konservantas

5 straipsnių

Vitalijus Balkus

Dar XVII a. į Angliją pradėtas gabenti padažas, pagamintas iš žuvies ir sojos. Iš indonezietiško šio padažo pavadinimo „kecap ikan“ ir kilo angliškasis „ketchup“. Be abejo, jokių pomidorų anuomet jame nebuvo ir tuometinis kečupas, kuomet jį gaminti išmoko ir anglai, buvo smulkios žuvies pasta, maišy...

Vitalijus Balkus

Neslėpsiu,kad į pastarųjų savaičių skandalą dėl arklienos, rastos maiste, žiūriu su ironija. Pasvarstykite patys, ar tikrai verta kelti skandalą dėl ne ką blogesnės nei jautiena mėsos patekimo ant mūsų stalo? Na, žinoma,tik tuo atveju, jei gyvulys nebuvo pernelyg gausiai šeriamas uždraustais vaistai...

Vitalijus Balkus

Kai kurie šiandien naudojami maisto priedai yra tikri maisto pramonės „veteranai“. Dažiklis tartrazinas (E-102) sukurtas 1884 m. Tais pačiais metais sukurtas pramoninis saldiklio sacharino (E-954) gamybos būdas ir pradėta jo gamyba. Konservantų šeimoje „veterano“ laurai neabejotinai atitenka natrio ...