Naujas mokslinis proveržis reiškia, kad ateityje elektra gali būti generuojama panaudojant tik atmosferą – ir galbūt šiek tiek vandenilio.
fermentas
21 straipsnių
Fermentas – baltyminis katalizatorius, paspartinantis organizme vykstančias chemines reakcijas tūkstančius kartų. Be fermentų šios reakcijos nevyktų arba vyktų labai lėtai, ir organizmai negalėtų egzistuoti. Fermentai naudojami kaip vaistiniai preparatai, kaip reagentai ar biocheminiai rodikliai diagnozei nustatyti. Šiuo metu ištirta daugiau kaip 3000 fermentų.
Kremliaus kardiologų pasiūlymo atsisakęs Janulaitis – apie parduotą „Fermentą“, milijonus ir nakvynes stotyse (162)
Biotechnologijų ir aukštojo mokslo plėtra – dvi sritys, kuriuos vainikuoja turtingą ir turiningą Lietuvos biotechnologijos legendos, trijų mokslo akademijų nario, Nacionalinės mokslo bei Pažangos premijos laureato, įmonių „Fermentas“ (dabar – „Thermo Fisher Scientific“) bei „Biofa“ (dabar – „Teva Li...
Mokslininkai teigia patobulinę gamtoje esantį fermentą, kuris gali suardyti dažniausiai naudojamo plastiko – poliesterio – rūšį. Ši medžiaga aplinkoje suyra per šimtus metų, o naujasis fermentas tai gali padaryti per kelias dienas.
Ypač šiuo metu žmonės skatinami valgyti ir į kokteilius dėti įvairių augalų daigus. Tai pasak žinovų – tikras supermaistas, pilnas naudingų medžiagų. Vis dėlto fitoterapeutas ir onkologas Juozas Ruolia įspėja daigais nepiktnaudžiauti – anot jo, besaikis vartojimas gali ne tik nepadėti, o labai smark...
Gydytojas įspėja, kas bus, jei žarnynas negaus reikalingų medžiagų: tuo pasirūpinti labai paprasta (49)
Mūsų emocinės būklės išeities taškas yra žarnynas. Jeigu norime gerai jaustis, būti linksmi ir laimingi, mūsų žarnynas turi būti sveikas ir jame turi būti pakankamai gerųjų bakterijų. Taip teigia LRT televizijos laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas, gydytojas Alvydas Unikauskas.
Japonijos gyventojų pusryčiams mėgiamas valgis vis dažniau traukia mokslininkų dėmesį. Tai – fermentuotas patiekalas iš sojos pupelių natto, kuris savo išvaizda ir skoniu primena minkštą sūrį.
Kai kurie įklotai ir tamponai yra tiksinti cheminių medžiagų ir bakterijų bomba, kurią moterys nešioja kiekvieną dieną, sako LSMU profesorius Alvydas Unikauskas. Gydytojo teigimu, cheminių medžiagų atsiradimas ant odos ir gleivinių gali turėti blogesnį poveikį, nei juos valgant.
Šiandien gamintojai siūlo pačius įvairiausius gaminius burnos higienai – įmantriausius šepetėlius ar dantų pastas su stebuklingais priedais, tačiau odontologai teigia, kad visa tai – tik reklaminiai triukai, nesugebantys pakeisti paties veiksmingiausio dantų valymo būdo.
Senėjimo paslaptį bandantys įminti mokslininkai atlieka įvairiausius tyrimus, kuriais stengiasi išsiaiškinti, nuo kada mūsų organizmas iš tiesų pradeda senti. Pasirodo, skirtingų organų senėjimo procesai prasideda ne tuo pačiu metu.
Balandžio 20 d. Filadelfijoje vykusiame kasmetiniame Amerikos onkologinių ligų tyrimų asociacijos (AACR) susitikime, Pitsburgo universiteto vėžio tyrimų institutas (UPCI) kartu su Pitsburgo universiteto medicinos centru (UPMC) paskelbė, kad brokolių daigų ekstraktas apsaugo peles nuo burnos vėžio, b...
Medikai vis dažniau susiduria su atvejais, kai tenka kovoti už jaunų žmonių, piktnaudžiavusių maisto papildais sportuojantiems, gyvybę. Pasak jų kepenims pražūtingi gali tapti ir liekninančios piliulės, kontraceptikai ar net, atrodytų, visiškai nekalti vaistai nuo skausmo bei įprasti maisto papildai...
Šiuo metu turime didžiulį skalbimo priemonių pasirinkimą – milteliai, skysčiai, pastos, su įvairiais kvapais, papildomais fermentais, minkštikliais, balikliais. Tačiau, pasak specialistų, mes net neįtariame, kiek daug mūsų ligų susijusios būtent su jais.
Vienas itin tyro alyvuogių aliejaus komponentas sunaikina įvairias žmogaus vėžio ląsteles, nekenkdamas sveikosioms. Mokslininkai žinojo, kad oleokantalai gali naikinti vėžio ląsteles, bet tiksliai negalėjo pasakyti, kaip tai vyksta.
Mokslininkų rankose ląstelės arba jų dirbtiniai analogai tampa bandymų poligonais, kuriuose gimsta nauji produktai, naudojami medicinoje. Pakalbėkime apie gamtos tobulinimą laboratorijoje ir kompiuteryje sumodeliuotų fermentų evoliuciją.
Iš Harvardo universiteto į Lietuvą sugrįžęs dr. Linas Mažutis vysto mikroskysčių technologijas, kurios leistų atlikti milijonus reakcijų su itin mažais tirpalų kiekiais ir analizuoti pavienes ląsteles, baltymus ar kitas molekules.
Amiloidinės plokštelės, tokių ligų, kaip Alzheimerio, žymuo, yra blogos naujienos žmonėms, bet jos galėjo būti ankstyviausios gyvybės Žemėje varomoji jėga. Naujas tyrimas rodo, kad šios amiloidų sankaupos gali elgtis kaip katalizatoriai, ir remia teoriją, kad jie padėjo paleisti gyvybę palaikančias ...
Kaskart artėjant šventei laukia ir rimtas išbandymas: ar pavyks įvykdyti sau duotą pažadą nepersivalgyti? Kodėl taip sunku padaryti, regis, visiškai paprastą dalyką – laiku sustoti? Pasirodo, yra keletas paprastų gudrybių, kurios gali padėti. Specialistai pataria, ką ir kokiu ritmu valgyti, kad išve...
Vėžio baimę neretai siejame su savo gyvenimo būdu – neteisingai maitinamės, patiriame pernelyg daug streso ir pan. Tiesos tame yra – neretai pasveikti padeda ne vienas ar kitas mitais apipintas stebuklingas gydymo būdas, bet kompleksiška požiūrio į gyvenimą visuma. Pasak fitoterapeuto Juozo Ruolios,...
Turbūt ne vienas yra susidūręs su situacija, kai grįžus po pietų pertraukos mintys sukasi tik apie norą kur nors prigulti. Geriame vieną kavos puodelį po kito, tačiau niekas nepadeda. DELFI pašnekovė, stebėdama savo mitybos įpročius, atsekė, koks maistas ją migdo, o koks suteikia žvalumo. Jos pasteb...
Žmonės tūkstančius metų tobulina gamtą, kurdami naujas augalų ir gyvūnų veisles. Pastaruoju metu mokslininkai griebėsi darbo iš peties, kurdami patobulintus baltymus ir fermentus. Pažiūrėkime, kaip pagreitinta evoliucija mėgintuvėlyje padeda žmonijai išspręsti energetines problemas, kurti efektyvesn...