Nuo 2014 metų vykstantis pasaulinis augalinio sausio iššūkis jau devintą kartą kviečia visuomenę metus pradėti mėnesį vartojant tik augalinės kilmės maistą. Toks iššūkis, pasak specialistų, naudingas ne tik sveikatai, bet ir aplinkai, kurioje gyvename, bei gyvūnams. Išbandyti veganišką mitybą praėju...
Meda Šermukšnė
7 straipsnių
Lietuviai mėsos patiekalus valgo bene kasdien — daugiau nei 4 kartus per savaitę. Nors Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja mėsą valgyti vos 3 kartus per septynias dienas. Mitybos specialistai aiškina, kad didelis mėsos vartojimas nėra naudingas nei žmogui, nei aplinkai. Bet kodėl vis ...
Netinkami mitybos įpročiai gali daryti ne tik neigiamą įtaką sveikatai, bet ir sukelti nepataisomus padarinius klimatui. Vis dažniau garsiai prabylama apie mėsos vartojimo žalą ir sprendimo būdus, kaip ją sumažinti. Visuomenės tyrimas apie Lietuvos gyventojų įpročius rodo, kad lietuviai valgo daugia...
Lietuvoje atlikto tyrimo rezultatai liūdina – ženkliai atsiliekame nuo Europos vidurkio: siūlo valgyti mažiau mėsos (24)
Remiantis Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, lietuviai suvartoja apie tris kartus daugiau mėsos nei yra rekomenduojama. Esame mėsos šalis – tai atsispindi mūsų tradicinėje virtuvėje ir kasdieniuose įpročiuose. Tačiau netvarus mėsos produktų vartojimas ne tik kenkia sveikatai, bet i...
Visuomenėje vis dažniau prabylama apie žalingą mėsos vartojimo poveikį, o parduotuvių ir restoranų lentynos pildosi mėsos, pieno ar sūrio produktų alternatyvomis. Gausus mėsos vartojimas slepia ne tik sveikatos ir gyvūnų teisių problemas, tačiau ir nepataisomą žalą klimatui. Kaip prie neigiamo povei...
Kiekvienas lietuvis per metus vidutiniškai suvartoja apie 80 kg mėsos, taip ne tik viršydamas dietologų rekomenduojamas normas, bet ir prisidėdamas prie vieno taršiausių sektorių gyvavimo. Vis dėlto, kartu su tvarumo tendencijomis Lietuvoje populiarėja ir augalinė mityba. Ekspertai tvirtina, kad kie...
Lietuvių skonio receptoriams puikiai pažįstama visa gausybė ant grilio ruoštų mėsos patiekalų, tačiau populiarėjant augalinei mitybai, sparčiu tempu kinta ir tėvynainių požiūris į grilio valgių asortimentą. Nenustebkite iš jų lūpų išgirdę, jog grilinti galima viską! Skrudinimui ant grilio tinkamų au...