riebalai, o į kasdienės mitybos racioną ekspertė rekomenduoja įtraukti iki ši...