kalis

40 straipsnių

Kalis – cheminis elementas, šarminis metalas, žymimas K. Atominis skaičius – 19. Kambario temperatūroje – minkštas balkšvas metalas, ore iš lėto oksiduojasi, sudarydamas Kalio oksidą, pakaitintas – užsidega. Su vandeniu reaguoja, sudarydamas kalio šarmą (kalio hidroksidą), išskirdamas iš vandens vandenilį. Reakcijos metu išskirtos vandenilio dujos užsidega. Tada išsiskiria daug šilumos, dėl to gali įvykti sprogimas. Panašias į Kalio chemines savybes turi natris.

Sveikatos temomis pasisakančių specialistų nuomonė apie bananus nėra vieninga. Kai kurie šių vaisių pataria nepadauginti, tačiau kiti kalba apie jų nepamatuojamą naudą. Tad kaipgi elgtis? Matyt, derėtų pasiaiškinti, kaip pasikeičia žmogaus organizmas kasdien suvalgant po du bananus. Patikėkite, pove...

Moksliniai tyrimai patvirtino, kad baklažanai turi gydomųjų savybių. Tai – nekaloringa daržovė. Baklažanuose yra apie 92 proc. vandens, 3 proc. cukraus, iki 1,2 proc. ląstelienos. Juose angliavandenių nėra daug, bet labai gausu vertingų mineralinių druskų, vitaminų C, B1, B6, PP, karoteno, pektinų, ...

Kastytis Zubovas

Astronautai šiais laikais maitinasi iš anksto paruoštu stipriai apdorotu maistu – buitiškai tariant, įvairiais konservais. Nors jų racionas parenkamas toks, kad kuo geriau atitiktų žmonių mitybinius poreikius, kai kurių svarbių elementų ar junginių astronautams trūksta. Be to, maitintis vien konserv...

Bananai yra sveikas subalansuotos dietos priedas, mat suteikia daugybę gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų ir yra puikus skaidulų šaltinis. Ir nors bananai tiesiogiai nepadeda numesti svorio, kai kurios šių vaisių savybės gali padėti sumažinti pilvo pūtimą, kontroliuoti apetitą ir būti cukraus pak...