Daug žinoma apie vitamino D, omega3, B grupės vitaminų svarbą žmogaus organizmui, tačiau gyvensenos specialistų lūpose vis dažniau nuskamba ir polifenoliai. Pasiūloje – ir polifenolių gausus alyvuogių aliejus, ir platus polifenoliais praturtintų papildų asortimentas. Sako, tai – pagalba imunitetui, ...
Gydytoja dietologė
92 straipsnių
Medikė – apie kiaušinius ir cholesterolį: kiek iš tiesų tai turi bendro ir kodėl kietai virtą kiaušinį geriau pamiršti (6)
Ne veltui dažnas mūsų pusryčiams renkasi kiaušinius – jie ne tik sotūs, bet ir turtingi savo maistine verte. Velykų laikotarpiu kiaušiniai susilaukia dar daugiau mūsų dėmesio ir net neskaičiuojame, kiek jų suvalgome. Nors turėtume – pernelyg dažnai valgomi kiaušiniai tampa tikra cholesterolio bomba....
Visuomet mielai atsakanti žurnalistams į pačius įvairiausius su mityba susijusius klausimus, rašanti straipsnius ir vadovėlius, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė prisipažįsta bijojusi tos dienos, kai pasirodys plačiajai visuomenei skirta jos knyga „Valgyk į sveikatą“.
Jau šį savaitgalį laukia maisto maratonas, taip šventinį laikotarpį apibūdina dietologai. Vien tradicinė dvylikos patiekalų Kūčių vakarienė – tai kelių tūkstančių kilokalorijų bomba, sako jie. LNK vidurdienio žinioms ekspertė išvardijo svarbiausius patarimus.
Svogūnai pasižymi įvairia skonių palete: nuo aštrumo, kai yra žali, iki saldumo ir švelnumo, kai juos apkepame ar šiek tiek apverdame. Svogūnus galima troškinti, karamelizuoti, skrudinti, kepti arba naudoti kaip padažų ir sriubų pagrindą. Šios daržovės – ne tik skanios, bet ir maistingos. Anot gydyt...
Saulėgrąžų aliejus dėl savo maistinių savybių gali būti sveikatai palankios mitybos dalimi. Šiame produkte gausu nesočiųjų riebalų, antioksidantų, tokių kaip vitaminas E. Vis tik naudinga žinoti, kaip saulėgrąžų aliejų vartoti ir kam jo reikėtų apriboti.
Amerikietės Elizabet Holms kompanija „Theranos“, siūliusi atlikti detalius sveikatos tyrimus vos iš vieno kraujo lašo, šiandien laikoma viena iš įžūliausių šio amžiaus aferų, o apie ją sukurtas ir dokumentinis serialas. Tačiau įvairių abejotinų, mokslinio pagrindimo neturinčių tyrimų nereikia toli i...
Populiarėjant augalinei mitybai vis daugiau žmonių ieško vegetariškų, o ne gyvūninės kilmės produktų. Vienas iš populiariausių – tofu sūris, kurį galima naudoti gaminant įvairiausius patiekalus: nuo gaivių salotų iki daugelio pamėgtų mėsainių. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šis sū...
Indrė (moters vardas pakeistas) (35 m.) pasakoja, kad nuo mažumės buvo linkusi kaupti svorį. Galimai tai paveldėta – ir pašnekovės tėvas, ir seneliai visada turėjo antsvorio. Tačiau turimas svoris Indrei gyventi nekliudė, kol moteris nepradėjo dirbti trokštamo, tačiau itin daug streso teikiančio dar...
Medicininės paskirties gėrimai pasitelkiami į pagalbą, kuomet onkologiniams pacientams nepavyksta gauti visų reikalingų medžiagų ir energijos kiekio iš suvartojamo maisto. Gydytojai dietologai atkreipia dėmesį, kad viena pagrindinių pacientų klaidų – juos vartoti per trumpai ir nenuosekliai. Anot jų...
Saldus banano skonis, patraukli geltona spalva ir kreminis minkštimas – ne veltui šis atogrąžų vaisius randamas beveik kiekvieno žmogaus virtuvėje. Bananai – vienas mėgstamiausių lietuvių vaisių, tinkantis tiek užkandžiavimui, tiek įvairių desertų bei kepinių gaminimui.
Nenorintys švaistyti maisto produktų ir taupantys laiką bei pinigus turėtų išbandyti skirtingus troškinius. Viename puode troškintos daržovės, mėsa bei žolelės taps universaliu ir labai skaniu bei kvapniu patiekalu.
Per šventes su artimaisiais ir draugais ragavome tiek tradicinius, tiek egzotiškesnius patiekalus, tad pirmąją Naujųjų metų savaitę norisi ko nors lengvo ir paprasto. Tai gali būti skaidulomis turtinga ir skani košė su uogomis. Tuo labiau, kad ji neatims brangaus ryto laiko, o jau lauks šaldytuve, p...
Saldūs prieskonių kvapai šventiniu laikotarpiu akimirksniu nuneša į vaikystę, kuomet meduoliai su cinamonu ir imbieriniai sausainiai su sniego baltumo glaistu tiesiog ištirpdavo burnoje. Vos per pusvalandį galime šiuo jausmu pripildyti namus, pusryčiams išsikepdami bananų duonos su šventiniais pries...
Šaltuoju sezonu daugelio namuose pakvimpa citrusiniai vaisiai: mandarinai, apelsinai, greipfrutai bei citrinos. Nors daugelis juos valgo kaip gaivų desertą, šių vaisių panaudojimas yra žymiai platesnis – iš džiovintų citrusinių vaisių galima pasigaminti daugybę kvepiančių aksesuarų namams puošti ir ...
Vis dar gyvename visuomenėje, kurioje grožio suvokimas neatsiejamas nuo mažo svorio ir itin liekno kūno sudėjimo, tad nenuostabu, kad numanomus grožio standartus norime atitikti. Deja, kartais tokia siekiamybė gali nuvesti į pavojingą ir net mirtiną diagnozę – nervinę anoreksiją. Pirmieji jos signal...
Pasaulinė nutukimo federacija šiemet paskelbė ataskaitą, kurioje prognozuojama, kad iki 2030 m. 1 iš 5 moterų ir 1 iš 7 vyrų bus nutukę, o tai prilygs daugiau nei 1 milijardui žmonių visame pasaulyje. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, nuo 1975 metų nutukimas pasaulyje išaugo beveik tris k...
Pasirodo, garsus angliškas posakis „Vienas obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“ nėra mitas. Žali, geltoni arba rausvi – obuoliai yra vienas sveikiausių vaisių, pasižymintis dideliu angliavandenių, skaidulų, vitaminų ir kalio kiekiu, todėl juos rekomenduojama kasdien valgyti įvairaus amžiaus žm...
Serbentai – tai Lietuvos soduose dažnai augančių agrastinių šeimos daugiamečių uogakrūmių uogos, kurios gali būti raudonos, baltos arba juodos spalvos. Serbentai turi labai mažai kalorijų, juose beveik nėra angliavandenių, bet randamas didelis kiekis antocianinų bei vitamino C. Dėl šių priežasčių gy...
Avietės – savybėmis ir skoniu ypatingos uogos, išsiskiriančios gaiviai ryškia spalva. Sultingos, aksominio švelnumo, kvapnios avietės yra vienos mėgstamiausių lietuvių uogų, kurios miškuose noksta nuo liepos vidurio, tad dabar pats palankiausias metas jas rinkti.