Obuolius valgyti tikrai sveika, tačiau net ir su jais būtinas saikas. Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė sako, kad tokia pat taisyklė galioja ir kitiems vaisiams bei uogoms.
Jūratė Dobrovolskienė
57 straipsnių
Dietologė atsakė, kiek tiksliai cukraus ir druskos per dieną galima suvartoti – šie maži pokyčiai gali labai pasitarnauti (1)
Per Kūčias ir Kalėdas ant stalų nugula daugybė tradicinių lietuviškų valgių. Nepaisant juos ruošiant įdedamos meilės, šventiniuose patiekaluose netrūksta ir pridėtinės druskos bei pridėtinio cukraus. Perteklinis šių priedų vartojimas gali sukelti rimtas sveikatos problemas – kuo juos pakeisti, prane...
Lapkričio 8 d. buvo minima Europos sveikos mitybos diena. Deja, Lietuvos gyventojams, lyginant su kitomis Europos valstybėmis, dar yra kur pasitempti šioje srityje. Kokias pagrindines sveikos mitybos taisykles turėtų įsisavinti lietuviai ir kokių klaidų derėtų vengti, pranešime žiniasklaidai pasakoj...
Šermukšnių uogos ne tik puošia rudenėjančią gamtą, bet ir yra tikros vitaminų bombos. Tad dabar, spalio pradžioje, pats metas jų prisiskinti. Tik ką su jomis daryti, kad nauda organizmui būtų didžiausia? Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė LNK žinių laidoje patarė kaip išsaugoti kuo daugiau šių...
Vingio parke žmonės aktyviai sportuoja. LNK žurnalistams jie paaiškino, kad yra pavargę tiesiog sėdėti ir pastebi, kad parkuose labai daug asmenų užsiima sportu. Nors ir pašnekovai tikino, kad svorio nepriaugo, bet Lietuvoje situacija yra kitokia ir pasak atlikto tyrimo, svoris per antrąjį karantiną...
Mitybos ekspertai papasakojo, kokias klaidas gyventojai daro valgydami pusryčius: tai yra visos kartos problema (344)
Koks kiekvieną dieną turėtų būti jūsų mitybos racionas? Kokį maistą geriausia rinktis pusryčiams, pietums ir vakarienei, o kokių mitybos klaidų geriau nedaryti? Vilniaus universiteto medicinos profesorius Rimantas Stukas ir gydytoja-dietologė Jūratė Dobrovolskienė pirmiausia pabrėžia, kad nereiktų „...
Labai daug girdžiu apie Stokholmo dietą. Esą ji itin veiksminga. Norėtųsi dietologo komentaro šia tema. Milda, 44 m.
Medikai ir maisto gaminių žinovai įspėja: negalite gyventi be skrudintų bulvyčių, bulvių traškučių, sausų pusryčių ar net kavos – bent jau stebėkite, kokios spalvos gaminius dedatės į burną. Specialistų atlikti tyrimai parodė, kad kuo labiau apskrudusios bulvės, duona, kuo tamsesni sausainiai ar juo...
Su priklausomybe nuo alkoholio kasdien susiduriantis gydytojas: nealkoholinis alus – rizikos faktorius (188)
Nuo alkoholio priklausomiems žmonėms griežtai nerekomenduojamas nealkoholinis alus ar sidras. Taip Eltai teigė toksikologas Robertas Badaras. Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė atkreipė dėmesį į pridėtinį cukrų šiuose gėrimuose, kurio reikėtų vengti sveikatos problemų turintiems žmonėms.
Vasarą nuosavus daržus ar sodus turintieji džiaugiasi pirmaisiais užaugusiais vaisiais ir daržovėmis, tačiau netrukus gausus derlius gali tapti tikru galvos skausmu. Dietologė Jūratė Dobrovolskienė ir restoranų „Džiaugsmas“ bei „Stebuklai“ virtuvės šefas Martynas Praškevičius atskleidė keletą gudryb...
Vasara – grilio patiekalų metas. Tiems, kurie stengiasi laikytis sveikos mitybos principų, neretai kyla abejonių, ar ant grotelių keptas maistas iš tiesų yra sveikas pasirinkimas, o taip pat ir klausimų, kaip teisingai jį paruošti. Dietologai teigia, kad žinant kelias gudrybes, grilio patiekalais ga...
Anot gydytojos dietologės Jūratės Dobrovolskienės, kad širdelė plaktų tinkamu ritmu, reikėtų laikytis kardioprotekcinės dietos. „Tai mitybos planas, kurio laikantis sureguliuojama visa širdies veikla“, – sako gydytoja.
Dažno apsipirkinėjančio lietuvio krepšelyje atsiduria glaistyti varškės sūreliai. Iš pažiūros nekaltame deserte gausu ne tik kalcio ir baltymų, kurie ypač naudingi organizmui, bet ir riebalų bei cukraus, tad tai jokiu būdu negali būti kasdieniais pusryčiais, perspėja gydytoja dietologė Jūratė Dobrov...
Pridėtinio cukraus yra daugybėje kasdieninių produktų: kaip jų atsisakyti, kad organizmo neištiktų šokas? (25)
Siekiantys gyventi sveikiau žino, kad vienas pagrindinių sveikos mitybos principų – pridėtinio cukraus atsisakymas. Vis dėlto gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė pabrėžia, kad išbraukus pridėtinį cukrų iš savo mitybos raciono staiga, smarkiai išauga nemalonių organizmui pojūčių tikimybė. Nepaai...
Apie tai, kad pridėtinio cukraus perviršis kenksmingas žmogaus organizmui, ko gero, girdėjo visi. Tačiau tik retas suvokia, kokį didelį pridėtinio cukraus kiekį iš tiesų suvartoja kasdien. Gydytojos dietologės Jūratės Dobrovolskienės teigimu, nekreipiant dėmesio į maisto produktų sudėtį, pridėtinio ...
Nors dalis žmonių apsipirkinėdami nuolat skaito maisto produktų etiketes ir kaip įmanydami stengiasi pasirinkti kuo sveikesnius gaminius, didžioji dauguma prekybos centruose skubėdami čiumpa sau įprastus produktus ir nė nesigilina į jų sudėtį bei galimas sveikesnes alternatyvas. Nors šitaip apsipirk...
Ant dažno lietuvių stalo pintinės margučių išsilaiko iki pat Atvelykio – visą savaitę. Jais grožimasi ir valgoma ne tik pirmąją Velykų dieną. Gydytoja-dietologė Jūratė Dobrovolskienė įspėja, kad valgant nešviežiai išvirtus kiaušinius gresia nemalonūs sveikatos sutrikimai.
Jau ir Lietuvoje matomos greito valgymo – greito rijimo, kimšimo, gėrimo – pasekmės, LRT RADIJUI sako gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė.
„Arbūzas turi dvigubą efektą – yra skanus, aromatingas, malšinantis troškulį ir tuo pačiu „pravalantis“ mūsų organizmą, matyt, todėl vasarą jis taip mėgstamas“, – apie arbūzą sako Jūratė Dobrovolskienė, dietologė, Lietuvos dietologų draugijos viceprezidentė.
Grybams suvirškinti reikalingi tam tikri fermentai, kurių kai kurie žmonės neturi. Bėda ir tai, kad patiekalai su grybais pasižymi riebumu, jiems naudojami netinkami ingredientai, LRT RADIJUI sako gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė.