Dažnas nusprendžia maitintis sveikatai palankiau, tačiau jau po savaitės ar kelių grįžta prie senųjų mitybos įpročių. Kodėl taip nutinka? Ką daryti, kad sveikesni mitybos pasirinkimai išliktų visą gyvenimą, o ne tik ribotą laiką, kol pavyksta iškęsti atsisakius mėgstamo maisto? Apie tai interviu pas...
Kristina Jasmontienė
38 straipsnių
Bitininkas ir dietologė – apie tai, koks medus vertingiausias ir kada jis gali pakenkti sveikatai (9)
Medus – nuo seno vartojamas ne tik arbatai pasisaldinti, bet ir sveikatai taisyti. Šis bičių saldėsis naudojamas ne tik virtuvėje, tačiau ir gaminant įvairius vaistus. Apie tai, koks medus gardžiausias bei kitas jo ypatybes, pasakoja bitininkas Laimonas Juknevičius bei dietologė Kristina Jasmontienė...
Maistinė medžiaga, kuri gali apsaugoti nuo daugybės ligų: svarbiausia į racioną įtraukti kelis produktus (29)
Kaip dažnai susimąstote, ar gaunate pakankamai skaidulų? Jei apie jas žinote ir kasdien stengiatės jų gauti pakankamai – puiku, bet jei ne – reikia kuo skubiau susimąstyti. Mat skaidulos organizmui yra itin svarbi maistinė medžiaga, kuri turi daugybę naudingų savybių.
Delfi rytas. Ką būtina žinoti prieš skiepijantis nuo COVID-19: ko negalima daryti po skiepo, o kas tėra rekomendacija? (17)
Laidoje sužinosite, ką galima ir ko negalima daryti pasiskiepijus. Įsibėgėjant vakcinacijai nuo COVID-19, žmonėms kyla vis daugiau su tuo susijusių klausimų. Kaip elgtis pakilus temperatūrai, ar galima maudytis, vartoti alkoholį ar kasdienius vaistus? Į visus dažniausiai užduodamus klausimus atsakys...
Ne veltui jis vadinamas baltąja mirtimi: gydytoja įvardijo ribą, kada cukraus vartojimas jau tampa pavojingas (28)
Padidėjęs cholesterolis, širdies ir kraujagyslių ligos, cukrinis diabetas ir kariesas – dėl cukraus keliamos šių ligų rizikos, jis neretai pavadinamas baltąja mirtimi. Vis dėlto, ne cukrus, o jo perteklius yra žalingas žmogaus sveikatai – tai pabrėžianti gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė paaiš...
Nors aštrus maistas daugeliui asocijuojasi su Meksika, Indija ar kitomis šalimis, vis daugiau savo vietos jis atranda ir mūsų šalies virtuvėje. Tačiau apie jį sklando ir daug įvairių mitų. Ar iš tikrųjų aštrus maistas padeda mesti svorį? O gal padeda įveikti tam tikras ligas? Ir kokie šio maisto pli...
Dietologė – apie advento detoksikaciją: jei laikysitės kelių principų, sveikatą neabejotinai pagerinsite (26)
Keturios savaitės belaukiant Kalėdų – susikaupimo ir rimties metas pagal krikščioniškąsias tradicijas. Senovėje lietuviai per adventą susilaikydavo nuo tam tikrų darbų, pramogų ir gausaus maisto. O kaip advento tradicijas galėtume pritaikyti šiomis dienomis, ypač kalbant apie mitybos racioną – pokal...
Vaiko priežiūros atostogose pabuvę lietuvai vyrai pripažino, kad tai prilygsta 2,5 etato – tai paaiškėjo Lietuvos mokslininkams atlikus tyrimą. Daugiau apie tyrimo rezultatus ir tai, kas lemia vyrų motyvaciją ir kliūtis eiti vaiko priežiūros atostogų, kalbame su Lygių galimybių plėtros centro eksper...
Dažno paklausus, kas yra saldikliai, sulauksime atsakymo, kad tai susiję tik su saldumynais ir cukraus pakeitimu jais iš esmės. Pranešime spaudai specialistai pateikia svarbiausius atsakymus besirūpinantiems sveika mityba ir norintiems aiškiau suprasti, kas tai yra ir į ką derėtų atkreipti dėmesį.
Jei būtų rengiamas labiausiai išgirtų vaisių konkursas, avokadai tikriausiai galėtų pretenduoti į vieną iš pirmųjų vietų. Panašu, kad galvodami tik apie avokadų naudą, dauguma pamiršta tai, kad jų galima ir padauginti. Be to, visus kitus riebalus pakeisti avokadais – didelė klaida. Apie tai papasako...
Ką pasirinkti: sviestą ar margariną? Tai tikrai amžinas klausimas, sako gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė. Pasak pašnekovės, norint nuspręsti, reikia žinoti keletą aspektų.
Jei gerai peržiūrėtumėte šaldiklio turinį, ko gero, ne vienas rastumėte pernykščių šaldytų uogų maišelį. Specialistai sako, kuo ilgiau šias laikote užšaldytas, tuo daugiau vitaminų jos netenka. Suvartoti vasarą paruoštas atsargas siūloma nesulaukus kito sezono. O ir tinkamai užšaldyti reikia mokėti.
Apie aštrų maistą sklando daugybė teiginių – pavyzdžiui, jog jis naikina parazitus, degina kalorijas, jį galima valgyti labai retai, tačiau tai – itin sveika. Vis dėlto kaip yra iš tiesų? Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė sudėliojo visus akcentus, kuriuos turi žinoti abi pusės – ir aštraus mai...
Jei pietų, vakarienės ar net pusryčių neįsivaizduojate bent be mažo gabalėlio mėsos, turėtumėte rimtai sunerimti. Kol lietuvių meilė mėsos patiekalams pastaraisiais metais tik auga, gydytojai-dietologai įspėja: egzistuojantis mitas, kad mėsą reikia valgyti kasdien, gali baigtis onkologinėmis ligomis...
Lietuvos gyventojai suvartoja tik pusę kasdienės daržovių normos, parodė Sveikatos apsaugos ministerijos užsakytos apklausos rezultatai. Tuo metu pagal PSO nuostatas daržoves reikia valgyti penkis kartus per dieną, t. y. kiekvieno valgio metu. Apie tai, kodėl tai taip svarbu ir naudinga mūsų sveikat...
Mažylio mityba – vienas iš didžiausią rūpestį jauniems tėveliams keliančių klausimų, rašoma pranešime spaudai. Tyrimų bendrovės „Spinter“ prekybos tinklo „Lidl Lietuva“ užsakymu atlikto kūdikio kraitelio ruošimo įpročių tyrimo duomenimis, mitybos temą kaip vieną iš svarbiausių įvardijo net 41 proc. ...
Liofilizacija – vienas iš daugelio maisto produktų konservavimo būdų, išsiskiriantis tuo, kad šiuo metu pripažįstamas kaip vertingiausias dėl keleto priežasčių.
Žuvis – vienas pagrindinių žiemos švenčių valgių. Remiantis apklausų rezultatais, dažniausiai ant lietuviško šventinio stalo galima išvyksti karpius, taip pat populiarūs plačiakakčiai, amūrai, lynai, upėtakiai. Nepaisant to, kad šios žuvys naudingos ir skanios, anaiptol ne kiekvienas valgo jų pakank...
Jau šį vakarą sėsime prie šv. Kūčių stalo, kuris, tikėtina, lūš nuo nekasdienių skanių patiekalų. Ant Kalėdų stalo jau atsidurs ir mėsa, įvairios majonezu gardintos mišrainės, skaniausi saldumynai. Kaip nenutolti nuo tradicijų, tačiau išlikti geros savijautos, pataria gydytoja-dietologė Kristina Jas...
Jau netrukus sėsime prie švenčių stalo, ant kurio pagal senas tradicijas karaliaus silkė. Silkė su svogūnais, silkė su grybais, silkė pagal mamos ar močiutės receptą pagamintame marinate. Jei neturėsite laiko apsilankyti turguje ar tiesiog nerasite kur nusipirkti visos silkės, kurią išdoroję galėtum...