Lietuvoje maždaug kas trečias suaugęs žmogus susiduria su laktozės, arba pieno cukraus, netoleravimu. Šis sutrikimas, kurį lydi dažnas pilvo skausmas ir pūtimas, gali stipriai bloginti gyvenimo kokybę. Kas sukelia laktozės netoleravimą ir kuo jis skiriasi nuo alergijos pienui, pasakoja šeimos gydyto...
laktozės netoleravimas
30 straipsnių
Didesnis vitamino D trūkumas gali sukelti rimtų ligų: kaip neapsirikti perkantiems ir vartojantiems jo papildus (1)
„Saulės vitaminas“ – taip neretai vadinamas vitaminas D. Sakoma, kad jo trūksta beveik visiems Lietuvos gyventojams, nes saulės mūsų kraštuose yra mažiau, ypač žiemą, o ir produktai, padedantys apsirūpinti minėtuoju vitaminu, pas mus nėra ypač populiarūs.
Lietuvoje maždaug kas trečias žmogus netoleruoja laktozės, o dalis yra alergiški karvės pieno produktams, sako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova. Ji pažymi, kad su tokiomis problemomis susiduria ne tik suaugę, bet ir vaikai. Todėl, specialistės teigimu, svarbu p...
Laktozės daugiau ar mažiau Lietuvoje netoleruoja tik kiek daugiau nei trečdalis Lietuvos gyventojų, bet jos, kaip ir pieno produktų apskritai, vengia kur kas daugiau žmonių.
Kava su pienu tinka ne prie bet kokių patiekalų – Vaida Kurpienė siūlo atkreipti dėmesį į pusryčius (1)
Retas žmogus savo rytą įsivaizduoja be puodelio gardžiai kvepiančios kavos. Ji tonizuoja ir išbudina netgi tuos, kurie galbūt dėl įvairių priežasčių miegojo per mažai ar nepakankamai gerai. Bet ar reikėtų pilti į kavą pieno? Ir jeigu taip, ar gerai pilti karvės pieną, o gal verčiau rinktis augalines...
Pilvo pūtimas, padidėjęs dujų išsiskyrimas, viduriavimas – visą tai dažniausiai nurašome apsinuodijimui arba laktozės netoleravimui. Tačiau tokie simptomai gali būti ir nemalonių uždegiminių žarnyno ligų, tokių, kaip Krono liga, opinis kolitas ar netgi onkologinių susirgimų požymis.
Kai kurie žmonės pastebi, kad pavartojus pieno ir pieno produktų pasijaučia nekaip. Juos kamuoja pilvo pūtimas, viduriavimas. Visa tai – laktozės netoleravimo požymiai. Tiesa, kai kuriems žmonėms jie atsiranda ne iškart, o su laiku. Kodėl taip nutinka ir ar netoleruojantiems laktozės reikėtų vengti ...
Lėtinis uždegimas siejamas su įvairiomis rimtomis sveikatos problemomis, įskaitant širdies ligas, virškinimo trakto sutrikimus ir depresiją. Dėl to prasminga daryti viską, ką galite, kad sumažintumėte kūno uždegimo riziką.
Maždaug 36 proc. amerikiečių turi tam tikrą laktozės netoleravimą – virškinimo sutrikimą, kuris atsiranda, kai plonoji žarna negamina pakankamai laktazės fermento, reikalingo natūraliam piene esančiam cukrui (laktozei) skaidyti.
Vaikų gydytojas Vaidotas Urbonas LNK žinioms įvertino pieno ir jo gaminių žalą. Jis kalbėjo, jog gyvenimo pradžioje motinos pienas yra būtinas, bet ar jis būtinas visą gyvenimą?
Laktozės netoleravimas nėra alergija ar atmetimas. Tačiau ir šiuo atveju maistas nevisiškai suskaidomas. Laktozės yra piene, ją sudaro dvi chemiškai susijungusios cukraus molekulės – o jas perkerpantis virškinimo enzimas nepurškiamas iš spenelio. Plonojo žarnyno ląstelės pačios padengia juo mažiausi...
6 dažniausiai netoleruojami maisto produktai: gydytoja išvardijo požymius, kad jų verčiau atsisakyti
Subalansuota mityba – vienas iš svarbiausių kokybiško gyvenimo ir geros savijautos faktorių. Kartais net ir propaguojant visavertę mitybą, pavalgius kamuoja neigiamos sveikatos reakcijos kaip pilvo pūtimas, galvos skausmas, odos bėrimas, nuovargis ar svorio pokyčiai. Dažna to priežastis gali būti ma...
Pastaruoju metu labai išpopuliarėjo augaliniai gėrimai, kuriuos dažniausiai renkasi laktozės netoleruojantys arba pieno baltymui alergiški žmonės. Tačiau kaip išsirinkti sveikiausią augalinį gėrimą? Juk pasirinkimų tiek daug: sojų, migdolų, ryžių, avižų, kokosų... Kurie iš jų yra sveikiausi, o kurių...
Laktozės netoleravimas – problema, aktuali kas trečiam lietuviui. Ar žinote, kuo laktozės netoleravimas skiriasi nuo alergijos pieno produktams? Kokių produktų reikėtų atsisakyti netoleruojantiems laktozės? Ir ko neverta išbraukti iš savo mitybos raciono? Apie tai papasakojo dietistė Vaida Kurpienė.
Pastaraisiais metais pienas įvardijamas kaip produktas, kurį reikėtų vartoti kiek galima rečiau, o iš vaikų meniu siūloma jį visiškai išbraukti. Tai mitas ar tiesa? Laidoje „Sveika lėkštė“ išgirsite visus atsakymus į ne tik šį, bet ir kitus aktualius klausimus, susijusius su pienu.
Lietuvių populiacijoje laktozės netoleravimas nustatomas net trečdaliui, tačiau vis daugiau žmonių pakimba ant belaktozinės mados kabliuko ir savanoriškai skurdina savo racioną.
Remiantis 2018 m. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vidutinis per metus vienam gyventojui tenkantis pieno produktų kiekis siekė 328 kg. Ir nors pieno produktai išlieka vieni populiariausių vartotojų maisto krepšeliuose, kai kurių žmonių organizmas nepriima pieno gaminiuose esančios lakto...
Pavalgius pieno produktų atsiranda nemalonių pojūčių? Paaiškino, kokia produktų be laktozės nauda (13)
Pavalgius pieno produktų atsiranda nemalonių pojūčių? Gali būti, kad jums pasireiškia laktozės netoleravimas – duomenys rodo, kad Lietuvoje laktozės netoleruoja maždaug kas ketvirtas suaugęs gyventojas. Ir nors laktozės – pieno cukraus – yra ne tik gryname piene ar pieno produktuose, bet ir įvairiuo...
Pienas vis dažniau tampa įvairių diskusijų objektu. Vieni jo netoleruoja, kiti jam yra alergiški, treti numoja į tai ranka ir vadina šių dienų „išsidirbinėjimu“. Vis dėl to, jei pavartojus pieno produktų, jus apima nemalonūs pojūčiai, reikėtų pagalvoti, ar iš tiesų toleruojate laktozę. Santaros klin...
Gydytoja-dietologė paaiškino, kodėl netoleruojant laktozės nebereikia atsisakyti pieno produktų (12)
Tyrimų duomenimis, maždaug 32 proc. suaugusiųjų ir 22 proc. vaikų Lietuvoje netoleruoja laktozės – sunkiai arba visai nevirškina daugumos pieno produktų. Nors anksčiau tokia diagnozė reiškė didelius mitybos raciono apribojimus, šiandien, pasak Vilniaus dietologijos centro gydytojos-dietologės Eglės ...