Atšilus orams ir prasidėjus pavasariniam lietui, gamtoje pasirodo vis daugiau vynuoginių sraigių. Kad apsaugotume sraigių išteklius ir užtikrintume tinkamą šių gyvių rinkimą ir supirkimą, Aplinkos apsaugos departamentas primena galiojančius aplinkosauginius reikalavimus.
miško gėrybės
22 straipsnių
Kovo mėnuo lietuviams padovanojo pavasarinių grybų. Socialiniuose tinkluose grybautojai jau kurį laiką dalijasi ne tik iš miško parsineštų krepšių nuotraukomis, bet ir patiekalais, kuriuos pasigamino iš pirmųjų gėrybių. Gamtininkas Deividas Makavičius pasakė, kokių grybų galima aptikti jau dabar ir ...
Rudenį miške – gausybė gėrybių. Ir ne tik grybų ar rudeninių uogų. Vaikams smagu savo darbeliams čia prisirinkti ir kankorėžių ar gilių.
Grybaujant ir uogaujant miške, gėrybių galima prisirinkti kiek tik norisi, sako Aplinkos apsaugos departamento Miškų kontrolės departamento Vilniaus miškų kontrolės skyriaus vedėjas Benas Bitauskas. Bet svarbu paisyti lankymosi miške taisyklių ir neniokoti augalų, teigiama pranešime spaudai.
Vasarą daugelis žmonių renkasi aktyvias pramogas gamtoje. Vieni skuba prie vandens telkinių, kiti mėgaujasi miško gėrybėmis ir gaiva. Aplinkos apsaugos departamento (AAD) specialistai primena, kad mišką ar kitą gamtos kampelį reikia tausoti, tinkamai jame elgtis bei dalijasi patarimais, kaip poilsia...
Atėjus šalčiams metas prisiminti vasaros ir rudens skonius bei žiemai paruoštas sodo, daržo ir miško gėrybes. Šaldikliuose šlovės minutės laukia braškės, avietės, moliūgai ir įvairiausių rūšių grybai. Kad nepritrūktų fantazijos, ką iš jų pagaminti, dalijamės ir keliais patarimais ir receptais, kuriu...
Grybavimo čempionato laureatas paaiškino, kaip pasirinkti vietas grybavimui ir ko šiuo metu ieškoti (22)
Orams rudenėjant daugelis skuba džiaugtis šio sezono teikiamais malonumais. Vienas jų – grybai. Šias miško gėrybes lietuviai ne tik gausiai naudoja kulinarijoje, bet ir patys skuba į miškus jų ieškoti. Grybavimo ekspertai teigia, kad šiuo metu yra puikus metas tai daryti. Mat grybų miškuose – netrūk...
Grybų ABC: mitybos specialistė patarė, kaip paruošti, šaldyti ir ant kokių riebalų kepti grybus (34)
Lietuvoje įpusėjo miško gėrybių sezonas – grybautojai mėgaujasi ne tik ūmėdėmis, voveraitėmis, bet ir po gausaus lietaus išdygusiais baravykais. Ar žinote, kaip paruošti grybus, kad jie būtų naudingi mūsų organizmui?
Mitybos specialistė Raminta Bogušienė apie miško gėrybių sezoną: kad organizmas prisisotintų vitaminų iš uogienių ir grybų, būtinos kelios sąlygos (12)
Lietuvoje prasidėjo miško gėrybių sezonas. Uogautojai ruošiasi žiemai ir verda uogienes iš braškių, vyšnių, aviečių ir kitų vasaros uogų, tuo tarpu grybautojai jau mėgaujasi ūmėdėmis, voveraitėmis ir kitais grybais. Maisto technologė Raminta Bogušienė pasidalijo patarimais, kaip paruošti uogas ir gr...
Įsibėgėjusi vasara ne tik lepina orais, leidžia mėgautis gamtos pramogomis, bet ir kviečia grybautojus ir uogautojus į miškus. Kad uogavimas ir grybavimas miškuose neapkarstų, Aplinkos apsaugos departamentas primena, kaip miško gėrybes rinkti atsakingai, kad nedarytumėte žalos gamtai ir negautumėte ...
Sakoma, bijai vilko, neik į mišką. Tačiau šiais laikais labiau nei pilkiai gąsdina erkės. Tad miško gėrybių išsiilgusiems panevėžiečiams viena išeitis – grybauti ar uogauti turguose. Tiesa, čia gali išgąsdinti pirmųjų uogų ar grybų kainos, tačiau pamiklinus liežuvį galima pasiderėti, mat daugiausia ...
Visą liepą supirkinėjo tik mėlynes, prieš savaitę pasipylė voveraitės, o pirmuosius baravykus ant svarstyklių deda tik šiomis dienomis.
Savaitgalį su šeima buvome išvykę rinkti miško gėrybių. Prisiragavę jų pasijutome nekaip – pradėjo skaudėti pilvus, ėmė pykinti. Nors, regis, rinkome pažįstamas gėrybes, tačiau manau, kad būtent jomis ir apsinuodijome.
Dzūkijoje esančiuose Žuvinto ir Čepkelių rezervatuose vietiniai gyventojai rugsėjį gali spanguoliauti tik pagal šių gamtinių rezervatų išduodamus leidimus. Tačiau abiejose saugomose teritorijose pastebimas trečdaliu mažesnis spanguolių derlius nei pern...
Savaitgalį lietuviai šventė rudenį – ne vienoje Lietuvos vietoje vyko rudeniškų gėrybių mugės. Žmonės dalijosi užaugintu derliumi, klausėsi dainų ir džiaugėsi dar šiltomis rugsėjo dienomis.
Šiandien parduotuvėse galime rasti ir marinuotų agurkėlių, ir burokėlių, ir uogienių, ir džemų. Tačiau vasaros ir rudens gėrybių pasiruošusios pačios, žinosite, kad jos - be konservantų, dažiklių, saldiklių.
Grybautojų ir uogautojų uždarbis: šiemet dzūkų mergos nuogos nebus, bet drabužius pirks dėvėtus (49)
Įsisiūbavus grybavimo ir uogavimo sezonui į miškus tikėdamiesi užsidirbti kasdien patraukia šimtai miško gėrybių rinkėjų. Tačiau ar iš to galima užsidirbti tiek, kad galėtum išgyventi visus likusius metus?
Viešvilės valstybiniame gamtiniame rezervate šiais metais sumontuotos vaizdo kameros, kurios leidžia iš toli fiksuoti draudžiamoje teritorijoje apsilankančius žmones. Anot rezervato vyr. inspektoriaus Sauliaus Bartmino, įsigytas pirkinys – nepigus, tačiau jau duoda rezultatų. Apie tokių kamerų įsigi...