Šiuolaikinė gyvulininkystė neįsivaizduojama be esminių gyvūnų gerovės standartų, kurie tampa vis svarbesni tiek augintojams, tiek vartotojams. Pirkėjai vis dažniau renkasi produktus, kurių gamybos procese laikomasi etiškų ir tvarių praktikų. Tai ypač aktualu paukštininkystėje – nesilaikant aukščiaus...
Lietuvos paukštininkystės asociacija
27 straipsnių
Subalansuota mityba turėtų būti kuo įvairesnė, tačiau kai kurie produktai verti ypatingo dėmesio dėl savo maistinės vertės ir naudos sveikatai. Paukštiena – vienas pagrindinių baltymų šaltinių sveikai mitybai, ir, kaip pabrėžia Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius, mitybos ekspertas...
Paukštieną daugelis vartojame kone kasdien, o būdami Europos Sąjungos dalimi, dėl jos kokybės galime būti visiškai ramūs: paukštininkystės ūkiai laikosi itin griežtų reikalavimų, atsisako antibiotikų, užtikrina aukščiausio lygio gyvūnų gerovę, daro gerokai mažesnį poveikį aplinkai nei kiti gyvūlinin...
Prekybos centruose gausu ryškių etikečių ir reklaminių šūkių, žadančių kokybę, natūralumą ar naudą sveikatai. Tačiau ne visa informacija yra vienodai reikšminga. Renkantis paukštieną, specialistai rekomenduoja atkreipti dėmesį į auginimo būdą – tik gamintojai, kurie laikosi aukščiausių standartų, ga...
Artėjant Velykoms daugelis šeimų planuoja, kuo gardžiuosis prie šventinio stalo. Parduotuvių lentynose – gausybė produktų, kurie iš pirmo žvilgsnio atrodo panašūs, tačiau jų kokybė, sudėtis ir net poveikis sveikatai bei aplinkai gali reikšmingai skirtis. Pasak mokslininkų, renkantis maistą svarbu at...
Vištiena – viena dažniausiai pasirenkamų mėsos rūšių. Mūsų parduotuvėse galima rasti ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse pagamintos vištienos. Tačiau ar kada susimąstėte, kuo skiriasi lietuviška ir importuota vištiena? Nors iš pirmo žvilgsnio jos gali atrodyti panašiai, iš tiesų skirtumų slypi ne...
Maisto industrija sudaro net apie trečdalį visų pasaulinių šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų, o didžiausią poveikį daro būtent gyvulinės kilmės produktai. Jungtinių Tautų duomenimis, raudona mėsa generuoja iki penkių kartų daugiau emisijų nei vištiena, o kai kurios jos rūšys – net dešimterio...
Lietuvos paukštininkystės asociacija teigia, kad praėjusią savaitę viešojoje erdvėje jos išsakyti pareiškimai apie prekybos tinkle „Iki“ parduodamus netinkamai paženklintus kiaušinius buvo „klaidinantys ir tikrovės neatitinkantys“.
Tūkstančius viščiukų kasmet užauginantis Sigitas: netgi savo namuose oro taip neskaičiuojame, kaip skaičiuojame fermose (1)
Savo didžiulėse fermose mėsinius viščiukus auginantis ūkininkas Sigitas Petkevičius apie juos galėtų knygą parašyti. Paklaustas, kaip suskaičiuoja visus 30 tūkst. savo augintinių, ūkininkas juokauja – skaičiuoju visas kojas, paskui dalinu iš dviejų, o tuomet rimtai priduria, kad paukščių auginimo pr...
Lietuvos paukštininkai pažėrė įtarimų dėl prekyboje atsidūrusių kiaušinių: prekybos tinklas kaltinimus neigia (6)
Lietuvos paukštininkystės asociacija trečiadienį išplatino laišką, kuriame teigia, kad prieš Velykas į šalį plūstelėjo kiaušiniai iš trečiųjų šalių. Jie tikina, kad prekybos tinkle „Iki“ pardavinėjami kiaušiniai, kurių ženklinimas neatitinka Europos Sąjungos (ES) reikalavimų ir reikalauja juos išimt...
Aukščiausia kokybė – tai ne atsitiktinumas, o sąmoningas sprendimas. Tuo vadovaujasi „Vilniaus paukštynas“, nusprendęs siekti NKP (Nacionalinės kokybės produktų) sertifikato. „Tai nebuvo lengvas žingsnis – reikėjo įdėti daug darbo, investicijų ir pokyčių visoje gamybos grandinėje. Tačiau mums tai bu...
Sutinka pagal rūbą, išlydi pagal protą – dažnai girdimas posakis. Paukštienai jį galėtume pritaikyti ir taip – sutinka pagal pakuotę, pamėgsta pagal kokybę. „Pakuotė – ne tik būdas išlaikyti šviežią vištieną, bet ir informatyvi dėžutė, padedanti išsirinkti kokybišką produktą. Tereikia atidumo ir geb...
Siekiant mažinti aplinkos taršą ir užtikrinti vartotojams šviežesnį maistą, Europos Sąjunga vis aktyviau skatina trumpąsias maisto tiekimo grandines. Šios grandinės dažnai remiasi „Nuo lauko iki stalo“ principu, kuris užtikrina atsakingą kokybės kontrolę, produktų saugumą ir tvarumą visuose gamybos ...
Galima pastebėti, kad parduotuvių lentynose per metus vištų kiaušiniai pabrango, o ryškesnis pokytis ištiko šių metų pradžioje. Produkcijos kainų augimas, pasak Lietuvos paukštininkystės asociacijos, siejamas bent su keliais veiksniais. Pastarieji su paukščių gripo protrūkiu Lietuvoje – nesusiję.
Daugelis renkasi Lietuvoje užaugintą paukštieną ne tik palaikydami vietinius ūkininkus, bet ir dėl akivaizdžių privalumų. Trumpesnės tiekimo grandinės užtikrina, kad švieži produktai greičiau pasiekia parduotuves, išlaikydami natūralų skonį. Be to, aiški produkcijos kilmė suteikia daugiau pasitikėji...
Kaišiadoryse gyvenantis ūkininkas papasakojo, kaip tenka auginti vištas, norint užtikrinti aukščiausią kokybę (1)
Sigitas Petkevičius, patyręs paukštininkystės sektoriaus verslininkas, jau daugiau nei 30 metų puoselėja savo ūkį Kaišiadorių rajone. Kasmet čia užauginama šimtai tūkstančių mėsinių viščiukų.
Šiandien, kai parduotuvių lentynos lūžta nuo įvairiausių produktų gausos, kaina dažnai tampa lemiamu vartotojų pasirinkimo kriterijumi. Tačiau Lietuvos ūkininkai, siekiantys aukščiausių kokybės standartų, yra įsitikinę – pirkėjai vertina vietinės produkcijos unikalumą. Tai skatina juos ne tik puosel...
Vištiena – vienas populiariausių pasirinkimų lietuvių racione. Tai ne tik sveika ir kasdienę mitybą praturtinanti, bet ir daugybę galimybių kulinariniams eksperimentams suteikianti mėsa. „Vilniaus paukštyno“ naujų produktų kūrimo technologas Raimondas Čironis dalijasi vertingais patarimais, kaip pa...
Mūsų šalies gyventojų itin vertinama Lietuvoje užauginta ir pagaminta paukštiena sėkmingai įsitvirtino užsienio rinkose. Ir tam yra svarių priežasčių – pagal Nacionalinę maisto kokybės (NKP) sistemą sertifikuoti vištienos produktai vertinami kaip sveikatai palankesni ir išskiriantys itin aukšta koky...
Kai renkamės vietinę paukštieną, mūsų sprendimas dažnai atrodo paprastas: šviežesnė, kokybiškesnė, dažnai netgi skanesnė produkcija. Tačiau norint suprasti tikrąją lietuviškos paukštienos vertę, reikia pažvelgti giliau – į tai, ką reiškia vietinių produktų pasirinkimas ekonomikai, aplinkai ir mums p...