Lietuvos šiltnamių ūkis susiduria su liūdna padėtimi – dėl išaugusių energijos kaštų ir nekonkurencingos mokestinės aplinkos jiems sunku išsilaikyti, sako ūkių atstovai, kritikuojantys ministeriją dėl sumažintos susietosios paramos. Jų teigimu, sektoriui reikalinga 1,7 mln. eurų siekianti valstybės ...
Evaldas Masevičius
12 straipsnių
Kuo geriau gyvename, tuo geresnės kokybės ir sveikesnius maisto produktus perkame. Gal atvirkščiai, ekonominei padėčiai prastėjant, būtent šios prekės pirmiausia dingsta iš pirkinių krepšelio. Todėl bendrovės „Evaldo daržovės“ vadovas Evaldas Masevičius labiausiai būgštauja ne dėl brangstančių energ...
Daug šiltnamių valdantys ūkininkai su baime stebi energijos išteklių kainas. Nors jos pastaruoju metu sumažėjo, prognozės nedžiugina, o nerimo daug. Geriausiu atveju pirmųjų lietuviškų daržovių ateinantį pavasarį pirkėjams teks gerokai palaukti, bet yra kalbančių ir apie blogiausią scenarijų – visos...
Itin daug energijos sunaudojantis šiltnamių verslas gali žlugti, sako Šiltnamių asociacijos pirmininkas. Evaldo Masevičiaus teigimu, šiltnamių įmonės nebekalba ne tik apie rentabilumą, bet ir paskolos grąžinimą ar investicijų atsipirkimą.
Šalčininkų rajone, Sakalų kaime, šalia apgriuvusių kolūkinių fermų veikiantis šiltnamių ūkis „Evaldo daržovės“ akį traukia ne tik savo dydžiu, bet ir modernumu. Jo įkūrėjas ir šeimininkas Evaldas Masevičius čia dažnai sulaukia svečių: jį lanko ir prezidentai, ir ambasadoriai, ir politikai, ir versli...
Nors per pandemiją krito vartojimas, tačiau šiltnamines daržoves prekybos tinklams pristatantys ūkininkais nesiskundžia – visos Europos augintojai, bijodami pertekliaus, sumažino gamybą ir kainos išliko tokios pat, kaip ir pernai pavasarį.
Vakcinos nuo koronaviruso gamintojai „BioNTech“ ir „Pfizer“ paskelbė, jog sumažino vakcinų kiekį, kurį artimiausiu metu turėjo pristatyti Lietuvai ir kitoms Europos šalims, o Vyriausybė brangesnę vakcinos įsigyti atsisakė.
Krapais ar petražolėmis apibarstytos šviežios virtos bulvės ar kruopos, sultinys ar troškinta mėsa bemat tampa gardesni. Tai žinoma buvo ir prieš 500 metų, ir prieš 100 metų, ir dabar. Prieskoninės žolelės visuomet mėgtos Lietuvoje. Ir yra už ką jas taip mėgti.
Nors daržovių ūkiuose Lietuvoje daugeliui procesų atlikti vis dar naudojamas rankų darbas, jau dabar kai kurie augintojai pradeda automatizuoti savo ūkius. Vienas tokių – Evaldas Masevičius, buvęs emigrantas, o dabar sėkmingas Šalčininkų rajono verslininkas ir ūkininkas.
Artėjant Velykoms, feisbuką tiesiog sudrebino svogūnų lukštų, skirtų dažyti kiaušinius, skandalas. Socialiniame tinkle patalpintoje nuotraukoje, kurioje užfiksuota svogūnų lukštų kaina ir pakelis sukiršino komentatorius ir padalino į dvi stovyklas. Vieni piktinosi baisia kaina, kiti juokėsi iš besip...
Sakalų kaime, Šalčininkų rajone, verda darbas: šiltnamiuose darbuotojų prižiūrimos auga salotos, bazilikai, svogūnų laiškai ir dar daugybė lapinių daržovių.
Kodėl daržovės lėkštėje Lietuvos vaikams dažnai dar yra egzotika? Atrodytų, kiekvienas tarsi žinome – valgyti daržoves bei salotas naudinga, o kasdieniame maisto racione šiems produktams visuomet turėtų atsirasti pakankamai vietos.