Vilnietė Teresė Staišiūnienė obuolių sūrius gamina jau 40 metų. Bandydama ir eksperimentuodama Teresė aptiko tinkamiausią gaminimo būdą ir nuo tol laiko obuolių sūrius gamina tik taip. Kasmet rudeniop moteris noriai dalijasi receptu, o pagal jį gaminantieji negaili pagyrų: tai pats skaniausias obuol...
Lietuviški patiekalai
47 straipsnių
Lietuvoje gana gausus šaltasis užkandžių stalas, kur – įvairūs sūriai, rūgusio pieno produktai, rūkytos mėsos bei žuvies gaminiai, šaltiena, įvairūs mėsos vyniotiniai.
Karštųjų patiekalų asortimentas didžiulis. Čia – kepti kumpiai, kimšta paukštiena, zrazai, mėsos-kruopų patiekalai (šiupiniai), bulvių valgiai (didžkukuliai (cepelinai), bulviniai vėdarai, švilpikai, bulviniai blynai, žemaitiški blynai, virtos bulvės su krapais su rūgusiu pienu, varške ar pasukomis). Taip pat lietuviška virtuvė garsi koldūnais, virtiniais, šaltanosiais, skryliais, šakočiu, žagarėliais, obuolių sūriu.
10 šaltibarščių receptų – nuo tradicinių iki sriubos be burokėlių, bulvių ar gaminamos su vištienos sultiniu
Tarkuotų bulvių ir faršo blyneliai – iš išorės traškūs, o viduje minkšti
Traškūs, purūs, ne per saldūs – Arnas dalijasi tiesiog tobulu močiutės čirvinių blynų receptu
Iš močiutės paveldėtas bulvišnykų receptas iki šiol daugeliui kelia malonias emocijas: jų neįmanoma nemėgti
Kviečia pasigaminti naminį mėsos vyniotinį – visai nesudėtinga, be to, galima išgauti įvairiausių skonių
Šnicelis su sviestiniu padažu ir burokėlių salotomis – tikrą nostalgiją keliantis maistas
Išsiilgusiems pavasario – 7 šaltibarščių receptai: tiks ir netoleruojantiems pieno produktų
Šios varškės spurgos Zinos virtuvėje yra per 50 metų ir dar niekada neprarado populiarumo – kinta tik jų forma
Šimtmetį menančios varškinės močiutės bandos – neįmanoma apsakyti, kaip skanu
Aukštaitiški pyragėliai, kurie nuo stalo dingsta per 5 minutes, – Ona juos gamina įvairioms progoms
9 receptai su raugintais kopūstais – valgysite, kad net ausys links, o kai kurie receptai taps tikru atradimu
9 bulvinių blynų receptai: su faršu, sūriu, varške ar pievagrybiais – visi tokie puikūs, kad sunku ir išsirinkti
Kulinarinės paslaptys tiesiai iš senelių virtuvės: kaip išvirti minkštus cepelinus, iškepti gardžiausią kugelį ir pagaminti suvalkietišką troškę
Neringos patarimai, kaip namuose iškepti traškų „Skruzdėlyną“ – niekada nenuviliantis desertas
Audronė dalijasi varškės apkepo receptu: minkštas ir purus, o skoniu primena sūrio pyragą
Restoranas namų virtuvėje: vienas gardžiausių patiekalų iš virtų bulvių, kurį paruošite vos per pusvalandį
Kristina dalijasi 3 močiutės receptais – pieniška daržovių sriuba, rauginti grybai ir blynai su bulviniu padažu verti aukso fondo
Teresė parodė, kaip namuose pasigaminti obuolių sūrį: ragavusieji tikina – skaniau nebūna!
Kitoks bulvinių blynų receptas: greitas, lengvai pagaminamas ir tikrai sužavės azijietiško maisto mėgėjus
Vitalis iš Radviliškio dalijasi mėgiamo grybų padažo receptu: taip skanu, kad patiks net įprastai šių gėrybių nevalgantiems
Maisto tinklaraštininkė pataria, kaip pjaustyti cukinijas ir pagaminti ypatingą apkepą: tokio skanaus dar neteko ragauti
Įspūdingo bulvių derliaus sulaukusi Staselė iš Žemaitijos pataria, kaip išsikepti purų ir minkštą kugelį: visada pasiseks
Ypatingai traškūs agurkai žiemai: valgysite lyg ką tik paraugtus
Neabejotinai patys skaniausi: virtiniai su mėlynėmis kiekvieną nuskraidins į vaikystę
Pasidalijo močiutės kiaušinienės su svogūnais receptu, tačiau tokio susidomėjimo nesitikėjo: ji kelia tikrą nostalgiją
Dėl kugelio iš šviežių bulvių į Audronės namus suvažiuoja visi vaikai ir anūkai: žinau, kaip jį iškepti minkštą ir drėgną
Žvejų giminėje užaugęs ir vasaras prie ežero leidžiantis Kostas pataria, kaip išvirti ypatingą žuvienę: naudoju ne bet kokį vandenį
Dalijasi kaišiadoriečiams puikiai žinomu patiekalu iš virtų bulvių: be jo neapsieidavo nei vakarėliai, nei talkos
Minkšta ir labai gardi ruginė duona be raugo: pagaminsite greitai ir lengvai, o rezultatas nustebins
Karina – apie skaniausius šaltibarščius: tik nedarykite šių dviejų klaidų
Kėdainių blynai su baravykų padažu: taip skanu, kad liežuvį galima nuryti
Žinoma maisto fotografė apie „palendricą“, šiuškes ir ypatingus močiutės patiekalus: bėgant metams supranti, kodėl norisi tai perimti
Zina iš Palangos dalijasi legendinės sriubos receptu: stebiuosi, kad pamaryje ją žino ne visi
Prof. Rimvydas Laužikas: Užgavėnės Žemaitijoje skyrėsi nuo aukštaitiškų ir tradicijomis, ir valgiais
Populiarumo nepraradę sausainiai iš vaikystės – itin gardūs ir trapūs: receptas skaičiuoja daugiau nei pusšimtį metų
Firminis močiutės receptas: kaimiškas kugelis, kuriam ypatingo skonio suteikia vienas neįprastas ingredientas
Norite iškepti patį gardžiausią varškės apkepą? Kaunietė dalijasi ypatingu patarimu – valgys net tie, kas paprastai atsisakydavo
7 blynų receptai – išsirinkti skaniausius nebus taip paprasta
Pietums – 3 nesudėtingi kugelio receptai: pagaminsite lengvai ir greitai, o skonis fantastiškas
Eliza dalijasi pamoka, kaip pagaminti gardžiausius žemaičių blynus: nebijokite eksperimentuoti
Patiekalas, kuris gardus tiek žiemą, tiek vasarą, ir yra puikus būdas sunaudoti senesnes bulves – tokiu būdu suformuosite tvirtesnius blynus. Maisto tinklaraščio „Vienkiemiuo virtuvė“ autorė Eliza Bielinė žingsnis po žingsnio pasakoja, kaip pasigaminti itin gardžius žemaičių blynus.
Lietuviški patiekalai niekada neatsibosta. Štai maisto tinklaraščio „Kūmutės virtuvė“ autorė Renata Šniolienė patiekia „baltų šaltibarščių“ variantą. Kaip ir visos panašios šaltsriubės – ši yra gaivi, lengva, intensyvaus česnakinio skonio.
Neringa Lindman skruzdėlyną gamino išskirtine proga – norėdama paminėti tinklaraščio „NerLin virtuvės džiazas“ metų sukaktį. Estijoje gyvenanti lietuvė juokiasi esanti tikra skruzdėlynų fanė – žino bene tris skirtingus receptus.
Vienoje šeimoje prašymas pagaminti kažką skanaus yra aiškus signalas kepti bulvinius blynus. Vieni mėgsta klasikinius, o kitiems reikia paieškoti įdomesnių variantų – kokį įdarą naudoti ar su kokiu padažu patiekti. Tad parinkome jums net 9 bulvinių blynų receptus. Jie tokie įvairūs, o ir atrodo visi...
Kulinarinės paslaptys tiesiai iš senelių virtuvės: kaip išvirti minkštus cepelinus, iškepti gardžiausią kugelį ir pagaminti suvalkietišką troškę (5)
Vertingiausias palikimas, kurį gali gauti jaunas žmogus, yra senelių pasakojimai. Istorijos, pasakojimai, išmintis yra dalykai, kurie keliauja iš kartos į kartą. Labiausiai į atmintį įstringa senovinio maisto skoniai, nes tada kaip niekad aiškiai supranti, kad jie yra tokie patys patiekalai, kokius ...
Jei norisi patiekalo, kuris kartu atstotų ir desertą, kepkite varškės apkepą. Tokį, kurio receptu dalijasi tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė Audronė Zemenskienė. Šis varškės apkepas, kaip pastebi valgytojai, – beveik kaip pyragas.
Žinote, kaip skeptiškai žiūrėdavau į lietuviškus patiekalus? Man įtikdavo tik „Stiklių aludės“ cepelinai (ir dabar jie geriausi).
Restoranas namų virtuvėje: vienas gardžiausių patiekalų iš virtų bulvių, kurį paruošite vos per pusvalandį (4)
Jei daugeliui atrodo, kad patiekalų iš bulvių gaminimas atima daug laiko, maisto tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė tikina: pakaks ir pusvalandžio! Ir tai įrodydama Audronė Zemenskienė siūlo išbandyti artimųjų itin mėgstamų bulvinukų receptą.
Kristina dalijasi 3 močiutės receptais – pieniška daržovių sriuba, rauginti grybai ir blynai su bulviniu padažu verti aukso fondo (2)
Kaišiadoryse gyvenanti verslininkė Kristina Macelytė ne tik mėgsta gaminti maistą, tačiau ypač vertina iš mamos ir močiutės perimtą patirtį – per laiką išgrynintus receptus, kuriais šiandien gali lepinti artimuosius. Tačiau ne vien paslaptį, kaip ruošti skanų maistą, – Kristina perėmė ir estetikos j...
Kaip ir kiekvienais metais Alfas vėl stebina naujausia savo mėgstamiausio patiekalo interpretacija. Atrodytų, ką galima naujo sugalvoti juos ruošiant, tačiau šefas nepaliauja stebinęs. Todėl šį kartą blynai nustebins azijietišku poskoniu. Sojų padažas, šitakiai – tai ingredientai, kurie ne tik papil...
Vitalis iš Radviliškio dalijasi mėgiamo grybų padažo receptu: taip skanu, kad patiks net įprastai šių gėrybių nevalgantiems (1)
Šiųmečio rudens permainingi orai jau nieko nebestebina. Saulės spinduliais ir temperatūros šuoliais kone iki 30 laipsnių galėjo mėgautis visi Lietuvos regionai. Na o šilumą keičiantis lietus džiugina grybautojus – tokios oro sąlygos dovanoja nemenką grybų derlių. 32 metų radviliškietis Vitalis Babra...
Kai po daržus įvairiais žaliais atspalviais pabiro cukinijos, sunkumas vienas – sugalvoti, ką iš jų šįkart pagaminti. Tinklaraščio „Maisto mėgėja“ kūrėja Kristina Nasturjevienė džiaugiasi, kad šeima mėgsta patiekalus iš šios daržovės, nes jie tampa puresni, lengvesni, na ir sveikesni. Šįkart tinklar...
Įspūdingo bulvių derliaus sulaukusi Staselė iš Žemaitijos pataria, kaip išsikepti purų ir minkštą kugelį: visada pasiseks (3)
Jei vienąmet bulvės prastai derėjo, neverta nukabinti nosies. Gali būti, kad kitąmet jis bus toks geras derlius, kur kone kiekviena bulvė svers po kilogramą. Taip nutiko Žemaitijoje gyvenantiems Staselei ir Vincui Petreikiams. Staselė džiūgauja: bus iš ko gaminti namiškių taip mėgstamus kugelį ir ce...
Fantazijos trūkumu Ingos Haakonen niekaip neapkaltinsi! Norvegijoje jau 18 metų gyvenanti lietuvė dažnai pasiilgsta lietuviškų patiekalų ir juos gamina. Tik retai klasikinius variantus, nes Ingai vis šauna idėjos, kaip juos patobulinti, kaip išgauti kitokį skonį. Štai ir šiandien Inga dalijasi recep...
Kai šiltnamiuose gausėja agurkų ir jau kasdienai to derliaus būna per daug, pradedame galvoti apie šių daržovių konservavimą žiemai. Maisto tinklaraščio „Kūmutės virtuvė“ autorė Renata Šniolienė kviečia išbandyti ne vienerius metus tobulintą agurkų konservavimo receptą: „Traškūs ir labai skanūs“.
Šaltanosiai ar virtiniai (žemaitiškai – kleckai) su mėlynėmis – kas vaikystėje jų ragavęs, skonio nepamirš visą gyvenimą. Kad tai tiesa, pritaria ir maisto tinklaraščio „Skanios istorijos“ autorė Jurga Medžionienė. Kai tik miškuose ima mėlynuoti, Norvegijoje gyvenanti lietuvė jau planuoja vaikystę m...
Maisto tinklaraščio „Valgė spalvė“ kūrėja Živilė Stumbrienė ilgai galvojo, ar šis patiekalas yra vertas atskiro įrašo. Tačiau, kai pasidalijo receptu instagrame ir sulaukė gausybės reakcijų, suprato, kad močiutės kiaušinienė ne jai vienai kelia nostalgiškus prisiminimus.
Ežerų krašte užaugęs, ir vasaromis Ignalinos rajone, Palūšėje sutinkamas Kostas Danilevičius žuvienę valgo nuo pat vaikystės. Nuo pat 18 metų Palūšės valtinėje dirbatis Kostas, vietinių vadinas tiesiog valtininku, prie Lūšių ežero skaičiuoja jau 31-ą vasarą. Čia Kostas ne tik ežerais plukdo, bet ir ...
Maisto tinklaraštininkė Audronė Zemenskienė sutinka: kugelis – dievų maistas. Kelissyk per metus kepamas bulvių plokštainis yra tokia proga, kurios niekas iš namiškių nenori praleisti. Nes Audronės kugeliai – ypatingai minkšti ir gardūs. Kad jo užtektų visiems, Audronė kepa didžiulę skardą.