Mokslininkai mano, kad perdirbto maisto vartojimas gali sustiprinti astmos simptomus. Atlikus tyrimą, kuriame dalyvavo beveik tūkstantis prancūzų, nustatyta, kad tokio maisto vartojant daugiau nei keturias porcijas per savaitę atsiranda tam tikra rizika.
konservantas
5 straipsnių
Dar XVII a. į Angliją pradėtas gabenti padažas, pagamintas iš žuvies ir sojos. Iš indonezietiško šio padažo pavadinimo „kecap ikan“ ir kilo angliškasis „ketchup“. Be abejo, jokių pomidorų anuomet jame nebuvo ir tuometinis kečupas, kuomet jį gaminti išmoko ir anglai, buvo smulkios žuvies pasta, maišy...
Kai 1767-ais metais anglų chemikas J.Pristley išrado pompą, su kuria buvo galima prisotinti gėrimus angliarūgšte, jis net nenumanė, kad jo atradimas sukels revoliuciją gėrimų pramonėje, pradės naują jų erą, ir kad po beveik 250 metų jo išradimas vis dar bus aktualus. Tiesa, ne mažiau už išradėją gaz...
Neslėpsiu,kad į pastarųjų savaičių skandalą dėl arklienos, rastos maiste, žiūriu su ironija. Pasvarstykite patys, ar tikrai verta kelti skandalą dėl ne ką blogesnės nei jautiena mėsos patekimo ant mūsų stalo? Na, žinoma,tik tuo atveju, jei gyvulys nebuvo pernelyg gausiai šeriamas uždraustais vaistai...
Kai kurie šiandien naudojami maisto priedai yra tikri maisto pramonės „veteranai“. Dažiklis tartrazinas (E-102) sukurtas 1884 m. Tais pačiais metais sukurtas pramoninis saldiklio sacharino (E-954) gamybos būdas ir pradėta jo gamyba. Konservantų šeimoje „veterano“ laurai neabejotinai atitenka natrio ...