Dažnas neįsivaizduoja puodelio kavos be šlakelio pieno. Ne atsitiktinai tokios populiarios yra latės kavos, kapučinai. Pienu mėgstama gardinti ir arbatą, ypač mačą.
laktozė
59 straipsnių
Laktozė (kitaip „pieno cukrus“) – disacharidas, sudarytas iš gliukozės ir galaktozės, randama piene (apie 2~8 proc.). Gaunama iš rūgščių išrūgų, sūrių gamybos produkto, arba iš išrūgų ar pieno filtracijos kietųjų nuosėdų. Laktozė (lot. lac arba lactis) reiškia pieną, o -ozė galūnė reiškia cukrų. Jos formulė C12H22O11.
Alergenams galima įsijautrinti įvairiame amžiuje, tačiau labiausiai pažeidžiama vaikų imuninė sistema, nes ji dar nesubrendusi. Todėl vaikams bet kokios medžiagos, pavyzdžiui, išmetamosios dujos, maisto priedai, dažikliai, daro įtaką, o tai ypač pavojinga kūdikiams, sako gydytoja vaikų pulmonologė i...
– Aš visiems vaistams alergiška, net vaistams nuo alergijos... – Kas jums taip sakė? – Man nuo visų vaistų negera. – Bet kas sakė, kad čia alergija? – O kas dar?
Prof. Spiridonovas. Kodėl olandai per šimtmetį tapo aukščiausiais pasaulyje, o dalis žmonių netoleruoja laktozės – į ką mes pavirsime ateityje? (9)
Kai mes kalbame apie evoliuciją, dažnai įsivaizduojame lėtą nuolatinių pokyčių mažais žingsneliais procesą. Dar mes įsivaizduojame evoliuciją kaip pokyčius, kurie vyko neįsivaizduojamai seniai, prieš milijonus metų, kuomet žuvis išėjo į sausumą ar beždžionė nusileido iš medžių.
Pučia pilvą, skauda galvą, viduriuojate, o gal veidą ėmė berti spuogeliais ar sutriko atmintis? Jeigu šiuos simptomus pastebite pavartoję pieno produktų, gali būti, kad jūsų organizmas neskaido laktozės. Kaip atpažinti laktozės netoleravimą ir ką valgyti, jei jos netoleruojate? Apie tai laidoje „Del...
Laktozės daugiau ar mažiau Lietuvoje netoleruoja tik kiek daugiau nei trečdalis Lietuvos gyventojų, bet jos, kaip ir pieno produktų apskritai, vengia kur kas daugiau žmonių.
Vieni skatina pieno atsisakyti išvis, neva suaugusiam žmogui tai nenaudingas produktas, kiti sako, kad pieną vartoti kiekvienam reikėtų kasdien. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas LNK Žinioms pasakojo, kad iš tiesų pienas yra labai naudingas produktas.
Įvairūs tyrimai skelbia, kad laktozės netoleruoja iki 70 procentų gyventojų. Tad receptai be laktozės jiems labai aktualūs. Išradingais, gardžiais, bet paprastai pagaminamais receptais garsėjanti tinklaraščio „Maisto mėgėja“ autorė Kristina Naturjevienė dalijasi patiekalų, kurie ypač tinka netoleruo...
Laktozės netoleravimas nėra alergija ar atmetimas. Tačiau ir šiuo atveju maistas nevisiškai suskaidomas. Laktozės yra piene, ją sudaro dvi chemiškai susijungusios cukraus molekulės – o jas perkerpantis virškinimo enzimas nepurškiamas iš spenelio. Plonojo žarnyno ląstelės pačios padengia juo mažiausi...
Apie besikaupiančias dujas nedrąsu, bet būtina klausti: gydytojas vardija netikėtus pilvo pūtimo kaltininkus (6)
Nemaloni tema, apie kurią nesmagu kalbėti nei su šeima, nei su draugais – pilvo pūtimas. Tačiau dujų kaupimąsi yra pajautęs tikriausiai kiekvienas, o priežastis, kodėl taip nutinka, žinoti verta. Tad į skaitytojų klausimus apie pilvo pūtimą atsakė Santaros klinikų gydytojas gastroenterologas dr. Ben...
Pilvo pūtimas protingai vadinasi meteorizmas. Meteo – nes, matyt, oro masių judėjimas ir susikaupimas sukelia tam tikras gamtos reiškinių asociacijas. O iš išpūsto pilvo dujos pasišalina pro natūralias angas su tam tikru oro srauto pajudėjimu, kas, matyt, ir leidžia procesą pavadinti vėjavimu. Keli ...
Prasidėjus rudeniui ir krintant oro temperatūrai imama vėl kalbėti apie naujas virusų ir ligų bangas, ypač apėmus pasaulį įvairių COVID atmainų pandemijai. Ir mūsų geografinėse platumose taip dažniausiai atsitinka – įvairių susirgimų ima daugėti. Tačiau žinoma mitybos specialistė, natūralios medicin...
Ar kava kenkia sveikatai? Kuo naudinga ir kuo kenksminga mėsa? Ar galima suaugusiam žmogui gerti pieną? Ar tiesa, kad nepatartina vakarieniauti po 18 val.? Į šiuos ir į kitus dažnus klausimui rus.delfi.lv portalui atsakė gydytoja dietologė, Rygos Stradinio universiteto mitybos programos direktorė Lo...
Nors žodis „bakterija“ dažniausiai skamba ne labai teigiamai, nereikia užmiršti ir bakterijų naudos. Tinkamas gerųjų ir blogųjų bakterijų balansas žmogaus organizme užtikrina sveiką virškinimo veiklą ir gerą savijautą. Šiandien, kai gyvenimo tempas greitėja, ne visada valgome visavertį maistą laiku,...
Laktozės netoleravimas – problema, aktuali kas trečiam lietuviui. Ar žinote, kuo laktozės netoleravimas skiriasi nuo alergijos pieno produktams? Kokių produktų reikėtų atsisakyti netoleruojantiems laktozės? Ir ko neverta išbraukti iš savo mitybos raciono? Apie tai papasakojo dietistė Vaida Kurpienė.
Ar žinojote, kad viename Lietuvos regione gyvenantys žmonės labiau netoleruoja piene esančios laktozės? (9)
Kyla daug diskusijų apie pieno produktų naudą ir žalą mūsų organizmui. Vieni sako, kad mums jų vartojimą reikėtų apriboti ar net nutraukti, kiti teigia, kad juos naudojame nuo senų laikų, kodėl gi jų reikia atsisakyti būtent dabar? Kurie teisūs? „Alfas Live“ laidoje sužinojome, kuo paprasti pieno pr...
Ar tikrai vyresniame amžiuje vertėtų atsisakyti pieno produktų? Vaida Kurpienė atsakė į šį klausimą (2)
Daugelis be pieno produktų neįsivaizduoja savo mitybos. Yra daug nuomonių dėl pieno ir jo produktų naudos ir žalos organizmui, manoma, kad gausus šių produktų vartojimas turi įtakos žmogaus sveikatai ir savijautai. Teigiama, kad vyresniame amžiuje vertėtų jų atsisakyti. Ar tai yra tiesa? Jei taip, k...
Pastaraisiais metais pienas įvardijamas kaip produktas, kurį reikėtų vartoti kiek galima rečiau, o iš vaikų meniu siūloma jį visiškai išbraukti. Tai mitas ar tiesa? Laidoje „Sveika lėkštė“ išgirsite visus atsakymus į ne tik šį, bet ir kitus aktualius klausimus, susijusius su pienu.
Lietuvių populiacijoje laktozės netoleravimas nustatomas net trečdaliui, tačiau vis daugiau žmonių pakimba ant belaktozinės mados kabliuko ir savanoriškai skurdina savo racioną.
Medicinos mokslų daktarė atsakė, ar išties produktai be laktozės – išsigelbėjimas tiems, kurie jos netoleruoja (107)
Pastaruoju metu parduotuvių lentynose atsiranda vis daugiau pieno produktų be laktozės. Tai tikras išsigelbėjimas tiems, kurie jos netoleruoja. Bet kas iš tiesų yra laktozė, ir ar tai, ką esate apie ją girdėję – yra tiesa? Medicinos mokslų daktarė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė apžvelgia populi...