Sultinga, burnoje tirpstanti „mėsytė“ – nesunkiai pasiekiama kiekvieno gurmano svajonė, tačiau kartais iš pažiūros paprastas maisto gaminimo būdas ne vienam sukelia galvos skausmą: mėsa gaunasi sausa, perkepusi ir be skonio. Kaip teigia „Iki“ mėsos ekspertas Gintaras Bačkovas, norint iškepti tobulą ...
kk-projektas-sviezias
20 straipsnių
Jei vasaros metu šviežios daržovės ir vaisiai užima didelę mūsų maisto raciono dalį, tai apie šių produktų naudą nereikėtų užmiršti ir atėjus rudeniui – laikui, kai organizmui reikia vitaminų ir kitų naudingų medžiagų. Tačiau išsirinkti šviežius vaisius ir daržoves, o, svarbiausia, juos tokius išlai...
Nors žuvies bei jūros gėrybių asortimentas išties platus, mitybos specialistai atkreipia dėmesį, kad šių produktų lietuviai vis dar suvalgo gerokai mažiau, nei reikėtų. O juk žuvį pasigaminti galima išties įvairiai – kepti, troškinti ar mėgautis kitais jos patiekalais. Vienas iš jų – abejingų nepali...
Prekybos centrų lentynose daržovių ir vaisių asortimentas gausus visus metus. Obuoliai, bananai ar mandarinai – nestebinanti kasdienybė, tad pirkėjai drąsiau dairosi įvairesnių skonių, prioritetą vis dažniau teikdami ne kainai, o kokybei.
Kiek daržovių galėtumėte išvardinti per 30 sekundžių? Bent dešimt tai tikrai lengvai. O kiek iš jų kasdien atsiduria ant jūsų stalo? Mitybos specialistai grūmoja pirštu – dauguma lietuvių daržovių valgo gerokai per mažai, o ir renkasi tik vieną kitą jų rūšį.
Morkos ir svogūnai – visiems puikiai pažįstamos daržovės, kurių neabejotinai rastume tikriausiai kiekvieno iš mūsų virtuvėje. Tačiau ar kada pagalvojote, kaip šios daržovės yra auginamos ir kaip pasiekia parduotuvių lentynas?
Patyrusi grybautoja papasakojo, kaip ir kur ieškoti voveraičių, kad iš miško grįžtumėt pilnais krepšiais (7)
Iš Varėnos kilusi Danguolė pasakoja grybaujanti nuo pat mažens – tiek, kiek save prisimena. Nieko keisto, kad mišką ji vadina antraisiais savo namais. „Miške veiklos netrūksta ištisus metus, bet vidurvasario visuomet laukiu ypatingai, juk prasideda grybų sezonas“, – pasakoja Danguolė ir prisipažįsta...
Prasidėjo tikras lietuviškų daržo gėrybių sezonas. Jau džiugina pirmųjų cukinijų, baklažanų ir net paprikų derlius, galime ragauti pirmuosius patisonus ir šviežias bulves, o neilgai trukus sulauksime ir daržo karalių – moliūgų. Tad pats metas pasimėgauti išties gausiu šviežių daržovių derliumi. Tik ...
Dietologės verdiktas: atskleidė, kurios uogienės yra pačios vertingiausios, o kurių geriau atsisakyti (3)
Gardžių ir šviežių uogų laukiame beveik visus metus, tačiau įvairiausiomis gamtos gėrybėmis pasimėgauti galima labai trumpai – vos kelis mėnesius. Traukiame senus močiutės užrašus, naršome interneto platybėse ir mėginame tolimame atminties kampelyje atrasti tą gardžiausią mamos uogienės receptą. Tik...
Kodėl braškės nėra sodinamos į mums įprastas žemėje iškastas lysves? Stebisi kone kiekvienas, pirmą kartą užsukęs į įmonės „Dehidra“ braškių ūkį visai netoli Vilniaus, Širvintų rajone. Čia saldžiosios braškės noksta tiesiog kybodamos ore. Kaip pasakoja braškių ūkio komercijos vadovas Tadas Žirgulis,...
Pirmosios šviežios lietuviškos bulvės: ūkininkas paaiškino, kodėl cepelinų iš jų pagaminti nepavyks (10)
Itin laukiamos pirmojo lietuviško derliaus bulvės jau atkeliavo į parduotuves. Dėl vėsaus pavasario, didelio drėgmės kiekio ir nepalankų oro sąlygų bulvių augimas kiek pailgėjo, tad šiais metais parduotuves jos pasiekė šiek tiek vėliau, nei įprastai.
Dietologė pasakė, kaip sumažinti potraukį saldumynams: į savo mitybą kuo greičiau įtraukite šių uogų (6)
Nors šviežių uogų parduotuvėse galime rasti visus metus, pavasarį ir vasarą jomis džiaugiamės ypatingai. Miškuose bei soduose augančios gėrybės ne tik džiugina akį, bet ir yra itin naudingos mūsų organizmui.
Ūkininkas: po tokių gamtos iššūkių – ir sodinti, ir auginti, ir šviežio derliaus laukti teks kiek kitaip (12)
Bulvės lietuvių mitybos racione – įprasta ir mėgstama daržovė. Dažnas pasakys – be šios daržovės tiesiog neįsivaizduoja savo kasdienės lėkštės. Akivaizdu, kad skaniausi tautiečių patiekalai – būtent iš bulvių. Jos vis dar išlieka ir mėgstamu garnyru tiek prie pagrindinių patiekalų, tiek prie šaltiba...
Šie supervaisiai daugelį nustebins: padeda kontroliuoti svorį, kraujospūdį, stabdo senatvinius procesus (5)
Daugelis žinome, kad vaisiai privalo mūsų lėkštėse atsirasti kasdien. PSO rekomenduoja kasdien suvalgyti maždaug 2–3 porcijas vaisių. Regis nėra labai daug, tačiau retam pavyksta šį kiekį pasiekti. Pavasaris toks metas, kai šviežių vaisių, uogų labai norime, tačiau iki savo derliaus reikės luktelėti...
Tegyvuoja pusryčiai! Tinklaraštininkė pasidalijo išskirtinių ir labai gardžių pusryčių receptais (7)
Retkarčiais atrasti laiko ir pasimėgauti lėtais pusryčiais turėtų kiekvienas. Daugumai jau pažįstama iš Anglijos atkeliavusi brunch arba kitaip vėlyvųjų pusryčių idėja savo šaknis įleido ir mūsų kraštuose. Kavinės ir restoranai savaitgaliais kviečia skirti laiko sau, niekur neskubėti bei mėgautis ga...
Klientų diena, kurią minime kovo 19 dieną, svarbi tiek verslo sektoriui, tiek ir mums, klientams, kurie kiekvieną dieną kažką perkame ar naudojamės įvairiausiomis paslaugomis. Galima sakyti, šiandien sunkiai rasi žmogų, kuris nėra klientas. Įmonėms ši diena taip pat svarbi, juk klientai yra viena sv...
„Geltonas karutis“: dabar pats metas pasirūpinti vasaros derliumi – patarimai pradedantiesiems, pomidorų veislės ir dažniausios klaidos (7)
Nors Lietuvoje daržininkystė turi labai gilias šaknis, visgi pastarosios kartos šiek tiek atitolo nuo savo daržo puoselėjimo ir visas norimas gėrybes randa prekybos centruose. Lina Liubertaitė, tinklaraščio „Geltonas karutis“ autorė, sako, kad dabar egzistuoja ir nauja tendencija – daržas kaip hobis...
Kiek šiemet kainuoja švieži agurkai, pomidorai ir ridikėliai: pirkėjai pasakė, ką galvoja apie kainas (20)
Kartu su pavasariu į prekybos centrus atkeliavo ir šviežias derlius. Projekto „Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui“ laidų vedėja Kornelija Jasiūnaitė apsilankė viename sostinės prekybos centrų ir apsižvalgė, kokių gi šviežių daržovių ir vaisių jau galima rasti parduotuvių lentynose.
Kaip mūsų ūkininkams pavyko išauginti šviežio derliaus daržoves per rekordinius šių metų šalčius ir kaip atrodo daržovių kelias nuo šiltnamio iki mūsų stalo? Apie visa tai vaizdo reportaže pasakoja „Kietaviškių gausos“ vadovas Mindaugas Pupienis.
Nors už lango akis dar džiugina žiemiški vaizdai – prasidėjęs paskutinis žiemos mėnuo sufleruoja, kad netrukus sulauksime pavasario, o jam artėjant po truputį pradedame rūpintis ir išvaizda, ir sveikata: imame atidžiau stebėti savo maisto racioną. Pavasaris daugeliui asocijuojasi su šviežumu, o ši t...