maistinės medžiagos

15 straipsnių

Rusnė Valatkaitė

Artėja žiemos sezonas, tad vertėtų jam tinkamai pasiruošti, kad šis laikotarpis apsieitų be ligų. Kokių vitaminų mums labiausiai reikia šaltuoju metų laiku? Kokiuose maisto produktuose jų galime rasti? Ir kaip nepagalvodami juos sunaikiname gamindami maistą? Apie tai paaiškino biomedicinos mokslų da...

Sandrija Čapkauskienė, biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė

Istorija. Moliūgų kilmė nėra žinoma, nors teigiama, kad moliūgai atsirado Šiaurės Amerikoje. Jie yra vieni seniausių prijaukintų augalų, dabartinės Meksikos ir Gvatemalos teritorijoje buvo naudojami jau apie 10 000 metų prieš Kristų. Iš pradžių moliūgai buvo auginami dėl sėklų, nes ankstyvosios veis...

Sandrija Čapkauskienė, biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė

Brokoliai ir žiediniai kopūstai – bastutinių šeimos daržovės, paprasto kopūsto giminaitės. Abi panašios išvaizdos ir skonio, valgoma dalis – žiedynai. Šios daržovės labai vertinamos dėl didelio kiekio naudingų mineralinių medžiagų ir vitaminų. Ar žinote, kas sieja šias daržoves ir kuo jos skiriasi? ...

Vilija Andrulevičiūtė, LRT.lt

Vien augalinės kilmės produktus vartojantys žaliavalgiai gali pristigti būtinų maistinių medžiagų, o į savo racioną įtraukę termiškai neapdorotus gyvulinės kilmės produktus, labiau rizikuoja apsinuodyti. Taip teigia LRT.lt kalbintos gydytojos bei maisto saugos specialistės.