Kol vieni piktinasi atėjusiu rudeniu, kiti, pavyzdžiui, grybavimo entuziastai, tik trina rankomis. Kokių gėrybių šiuo metu galima rasti Lietuvos miškuose ir kaip atskirti nuodingus grybus, mums paaiškins mikologas Jonas Kasparavičius.
Jonas Kasparavičius
52 straipsnių
Neįprastą radinį Jūratė aptiko Vilniuje, prie Valakampių. Grybų žinovas Jonas Kasparavičius paaiškino, kodėl radinys ne vienam gali sukelti nemalonius jausmus.
Grybų žinovas Jonas Kasparavičius sako, kad Lietuvoje auga tik keleto rūšių grybai su panašiai tokio sudėtingumo ir originalios išvaizdos, stambiais vaisiakūniais, bet šis išsiskiria iš visų tiek savo išvaizda, tiek ir dydžiu – išaugti gali iki 40 centimetrų skersmens ir 3-5 kilogramų svorio. Tiesa,...
Miške aptikę kelis grybus gyventojai suglumo – ar tik nebus nuodingasis baravykas – šetonbaravykis. Grybų žinovas paaiškino, ką grybautojai rado.
Tai visai ne pamiškėje pamesti tinklinio kamuoliai, o grybai – didžiosios langermanijos arba kukurdvelkiai. Vieni įspūdingiausių grybų šalyje. Stebina ne tik jų dydis, bet ir spalva – dažnai jie būna akinančiai balti, tad nepastebėti neįmanoma.
Nors šiltnamyje įprasta auginti agurkus, pomidorus, salotas, kartais šalia jų išdygsta ir tai, ko sodininkas visai neplanavo. Gražvydą vieną dieną labai nustebino tarp salotų pasirodę grybai. „Auga kaip išprotėję“, – sakė jis. Grybų žinovas Jonas Kasparavičius paaiškino, iš kur šiltnamyje jie atsira...
Rudeniui atėjus daug žmonių traukia į miškus – ieško šio sezono mėgstamų gėrybių. Vieni iš ryškiausių favoritų – grybai. Tačiau net ir labiausiai patyręs grybautojas ne visada gali atpažinti visus miške augančius grybus. Ką tokiu atveju daryti?
Mikologas dr. Jonas Kasparavičius sako, kad ši vasara nėra palanki grybams – kankino sausra. Be to, jiems nepatinka tokios staigios permainos, kaip karščiai ir staigus atvėsimas.
Orų permainas ir rudens orų prognozę įvertino Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologas dr. Donatas Valiukas. Prasidėję lietingi orai džiugina grybautojus – jau dabar socialiniuose tinkluose jie dalijasi krepšiais voveraičių ir dešimtimis skaičiuojamų baravykų. Apie tai, koks šis grybavimo ...
Pernai ir anksčiau tokiu pat metu – birželio pabaigoje – Dzūkijoje jau buvo pirmųjų vasaros grybų: voveraičių. Vietomis lindo ir net raudonikiai. Šiemet dėl pavasarį užsitęsusių šalnų, o dabar – sausros, grybų sezono teks palaukti. Dėl menko galimo miško derliaus jau nerimauja grybų ir uogų supirkėj...
Kur jau kur, bet tokioje vietoje grybo tikrai nesitikėtumėte rasti. Vis dėlto tai įmanoma. Nematytą grybą vyras išrovė tiesiog vonioje, kur šiuo metu daro remontą. Grybų žinovas Jonas Kasparavičius papasakojo, kaip grybai atsiranda namuose, ar tai pavojinga ir ką reikėtų daryti jų aptikus.
Miškuose lietuviai atranda daug įdomių ir skanių grybų rūšių, viena iš jų yra žvynabudė, o grybautojus traukia ne tik išskirtinė jos išvaizda, bet ir skonis. Gamtos tyrimų centro Botanikos instituto Mikologijos laboratorijos mokslo darbuotojas Jonas Kasparavičius papasakojo, kaip atpažinti šį grybą,...
Kad lietuviai dievina grybus ir grybavimą pasakyti nesunku, nes vos prasideda grybų sezonas miškai tampa itin populiaria vieta. Tačiau yra nuodingų grybų, kurie labai panašūs į valgomus ir juos atskirti galima tik gerai išmanant, kur žiūrėti. Grybų žinovas mikologas Jonas Kasparavičius pasakė, dėl k...
Renatos rūsyje ėmė dygti nematyti gelsvi grybai, o jų grybiena apraizgė visas konservuotoms daržovėms skirtas lentynas. Gamtos tyrimų centro mokslo darbuotojas, mikologas dr. Jonas Kasparavičius sako, kad juo reikia kuo greičiau atsikratyti, antraip visi stiklainiai atsidurs ant žemės, paaukoti gali...
Auga lyg grybai po lietaus – posakis puikiai apibūdinantis šiųmetį vaizdą Lietuvos miškuose. Kol vieni grybautojai į krepšius renka tik visiems gerai pažįstamus grybus – baravykus, raudonikius, voveraites – kiti džiaugiasi ir naujais atradimais. Štai visai neseniai grybautojų grupėse pradėjo plisti ...
„Delfi“ skaitytojas Arvydas su redakcija pasidalino dar nematyto baravyko nuotrauka – joje atrodo, kad iš grybo kepurės auga dar vienas, mažesnis grybas. „Radome tokius du gražius baravykus. Pamanėme, galbūt čia retas toks atvejis, ir norėtumėte aprašyti?“, – laiške su prisegta įdomaus grybo nuotrau...
Po karštos ir sausos vasaros prasidėję lietingi orai pradžiugino grybautojus – jau dabar socialiniuose tinkluose jie dalijasi krepšiais voveraičių ir dešimtimis skaičiuojamų baravykų. Apie tai, koks šis grybavimo sezonas ir ką būtina žinoti renkant grybus, „Delfi rytas“ laidos vedėja Kristina Cipary...
Grybų žinovas Jonas Kasparavičius parodė, kas jo pintinėje, ir patarė, kaip neparsinešti musmirės (33)
Po karštos ir sausos vasaros prasidėję lietingi orai pradžiugino grybautojus – jau dabar socialiniuose tinkluose jie dalijasi krepšiais voveraičių ir dešimtimis skaičiuojamų baravykų. Apie tai, koks šis grybavimo sezonas ir ką būtina žinoti renkant grybus, „Delfi rytas“ laidos vedėja Kristina Cipary...
Šie metai miško gėrybių mėgėjams iš tiesų yra išskirtiniai, mat į miškus sugužėję grybautojai gali pasigirti ne tik kupinais krepšiais, bet ir pilnomis automobilių bagažinėmis. Vis dėlto neretai socialiniuose tinkluose grybautojai teiraujasi, ar jų rasti grybai iš tiesų yra valgomi, o galbūt nuoding...
Iš miško grybus bagažinėmis vežantys grybautojai supykdė gamtininką: jūs elgiatės kaip impulsyvūs bepročiai ir barbarai (307)
Šįmet socialinėje platformoje „Facebook“ nestigo krepšių, karučių ir net bagažinių, pripildytų grybais, nuotraukų. Grybautojai intensyviai tikrino įvairius Lietuvos miškus ir dalijosi informacija apie tai, kur grybų galima rasti apstu. Nors tautiečiams tai atrodo pramoga, visgi mikologas turi kitoki...