Šįkart trumpai apie klasikinę angliškos žūklės tekančiame vandenyje plūdę – stick. Kol dar nebuvo modernių sudurtinių ir botų (ilgų, be žiedų teleskopų su lanksčiomis viršūnėlėmis) Anglijos meškeriotojai savo upėse jau plukdydavo šias, itin delikačias plūdeles, pritvirtinę jas prie meškerių su ritėm...
jaukas
20 straipsnių
Šį kartą pasidalinsiu savo patirtimi, kas liečia masalų žūklei smulkinimą, kai norima tais masalais praturtinti pirktinį jauką.
Pakalbėkime apie rudenį populiarų masalą meškeriotojų tarpe - batoną. Kodėl batonas ir kodėl būtent rudenį? Klausimų galėtų būti ir daugiau, jau nekalbant apie galimus atsakymus. Pabandysiu nuosekliai išdėstyti savo sąmprotavimus ir taip pat pateiksiu žūklės, kurioje naudosiu tik batoną, aprašymą. T...
Pradėkime nuo to, kas yra jaukas. Jauką reiktų suprasti kaip funkcinį dalyką: jis turi privilioti žuvis į norimą vietą ir išlaikyti pajaukintoje vietoje tiek, kad mes, meškeriotojai, galėtume tas žuvis sugauti. Taigi, ar tai būtų šutinti kviečiai, karpyti sliekai, pirktinis jaukas ar mišinys iš jau ...
Kad ir kaip juokingai skambėtų šio rašinio pavadinimas, galiu patikinti, kad su rūkymu ar rūkalų gamyba tai niekaip nesusiję. Man musės lervos forma primena cigarą, o šiek tiek musės lervą pavoliojus ant delno su pirštu pasikeičia jos savybės, į kurias ir koncentruosiuosi.
Kai, rodos, visos karpinės žuvys aptingsta ir darosi vis vangesnės, dumblynų karalius karosas nusprendžia stipriai pasistiprinti prieš žiemos letargo miegą. Ir, nors jo pusbrolis auksinis karosas nėra itin didelis „rudeninių prabudimų“ mėgėjas, tačiau „sidabrinukas“ – ne toks. Dažniausiai po pirmųjų...
Kartais būna dienų, kai tiesiog neįmanoma sugauti „padoresnės“ žuvies dėl didelio smulkių žuvelių rajumo. Stambesnis laimikis gal ir sukinėjasi jūsų prišertoje žūklavietėje, bet per didžiulį smulkmės ėdrumą priartėti prie jam siūlomo masalo tiesiog nespėja. Ką tokiais atvejais daryti ir pašnekėsime.
Viena iš šiltąjį meškeriojimo sezoną simbolizuojančių žuvų yra raudė. Tyliais vasaros vakarais kokioje nors ežero įlankoje galime stebėti ir girdėti, kaip raudonsparnės gaudo vabzdžius nuo vandens paviršiaus. Raudė dažnai maišoma su kuoja, tačiau ji, skirtingai nuo pastarosios, maitinasi viršutiniuo...
Žvejui kanapė – tai ne tik „žolė“. Jei manęs kas paklaustų, koks augalinės kilmės komponentas veiksmingiausias viliojant žuvis, o ypač kuojas, neabejotinai pirmoje vietoje atsidurtų kanapė.
Visi žinome, kad žvejyba ir galutinis rezultatas susideda iš daugybės smulkmenų, kurios tiesiogiai, o kartais ir reikšmingai, daro įtaką pagauto laimikio kiekiui. Manau, kad nėra nė vieno žvejo, kuris nebūtų kaltinęs mėnulio fazės, slėgio, vandens lygio, temperatūros...
Žiemą žvejojant ežeruose karšis yra bene didžiausia žuvis, kurią įmanoma sugauti, todėl tai yra geidžiamas laimikis. Pirmoje poledinės žūklės sezono pusėje karšiai būna mažai aktyvūs, tačiau artėjant pavasariui situacija keičiasi. Visgi susiruošus į poledinę karšių žūklę iškyla keli esminiai klausim...
Meškeriotojus, kurie Lietuvos vandenyse yra bandę jaukinti lydekas, tikriausiai būtų įmanoma suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų, o dauguma žvejų tokią mintį vertina labai skeptiškai. Tuo metu dugninėmis meškerėmis labai sėkmingai lydekas gaudantys britai sako, kad jaukinimas lydekas tikrai veikia...
Esu girdėjęs, kad kai kurie žvejai į karpinėms žuvims skirtą jauką deda druskos. Kodėl jie taip daro? Ar tikrai pasūdytas jaukas yra efektyvesnis už įprastą? KABLYS.lt skaitytojas Aurimas
Šaltas vanduo klaidų neatleidžia. Šią taisyklę reikia įsikalti į galvą spalio mėnesį susiruošus gaudyti taikiųjų žuvų. Kuo ir kaip jaukinsime labiausiai nulems žūklės rezultatus, tad atsainiai žvelgti į jauką negalima. Šįkart siūlome paskaityti anglų plūdinės ir dugninės meškerės specialisto Colino ...
Rugsėjis ir spalis – puikus metas žvejoti karšius, tačiau vėstančiame vandenyje reikia laikytis kelių taisyklių, kurios gali nulemti sėkmę arba visišką fiasko. Žinoma, jei pasitaiko diena, kai karšiai kimba labai gerai, žvejo klaidos nebūna tokios lemtingos. Bet visi žinome, kad tokios dienos pasita...
Ilgai nebetruks, kol vanduo sušils pakankamai, kad būtų galima pradėti nacionalinių Lietuvos žuvų – auksašonių lynų – žūklės sezoną. Šiandien jums pristatome jauką, kuris pagaminamas labai paprastai ir nebrangiai, o lynus vilioja lyg saldainiai vaikus.
Dar tuomet, kai žūklės prekių parduotuvių lentynose nebuvo gausybės gamyklinių jaukų, meškeriotojai žuvis viliodavo tuo, ką rasdavo namų virtuvėje. Vis dėlto ir šiais laikais verta prisiminti tokį jaukinimo būdą, nes klasika kartais nukonkuruoja net pačius brangiausius firminius jaukus.
Žemės yra labai puikus jauko priedas, tačiau kartais jos gali būti net ne priedu, o pačiu jauku. Ypač žvejojant ešerius. Žinoma, dirvožemio jie nevalgo, bet šias smalsias žuvis į žūklavietę sukviečia nuo žemių pasklindantis debesėlis.
Lietuviška žiema įsibėgėja lėtai, ledas kol kas labai plonas, o dauguma žvejų nuobodžiauja. Tačiau galima paieškoti atviro vandens ir pagauti baltos žuvies. Kaip tai padaryti mūsiškos žiemos sąlygomis, pasakoja sportinės žūklės klubo „Pyla“ narys Martynas Baranauskas.
Jei nemokėsi tinkamai paruošti jauko, iš žvejybos gali grįžti tuščias. Todėl kad taip nenutiktų, žvejams skirtas portalas kablys.lt pateikia patarimų, kaip tinkamai paruošti masalą.