Atraskite autentišką Žemaitijos kulinarinį paveldą su Vaclovu – pasigaminkite kastinio. Žemaitija garsėja ne tik savo unikalia kalba ir gamtos grožiu, bet ir turtingu kulinariniu paveldu. Vienas iš ryškiausių šio regiono patiekalų yra kastinys – paprastas, bet nepaprastai skanus patiekalas, pagamint...
kastinys
12 straipsnių
Oginskių keliais – taip vadinasi trijų dienų turas su dviem nakvynėmis per Rietavą, Plungę ir atgalios į Vilnių. Tai ilgiausiai trunkanti pažintinė kelionė iš Vilniaus, o turizmo ekspertai neretai ją lygina su Luaros slėnio ar Normandijos turais. Viena lankomiausių vietų visada lieka Šaltojo karo ek...
Kastinys yra žemaitiškos virtuvės patiekalas, kuris vertinama iki šių dienų. Šio gaminio nebūtina pirkti – nesunkiai galite pasigaminti ir patys. Kastinį laikykite šaldytuve ir suvartokite per kelias dienas.
Iš Žemaitijos kilusi Laima Masalskė aistrą gaminti perėmė iš močiutės, kuri vaikystėje lepindavo ypatingo skonio lietuviškais kepiniais ir desertais. Šiomis dienomis, kai parduotuvių lentynose apstu skirtingų pasaulio šalių kepinių, dažnai užmarštyje lieka tradiciniai lietuviški gaminiai. Kepyklėlės...
„Žemaičių kalba skiriasi nuo lietuvių. Pavyzdžiui, žodis „brėkšta“. Lietuvoje jis reiškia „švinta“, o žemaitiškai – „temsta“. Yra toks festivalis „Brėkštanti aušrelė“, mes jo nesuprantame“, – juokiasi Žemaičių kultūros draugijos Telšių skyriaus pirmininkas Andrius Dacius. Jį sutikome beieškodami ger...
Kastinys – unikalus Žemaitijos virtuvės skiriamasis ženklas, kurį šiandien puikiai pažįsta visa Lietuva. Ekspertai sako, kad Žemaitija – vienintelis regionas visame pasaulyje, kurioje gaminamas šis burnoje tirpstantis produktas. Kuo dar ypatingas Žemaitijos pasididžiavimas kastinys ir kodėl būtina s...
Žemaitišką patiekalą pagaminęs Gianas Luca Demarco negaili jam pagyrų: lietuviai, na ir skonis! (22)
Kastinys – kulinarinis Žemaitijos pasididžiavimas, kuriam pasigaminti turbūt nėra tinkamesnio meto, nei šviežiomis daržovėmis turtingas ruduo. Jų prisirinkę, šefas Gianas Luca Demarco ir tradicinės lietuviškos virtuvės žinovė Rūta Sakalienė parodė, kaip pasigaminti tikrą žemaitišką kastinį.
„Šiandien tradiciniai patiekalai jau tapę egzotika. Tokių dalykų ieško gurmanai“, – sako tradicinės lietuviškos virtuvės puoselėtoja Rūta Sakalienė, kalbėdama apie valgius, kurie prieš šimtus metų kasdien garuodavo ant mūsų protėvių stalų. Kartu su ja nusikėlėme į XIX–XX amžiaus antros pusės lietuvi...
Daugiau nei 11 metų pagal savo močiutės receptą žemaitišką kastinį gaminanti Sandra Riepšienė puikiai žino, kad jos šeimos ir daugelio kitų žemaičių Velykinis stalas neapsieis be šio išskirtinio patiekalo. „Kastinys puošia ne tik Velykų, bet ir Kūčių šventinį stalą. Juk jis – žemaičių kultūrinio pav...
Tokius mėsainius, kokius esame įpratę valgyti restoranuose, namuose pasigaminsime sunkiai, sako profesionalus šefas Vylius Blauzdavičius. Tačiau, priduria jis, tai tikrai įmanoma – norint pasiekti geriausią rezultatą, reikia nebijoti eksperimentuoti su netikėtais produktais. Pavyzdžiui, mėsainį namu...
Žemaitijos pasididžiavimas: iš kiekvienuose namuose randamų produktų gimsta tikrų tikriausias gardėsis (2)
„Žemaičių kalba skiriasi nuo lietuvių. Pavyzdžiui, žodis „brėkšta“. Lietuvoje jis reiškia „švinta“, o žemaitiškai – „temsta“. Yra toks festivalis „Brėkštanti aušrelė“, mes jo nesuprantame“, – juokiasi Žemaičių kultūros draugijos Telšių skyriaus pirmininkas Andrius Dacius. Jį sutikome beieškodami ger...
Miestas per pastaruosius keliolika metų sugebėjęs visiškai pakeisti savo veidą – taip Žemaitijos sostinę Telšius pristato turizmo informacijos centro vadybininkė Rūta Lencevičiūtė. Ir iš tiesų tie, kas lankėsi šiame mieste tik gerokai anksčiau, dabar gali nustebti – atsinaujinusi miesto architektūra...