Įsižiūrėjus į medžių šakas, kamienus, ant jų galima rasti vos matomų, 1-3 mm aukščio, smeigtukų. Tai miniatiūrinės kerpės ir joms artimi grybai, kurie formuoja į smeigtukus panašius vaisiakūnius, vadinamus apoteciais. Kerpės gali būti kuo įvairiausių spalvų, o „smeigtukus“ išauginantys su jomis susi...
Grybai
942 straipsnių

Grybai (lot. fungi) – gyvų heterotrofinių organizmų grupė. Grybuose nėra chlorofilo, jie negali neorganinių rūgščių paversti organinėmis, kaip augalai. Vykstant medžiagų apytakos procesams pagamina šlapalą, o jų glikogenas yra krakmolo tipo. Tai būdinga tik gyvūnams ar kitiems gyviesiems organizmams.
Lietuvoje grybų sezonas prasideda vasaros antroje pusėje ir tęsiasi iki pat pirmojo sniego. Tuo metu populiaru grybauti, grybai ruošiami žiemai, gaminami įvairūs patiekalai.
Grybus tyrinėjantys mokslininkai jau anksčiau išsiaiškino, kad juose yra medžiagų, mažinančių depresijos riziką, gerinančių smegenų ląstelių augimą ir saugančių nuo vėžio. Dabar, anot ekspertų, paaiškėjo ir dar vienas įdomi grybų savybė – jie saugo ir nuo sezoninio gripo.
Lietuvos sprendimas paprastosiose musmirėse esančias medžiagas muscimolį ir iboteninę rūgštį įtraukti į Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašus pakurstė daug pykčio. Internautai ėmė piktintis, kad Lietuva vienintelė pasaulyje ėmėsi tokio sprendimo. „Melo detektorius“ paaiškina, kodėl tai nėra ...
Funkciniai grybai sparčiai populiarėja kaip maisto papildas ir yra laikomi vienu iš populiarių ilgaamžiškumo vitaminų, sako Tomas Varnas, bendrovės „Mishkay biotech“, valdančios prekės ženklą „Pjaunu grybą“, vadovas. Verslininkas turi šiokių tokių sveikatos problemų ir džiaugiasi radęs, kokie grybų ...
Linas grybavimo sezoną atidarė sausio 1-ąją: tikina, kad tądien rinktos voveraitės buvo dar skanesnės (1)
Sausio 1-ąją dubenį voveraičių miške prisirinkęs Linas džiaugėsi: tradicija tapęs grybavimas pirmąją metų dieną buvo sėkmingas, o grybų skonis – puikus.
Spontaniška idėja auginti grybus šiandien panevėžiečiui ugniagesiui gelbėtojui Artūrui Kielai ne tik pomėgis, bet ir antras darbas.
Į „Delfi“ kreipėsi neseniai „Lidl“ parduotuvėje apsipirkusi Miglė, savo pirkinyje radusi itin nemalonią staigmeną. Ji norėjo įspėti kitus pirkėjus apie šaldytuose grybuose rastas kirmėles, jog prieš šventes būtų išvengta sveikatos problemų. Savo ruožtu „Lidl“ dėl situacijos apgailestauja ir teigia, ...
Nors už lango jau gruodis, lietuviai socialiniuose tinkluose dalijasi grybų nuotraukomis. Kai kurie rado net baravykų. Rinkti grybus smagu, bet ar galima juos valgyti tokiu metų laiku.
Lietuvoje dar gyvos tradicijos ne tik iki soties pasimėgauti šviežiomis daržo, sodo bei miško gėrybėmis, bet ir pasirūpinti jų atsargomis žiemai. Vieni iš populiariausių konservavimo būdų – marinavimas ir rauginimas. Tačiau vartojant naminius konservus vertėtų nepamiršti atsargumo. „Gintarinės vaist...
Savaitgalį po Kauno ąžuolyną vaikštinėjusi Lina aptiko net kelias vietas, kur grybai augo ne įprastai, o ratu. Šis reiškinys gerai žinomas grybų ekspertui dr. Jonui Kasparavičiui. Didžiausi pasaulyje užfiksuoti grybų ratai, sako jis, siekė 200 m spindulį ir buvo daugiau kaip 600 metų amžiaus.
Lietuvos biologinė įvairovė praturtėjo reikšmingais atradimais – „Sengirės fondo“ globojamame Moniškio (Žirgės) miške mokslininkai aptiko devynias iki šiol šalyje nefiksuotas grybų rūšis. Šie radiniai dar kartą pabrėžia senųjų, žmogaus veiklos nepaliestų miškų svarbą ir jų unikalią savybę – išsaugot...
Žinią apie verslui skirtą paramą išgirdo prieš pat karą, bet nutarė nepasiduoti: negali sudėti šaukštų ir atsitraukti (2)
Nors gyvena Vilniuje, Daktariūnų šeima jau kuris laikas savo laiką dalija tarp sostinės ir Dzūkijos kaimo – gamtos trauka itin didelė. Ten, tarp miškų, nutarė ir verslą pradėti. Ilgai svarsčiusi pora sutarė, kad nori imtis to, kas neterštų nei oro, nei vandens, to, kas natūralu – auginti grybus. Tie...
Jau trečią kartą įvykusi ilgaamžiškumo konferencija, kur šių metų dėmesys krypo į šeimos sveikatos ir ilgaamžiškumo temas.
Reiškinį, kurį pievoje pastebėjo Dovilė, tikrai yra matę ne visi. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad tai kokio nors gyvūno plaukai ar pūkai, žolynuose užsilikęs sniegas ar net cukraus vata. Visi šie spėjimai būtų neteisingi.
Grybų pasaulis labai nuostabus ir įdomus. Jie gali nustebinti formomis, spalvomis ir savybėmis.
Prieš trejus metus nedidelį ūkį šalia Kaišiadorių pradėję Kristina ir Kannanas Vijayakumarai įkūrė „Bedrock“ ūkį ir vieni pirmųjų Lietuvoje pradėjo auginti egzotinius grybus – kreivabudes, pasižyminčias ypatingomis savybėmis. Ne tik grybus, bet ir kitokias šioje šalyje mažai ragautas daržoves čia au...
Kol vieni piktinasi atėjusiu rudeniu, kiti, pavyzdžiui, grybavimo entuziastai, tik trina rankomis. Kokių gėrybių šiuo metu galima rasti Lietuvos miškuose ir kaip atskirti nuodingus grybus, mums paaiškins mikologas Jonas Kasparavičius.
„Grybai – tai didžiulis, neišnaudotas naujų galingų vaistų šaltinis“ – savo knygoje apie grybus teigia garsus mikologas Paulas Stametsas. Funkciniai grybai šiuo metu susilaukia nemažai dėmesio dėl savo, kaip teigiama, naudos sveikatai – nuo imuniteto stiprinimo, streso reguliavimo ar net pagalbos gy...
Kaip sakė kretingiškė žolininkė Katerina Labanauskienė, „tylios medžioklės“ sezonas įsibėgėjo, žmonės ankstybėse traukia į miškus ieškoti grybų, kuriuos parsinešę kepa, verda, džiovina, naudoja kepiniuose. Ir visa tai – į sveikatą.
Apsilankiusi populiariajame šviečiančių grybų parke, išleido daugiau nei 100 eurų: atrodo įspūdingai, bet pastabų turi (1)
Antrus metus iš eilės duris atvėręs Trakų rajone esantis šviečiančių grybų parkas vėl traukia daugybę smalsuolių. Čia apsilankyti su šeima nutarė ir Vilniuje gyvenanti Daiva (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut. past.). Anot jos, parke tikrai įdomu, tačiau dar yra vietos, kur organizatoriai ga...