Susilaikyti nuo mėgstamo maisto būna sunku, bet dėl puikios savijautos kai kuriuos produktus turėtumėte išbraukti iš kasdienių pirkinių sąrašo. Dažnam gyventojui dar trūksta žinių, kurios padėtų atsirinkti daug maisto medžiagų turinčius produktus ir racione sumažinti mažos maistinės vertės produktų ...
maistinė vertė
13 straipsnių
Burokėlių parduotuvėje ar turguje rasime ištisus metus ir turime iš ko – vien Europoje priskaičiuojama per 100 šios daržovės veislių. Nors skirtingų rūšių burokėliai skiriasi dydžiu, vidine struktūra, skoniu ir spalva (geltona, balta, rožinė arba tamsiai violetinė), visų maistinė vertė gana panaši. ...
Pastaruoju metu labai išpopuliarėjo augaliniai gėrimai, kuriuos dažniausiai renkasi laktozės netoleruojantys arba pieno baltymui alergiški žmonės. Tačiau kaip išsirinkti sveikiausią augalinį gėrimą? Juk pasirinkimų tiek daug: sojų, migdolų, ryžių, avižų, kokosų... Kurie iš jų yra sveikiausi, o kurių...
Nuėjus į parduotuvę, nuo asortimento gausos gali susisukti galva. Jeigu vadovaujatės sveikatai palankesnės mitybos rekomendacijomis ir rinkdamiesi produktus dėmesį kreipiate ne tik į pakuotės dizainą bei kainą, derėtų atidžiai peržiūrėti ir tai, kas rašoma etiketėse.
Per pandemiją leidžiant daugiau laiko namuose, išryškėjo vartotojų poreikis šaldiklyje turėti vartojimui paruošto maisto. Pasak gydytojos dietologės Editos Gavelienės, šaldymas – vienas iš geriausiai maistines produktų savybes išsaugančių konservavimo būdų.
Duona yra kone neatskiriama lietuvių kasdienio maisto raciono dalis. Visgi, mitybos ekspertai sako, kad ir šiame visiems gerai pažįstamame produkte gali slypėti įvairūs priedai ir konservantai, kurių vertėtų vengti. Specialistai atskleidžia ne tik, į kokius ingredientus reikėtų atkreipti dėmesį, bet...
Prasidėjęs kalendorinis pavasaris primena ir apie nenumaldomai artėjančius šiltus orus, kuomet galėsime nusimesti žieminius paltus bei rinktis lengvesnę aprangą. Kartu su garderobo pokyčiais daugeliui norisi grįžti ir prie aktyvesnio bei sveikesnio gyvenimo būdo. Atidžiai peržvelgiant mitybos racion...
Visame pasaulyje nerimaujama dėl to, kad į vaisvandenius dedama per daug cukraus. Tačiau daug cukraus pridedama ir į daugelį nesaldžių maisto produktų. Kodėl?
Ar žinojote, kad bananui sirpstant keičiasi jo maistinė vertė? Sirpdami bananai tampa saldesni. Kodėl? Nes bananų sudėtyje esantys enzimai ima skaidyti krakmolą, kuris šiaip nėra saldus, į cukrų. Dėl to bananus taip pat yra lengviau virškinti, rašo tinklalapis „The Spirit Science and Metaphysics“.
Yra žmonių, kurie giriasi neturį mikrobangų krosnelės ar niekada neperkantys šaldytų daržovių. Tačiau mokslininkai tikina, kad abi šios priemonės gali suteikti mums daugiau maistingųjų medžiagų negu tos daržovės, kurios verdamos vandenyje ar garuose, ar pūpso parduotuvių lentynose. Amerikos chemikų ...
Labai svarbu, kaip per žiemą buvo laikomos bulvės, nes, atėjus pavasariui, ne visos jos tinkamos maistui. Taip sako Lietuvos žemdirbystės instituto Elmininkų bandymo stoties vadovas Kęstutis Rainys.
Kovo 15 d. paminėta Pasaulinė vartotojų teisių gynimo diena. Tai buvo dar viena proga atkreipti dėmesį į tai, kad vartotojams reikia padėti pasirinkti sveikatai palankius maisto produktus.
Daugelį metų žinojome ir tarsi buvo savaime aišku, kad sultis gerti sveika. Tačiau pastaruoju metu tenka girdėti gana kategoriškų pareiškimų, kad tai - netiesa. Sultys nėra vienintelis produktas, kurio „sveikumas“ laikui bėgant kinta. Produkto reputacija priklauso nuo to, kokie sveikumo ar nesveiku...