Lietuvoje rugsėjį toliau augo maisto kainos, nors šalyje jų vidurkis ir taip didesnis už Europos Sąjungos. Pasak ekspertų, pastebima ir dar viena nemaloni tendencija: verslas didėjančias sąnaudas vis dažniau permeta ant vartotojų pečių, praneša LNK Žinios.
grūdinės kultūros
9 straipsnių
Šių metų vasaros lietūs visoje Lietuvoje skandina grūdines kultūras, daržoves, lyg to būtų negana vėjas išguldė javus. Dėl staigios karščio bangos ir po to užklupusio gausaus lietaus vėlavo šienapjūtė, o dabar, tikėtina, ir javapjūtė prasidės vėliau, nei įprastai. Tokia situacija į neviltį stumia ir...
Šaldytuve gali trūkti pieno, spintelėje – druskos ar pipirų, bet kruopų turime beveik visada. Kruopos yra be galo maistingas ir sveikas maisto produktas. O kadangi jų dar yra ir pačių įvairiausių rūšių – kruopomis paprasta varijuoti ir ruošti daugybę skirtingų patiekalų, rašoma pranešime spaudai.
Rusijos vyriausybė įvedė laikiną grūdų eksportą į Europos ekonominės ir pinigų sąjungos valstybes ir neapdoroto cukranendrių cukraus eksportą į trečiąsias šalis. Šį nurodymą pasirašė ministras pirmininkas Michailas Mišustinas.
Lietuvos žemdirbiams į Taivaną leista eksportuoti vartojimui skirtus lietuviškus paprastuosius kviečius bei miežius, sėjamąsias avižas ir žirnius.
Subalansuoto meniu užtikrinimui svarbu valgyti kuo skirtingesnį maistą, todėl ruošiant įvairius patiekalus reikėtų nepamiršti ne tik vaisių, daržovių, mėsos, žuvies, pieno, bet ir grūdinės kilmės produktų.
Po lietingo ir vėsaus pavasario Lietuvos ūkininkai nuogąstavo,kad negalės įvažiuoti į laukus ir laiku pasirūpinti pasėlių tręšimu ir purškimu nuo grybinių infekcijų, o nesibaigiantys lietūs sutrukdys šienapjūtei.
Sausra Lietuvoje negrįžtamai kirto daržovių augintojams, tačiau kokių pasekmių turi nedėkingas oras grūdų augintojams? Kol vieni žemės ūkio specialistai jau skambina pavojaus varpais, kiti – neskuba daryti išvadų.
Mokslininkų duomenimis, žmonių mitybos įpročiai net 25-30 proc. turi įtakos jų sveikatai, deja, vis dar mažuma paiso visų sveikatos piramidėje nurodytų mitybos principų. Visiems gerai žinoma, kad grūdinės kultūros sudaro viso raciono pagrindą – jų rekomenduojama valgyti kasdien po keletą kartų, tači...