Alyvuogių aliejaus someljė Liana Davletšina pasakojo, kad ne kiekvienas alyvuogių aliejus yra laikomas žaliuoju auksu. Mat tokį pavadinimą yra užsitarnavęs tik tas aliejus, kuris pagamintas iš žalių, nesunokusių, pačių sveikiausių alyvuogių – jose gausu antioksidantų.
Liana Davletšina
15 straipsnių
Liana Davletšina – alyvuogių aliejaus someljė. Alyvuogių aliejaus someljė labai gerai išmano alyvuogių aliejų: visas gamybos technologijas, veisles, naudingąsias savybes, turi išmanyti, kokiomis savybėmis pasižymi, kaip jį vertinti, kaip uostyti, kaip ragauti, identifikuoti kokybės trūkumus.
Liana Davletšina – bene vienintelė Lietuvoje alyvuogių aliejaus someljė. Išbandžiusi teisininkės amatą moteris suprato – ši sritis per daug sausa jos asmenybei ir išvykusi į Italiją atrado alyvuogių aliejų. Ką daro alyvuogių aliejaus someljė? Kaip degustuojamas aliejus? Bei kaip žinoti, kad nusipirk...
Žaidimo taisyklės keičiasi: kulinarinio turinio kūrėjai turi progresuoti ne tik profesinėje srityje, bet ir technologiškai. Dabar laimi ne tik skonis ir estetika, bet akis, montažas, idėja, kaip perteikti procesą ir dar jame kūrybiškai integruoti reklamą, nes vartotojo dėmesys dramatiškai trumpėja. ...
Ar žinote, kuo skiriasi juodosios ir žaliosios alyvuogės? Ekspertė išsklaidė mitą apie jų dažymą (6)
Kilmė. 6500 m. pr. Kr. – numanoma alyvmedžių kultivavimo pradžia (šalia šiandieninės Turkijos-Sirijos sienos). Alyvuogės – tai maži vaisiai, augantys ant alyvmedžių (Olea europaea). Pasaulyje priskaičiuojama 2700 alyvuogių veislių, skiriamos stalo alyvuogės ir alyvuogės aliejui spausti. Tik iš žalių...
Aliejai tikriausiai yra vieni iš tų produktų, kurių kokybė ir vertingumas yra dažnai aptarinėjami. Galime rinktis iš daugelio rūšių: alyvuogių, rapsų, kokosų, įvairių sėklų aliejų. Rinktis šalto ar karšto spaudimo aliejus. Šį kartą „Alfas Live“ laidoje lankėsi alyvuogių aliejaus someljė Liana Davlet...
Biomedicinos mokslų daktarė ir aliejaus ekspertė pateikė populiariausių aliejų analizę: kaip manote, kuris iš jų vertingiausias? (59)
Riebalai yra svarbi mūsų mitybos raciono dalis – tai ląstelių membranų struktūrinis komponentas, energijos šaltinis, riebalai būtini hormonų gamybai, optimaliai smegenų veiklai užtikrinti (smegenis sudaro apie 60 % riebalų), jie svarbūs tirpių vitaminų, antioksidantų pasisavinimui. Skiriami gyvūninė...
Omega 3, omega 6, omega 9 – dažniausiai kartu minimos riebalų rūgštys, kurių nauda niekas neabejoja.
Kasmetinis renginys sutraukia geriausius pasaulyje alyvuogių aliejaus gamintojus, importuotojus, restoranų savininkus, virtuvės šefus, aliejų someljė, žurnalistus.
Aliejaus someljė: „Extra virgin“ nebėra kokybės ženklas – patarė, kaip išsirinkti iš tiesų gerą aliejų (94)
Visi žinome, kad alyvuogių aliejus yra gėris. Apie tai tarsi kalba ir didesnė nei, pavyzdžiui, saulėgrąžų aliejaus, jo kaina prekybos centre. Todėl alyvuogių aliejus dažnoje virtuvėje yra aliejų karalius, laikomas pagarboje, t. y. „ant jo“ nekepami vištienos kepsneliai ar bulviniai blynai. Alyvuogių...
Alyvuogių aliejaus someljė: „Extra virgin“ nebėra kokybės ženklas — taip žymimi ir nuodingi lubrikantai (37)
Nauja šeštadieninė ALFAS LIVE laida pakeis Jūsų gyvenimą. Jūs negalėsite to atmatyti, atgirdėti, apsimesti, kad nežinote. Gali būti, kad išmesite pusę virtuvės. Ir labai gali būti, kad pradėsite daryti tai, ko neįsivaizdavote darantys. Pavyzdžiui, šokoladinį pyragą valgysite ne su ledais, o apšlakst...
“Man labai sunku atsispirti gurmaniškoms vaišėms. Tiesa, pati jų tik paragauju, bet bičiulius mielai gausiai privaišinu“, - pasakojo švenčių planuotoja Inga Budrienė, kartu su vyru ir būriu kitų žinomų žmonių apsilankiusi Kaune, „Itališko skonio gurmanai“ surengtoje skanėstų degustacijoje.
Alyvuogių aliejaus someljė: net „extra virgin“ aliejus nebūtinai turės ką nors bendra su alyvuogėmis (52)
Vienintelė Lietuvoje alyvuogių aliejaus someljė ir pirmoji Rytų Europoje sertifikuota alyvuogių aliejaus degustuotoja Liana Davletšina įsitikinusi, kad alyvuogių aliejaus jau rastume daugumos lietuvių virtuvėse. Eskpertė dalijasi patarimais, kaip išsirinkti tinkamą alyvuogių aliejų, kaip jį derinti ...
Gurmanai, besidomintys vynais, sūriais ar kava, Lietuvoje jau puikiai žinomi ir nieko nestebina. Bet ar žinote nors vieną aliejaus specialistą? Ir apskritai, negi tokių būna? Pirmoji alyvuogių aliejaus someljė Lietuvoje Liana Davletšina tikina, kad vienas kokybiško aliejaus šaukštas pakeitė jos gyve...
Būtina žinoti perkantiems alyvuogių aliejų: kiek verta mokėti ir kokio butelio šiukštu nesirinkti (199)
Alyvuogių aliejus – virtuvės šefų ir namų šeimininkių itin mėgstamas produktas, įvairiems patiekalams suteikiantis išskirtinį skonį ir kvapą. Tačiau prekybos centruose alyvuogių aliejaus tokia gausybė, kad išsirinkti kokybišką produktą gali tapti gana sudėtinga. Be to, specialistai pastebi, kad pasi...
Aliejų pasirinkimas didžiuosiuose prekybos centruose itin gausus. Nors medikai ragina riebalus vartoti atsakingai, tačiau žinome, kad be aliejaus virtuvėje – nė iš vietos. Tad kaip išsirinkti sveikiausią ir daugiausiai naudos organizmui teikiantį produktą? Atsakymai – šiame pranešime spaudai.