Kodėl verta dieną pradėti sveikais, maistingais pusryčiais? Todėl, sako mitybos specialistai, kad ryte gavę su maistu daugelio reikiamų medžiagų, ilgai būsite ne tik energingi, bet ir sotūs, o tuomet nekils pagundų sukrimsti kokį saldėsį. Esama vertingų košių, kurios rekomenduotinos ne tik norintiem...
košė
115 straipsnių
Košė – patiekalas iš vandenyje (piene ar sultinyje) virtų kruopų ar grūdų, į kurį gali būti įdėta druskos, cukraus, pieno, spirgų, šviežių ar džiovintų vaisių, uogienės ir kt. Būdingas Rytų Europos šalių patiekalas. Košės gali būti skaninamos riebalais (sviestu, spirgais, grietine), saldžiais priedais (uogienėmis, cukrumi, medumi).
Gydytojai nepaliauja kartoję: pusryčiai – svarbiausias dienos maistas. Tačiau daug žmonių šią išmintį praleidžia pro ausis ir, užuot papusryčiavę, pasitenkina puodeliu kavos ant tuščio skrandžio, arba prie kavos suvalgo kokį nors šokoladuką.
Jau pastebėjau, kaip skaitytojai vertina tekstus, kuriuose pateikiu receptus iš ciklo „Aukso fondas“. Akivaizdu, dauguma jau spėjo įsitikinti, kokių vertingų virtuvės perlų galima rasti tėvų ir senelių atsiminimuose ar receptų knygose. Toks ir šis tekstas, kuriame maisto tinklaraščio „Zinos virtuvėj...
Tiek iš žalių, tiek iš virtų bulvių galima pagaminti itin skanių patiekalų, teisą pasakius, vienas už kitą gardesnių. Būtent tokius ir rasite tekste, kur: virtų bulvių ir varškės kugelis, didžkukuliai, dzūkiški švilpikai „šiuškės“, žemaičių blynai, kitokie cepelinai, bulvių šimtalapis, bulvių virtin...
Jei nusibodo įprastos košės, gaminkite polentą su šonine ir sūriu. Bus labai gardu ir sotu. Polentą su šonine ir sūriu apibarstykite pipirais.
Kol vieni renkasi, ką greito ir skanaus suvalgyti pusryčiams, o kiti iš skubėjimo tiesiog juos praleidžia, panašu, kad labiausiai išlošia tie, kurie rytą pradeda nuo košės. Mitybos ekspertai įvairiems grūdams negaili pagyrų ir pažymi, kad ryte suvalgyta košės porcija – ne tik ilgai išliekanti energi...
Daktaras išvardijo 3 didžiausias lietuvių mitybos blogybes: taip sukeliate sau lėtines ligas ir lemiate ankstyvą mirtį (12)
Lietuvių sveikata pagal įvairius rodiklius yra viena prasčiausių Europos Sąjungoje – tokius duomenis skelbia Europos Komisija savo apžvalgoje. Vidutiniškai net 17 savo gyvenimo metų lietuviai praleidžia sirgdami lėtinėmis ligomis ar turėdami negalią, o ir gyvenimo trukmė viena trumpiausių visoje ES....
Bananams būdingas ganėtinai trumpas idealaus sunokimo laikotarpis. Šių vaisių nokimas, atrodo, trunka amžinybę, bet tinkamiausiais vartoti jie teišbūna kelias dienas – neilgai trukus pradeda ruduoti. Visgi išmesti pernokusių bananų neskubėkite: žinokite, juos dar įmanoma kuo įvairiausiai panaudoti.
Net jei vaikystėje nemėgote košių ir buvote sau prisiekę, kad suaugę jų niekada nevalgysite, artėjant Pasaulinei košės dienai, kuri minima spalio 10-ąją, siūlome apsigalvoti: net nuobodžiausią košę karališka paverčia vis kiti priedai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. E...
Užsukęs į pagarsėjusią kavinę oro uoste vilnietis pakraupo: tokia kaina košę paverčia deimantine (5)
Kylančios maisto ir paslaugų kainos nieko nebestebina. Tačiau kai kurių kainų skirtumas šokiruoja. Į „Delfi“ kreipėsi skaitytojas, kuris atkreipė dėmesį į košės kainą, kuri vienoje kavinėje yra nemaža.
Pavasarį daugelis žmonių skundžiasi nuovargiu, energijos trūkumu, prastu miegu. Gydytojai teigia, kad tokia būsena yra normali, mat žmonėms po žiemos dažnai trūksta įvairiausių vitaminų ir mineralų. Tačiau šiuos ir panašius simptomus gali lemti ir kitos priežastys. Jei priaugote papildomų kilogramų,...
Subalansuotas maistas svarbus tiek fizinį, tiek protinį darbą dirbantiems žmonėms, todėl norint gerai jaustis, svarbu stebėti, ką dedame į lėkštę.
Šaldytuve gali trūkti pieno, spintelėje – druskos ar pipirų, bet kruopų turime beveik visada. Kruopos yra be galo maistingas ir sveikas maisto produktas. O kadangi jų dar yra ir pačių įvairiausių rūšių – kruopomis paprasta varijuoti ir ruošti daugybę skirtingų patiekalų, rašoma pranešime spaudai.
Košę paruošti lengva – ji verdama iš paprastų ir nebrangių produktų, o yra soti ir maistinga. Geriausia košę ruošti katiliuke ant atviros ugnies, jei yra tokia galimybė. Jei ne, galima virti ir namie ant plytelės.
Nors iki šiol retas lietuvis domėjosi ukrainiečių kultūra, ji pasižymi savo turtingumu, o kulinarinis paveldas – daugybe įvairių patiekalų, neįprastų mūsų kraštui. Nors jau nuo seno lietuvių mėgstami sodraus skonio barščiai, Kijevo kotletai ir virtiniai su uogomis, tačiau rečiau kam žinomas vakarų U...
Pusryčiai – svarbiausias dienos valgymas, kurio nevalia praleisti. Ar žinote, kodėl rytais mums taip norisi angliavandenių? Kokius patiekalus geriausia rinktis? Ir kaip ruošti košes, kad jos mums suteiktų daugiausia naudos? Apie tai papasakojo dietistė Vaida Kurpienė.
Profesorius įvertino vaikų pamėgtus patiekalus: tegul tai kuo greičiau keliauja į šiukšlių dėžę (178)
Visi tėvai trokšta savo vaikams paties geriausio. Dėl šios priežasties mamos rytais džiaugiasi, kuomet atžala paprašo dar vienos porcijos blynų ar mielai suvalgo kupiną dubenį sausų pusryčių su pienu. Neretam atrodo, kad jei vaikui pietums norisi tik makaronų – tebūnie, juk svarbu, kad jis sotus ir ...
Tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė bei prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė Gabrielė Žutautaitė sako, kad rudenį mano valgiaraštyje tikrai karaliauja obuoliai. Jų receptų variacijų̨ yra ir saldžių, ir sūrių.
Užsiimant fizine veikla – sveikas ir subalansuotas maistas yra būtinas, norint pasiekti gerų rezultatų. Su mityba derinamas sportas suteiks daugiau energijos ir ištvermės, padės sumažinti nuovargį ir pagerins pasiekimus.