Dar ne taip seniai Kūčių vakaras buvo neįsivaizduojamas be riešutų namuose, kruopščiai rinktų rudenį ir taupiai valgytų Advento laikotarpiu, kad užtektų žiemos šventėms. Riešutas buvo nepamainomas patiekalas ant stalo, vertinga dovana artimiesiems, dažnas eglutės papuošalas ir likimo pranašas. Iš ri...
kūčių patiekalai
10 straipsnių
Kūčių patiekalai - tradiciškai ant kūčių stalo būna patiekiami 12 patiekalų. Būtent 12 patiekalų tradicija yra atėjusi dar iš pagonybės laikų - patiekalai simbolizavo visus metų mėnesius. Atėjus krikščionybei imta manyti, kad patiekalų skaičius simbolizuoja 12 apaštalų, taip pat aiškinama, kad Jėzus gimė 12 valandą ir patiekalų skaičius simbolizuoja šeimos gausą.
Laikantis pasninko, tarp Kūčių patiekalų negali būti mėsos. Šis paprotys taip pat atėjęs iš krikščionybės.
Tikima, kad būtina paragauti visų 12 patiekalų, kad ateinantys metai būtų sotūs.
Tradiciniai Kūčių patiekalai yra silkė pataluose, mišrainės, žuvis, kūčiukai. Kūčių patiekalų receptus galite rasti čia.
Mokslų daktarė išsamiai apie 12 Kūčių patiekalų: ar žinote, kuriuos geriausia vertėtų rinktis ir atsisakyti būtų nevalia (115)
Šių Kūčių vakaras daugeliui bus pirmasis, kai patys bandysime jį ruošti be senelių ar tėvų pagalbos. Kaip įprasta, ant stalo puikuojasi dvylika tradicinių valgių. Apie tradicinių patiekalų naudą ir kokį maistą būtų sveikiausia rinktis pakomentavo biomedicinos mokslų daktarė ir mitybos specialistė Sa...
Pateikiame tiek iš senų laikų išlikusių, tiek naujų 12 Kūčių patiekalų, pagardintų riešutais ir džiovintais vaisiais, bei tradicinio avižų kisieliaus ir aguonpienio receptų.
Jau visai čia pat gražiausia metų šventė Kalėdos ir lietuvių tradicijų puoselėjama Kūčių vakarienė. Kiekvienos šeimininkės rūpestis – ne tik papuošti namus, pasirūpinti dovanomis, bet ir paruošti šventinį stalą.
Ar labai nustebtumėte sužinoję, kad tai, ką dedame ant gausaus Kūčių stalo, yra ankstyvųjų laikų palikimas? Patiekalai, skanaujami per šventinę vakarienę, ne daug kuo skiriasi nuo to, ką mūsų protėviai valgydavo kiekvieną dieną norėdami išgyventi ir praturtinti savo racioną. Pradedame straipsnių cik...
Ant švaraus pliko stalo dedamos kelios saujos smulkaus šieno. Jis tolygiai paskirstomas po visą paviršių, tada stalas uždengiamas skaisčiai balta staltiese. Kai stalas jau paruoštas, viduryje dedama lėkštelė su kalėdaičiais, liaudiškai vadinamais „plotkelėmis“. Ir tik tada dėliojama 12-a tradicinių ...
Vargiai rasime šventinį stalą, kurio centre nesipuikuotų majoneze ir burokėliuose įsitaisiusi silkė, geriau žinoma kaip „silkė pataluose“ arba „silkė kailiniuose“. Ją savo nacionaliniu patiekalu laiko lietuviai, rusai, ukrainiečiai ir baltarusiai, tad nenuostabu, kad šios žuvies pardavimas antroje g...
Su iššūkiu paruošti mažiausiai dvylika Kūčių stalo patiekalų susiduria beveik kiekviena žiemos šventėms besiruošianti šeima Lietuvoje. Tačiau kitaip nei anksčiau, ne visus patiekalus lietuviai ryžtasi ir turi laiko gaminti patys. Dažniausiai šventiniam stalui namuose lietuviai gamina karštus žuvies ...