Dauguma Lietuvos gyventojų, o ir kai kurių sričių gydytojai mano, kad į gydytoją dietologą verta kreiptis tik dėl antsvorio, nutukimo ar virškinamojo trakto ligų. Tokia nuomonė dalinai suformuota žiniasklaidos, kuri dažniausiai gydytojus dietologus kalbina tik apie dietas, kurios padėtų sumažinti s...
mitybos specialistai
23 straipsnių
Daugėja žmonių, suvokiančių – mūsų valgomas maistas tiesiogiai veikią tiek fizinę, tiek emocinę sveikatą. Daugėja ir mitybos specialistų, besidalijančių patarimais, kaip pasirinkti tinkamiausius produktus, kad organizmas funkcionuotų optimaliu ritmu. Kita vertus, gausėjant tikrų ir tariamų ekspertų ...
Bananai – vieni populiariausių vaisių, kurie yra ne tik skanūs, bet ir labai naudingi. Mitybos specialistai teigia, kad šiuos vaisius vertėtų valgyti dažniau ir pateikia net 10 priežasčių, kodėl bananus naudinga įtraukti į savo mitybos racioną.
Prieš keletą metų internetu pasklido mitas, esą agurkų negalima valgyti kartu su pomidorais: neva, kol agurkai virškinami, pomidorai tiesiog pūva skrandyje, sukeldami rūgimą. Tie, kurie galybę metų su malonumu valgė daržovių salotas, žinoma, buvo šokiruoti, nes virškinimas jiems nekėlė kokių nors pr...
Pavasarį ir vasarą norisi maitintis lengvai ir sveikai, tad pirma vieta atitenka salotoms. Daržovių ir vaisių salotos su nekaloringais užpilais padeda lengvai, be depresyvių nuotaikų, kurias sukelia neįvairus racionas, išlaikyti pageidaujamą kūno svorį ir mėgautis puikia sveikata.
Žinoma, vėsiuoju metų laikotarpiu galima valgyti ir šaltas sriubas, bet kur kas malonesnės gomuriui šiltos. Turtingos sveikatai naudingų vitaminų ir mineralų, jos ne tik sušildo sužvarbusį, bet ir apdovanoja visa skonių palete - rūgštumu, saldumu, aitrumu ir pan. Mitybos specialistų teigimu, sriuba ...
Gydytojai ir mitybos specialistai vienu balsu patvirtintų, kad spanguolės – puikus vertingų vitaminų, mineralų, antioksidantų ir ląstelienos šaltinis. Tamsiai raudonose rūgštaus skonio uogose gausu pektino, antocianino, fenolio rūgščių, leukoantocianino, katechino, trimetilglicino, makro- ir mikroel...
Prastai jaučiatės ir atrodote, slenka plaukai – gali būti, kad dėl to kaltas jums netinkamas maistas
Šiais laikais dauguma žmonių turi žinių apie maistą, mitybą, skaičiuoja kalorijas, domisi produktų sudėtimi, stengiasi laikytis esminių sveikos mitybos principų. Ir, jei nėra antsvorio, manome, kad viskas puiku. Deja, nemažai produktų, kuriuos laikome naudingais ir stengiamės kuo dažniau valgyti, iš...
Kruopa, kuri turėtų atsidurti kiekvieno mitybos racione: tai puikus baltymų ir geležies šaltinis (17)
Norėdami gyventi ir maitintis sveikiau, kasdien ieškome naujų produktų. Vienas tokių – bolivinė balanda, pasaulyje žinoma ir vertinama jau tūkstantmečius, bet savo populiarumą Lietuvoje auginanti pamažu, rašoma pranešime spaudai.
Kiek daržovių galėtumėte išvardinti per 30 sekundžių? Bent dešimt tai tikrai lengvai. O kiek iš jų kasdien atsiduria ant jūsų stalo? Mitybos specialistai grūmoja pirštu – dauguma lietuvių daržovių valgo gerokai per mažai, o ir renkasi tik vieną kitą jų rūšį.
Nors lieknėjimo problema man buvo artima ne vienerius metus, tik gana neseniai pradėjau galvoti, kad mano svoris jau kurį laiką nekinta. Turiu omenyje, net ir stengiantis, dedant nemažas pastangas keisti gyvenimo įpročius. Ką turiu omenyje, kai sakau, kad bandau keisti įpročius? Visų pirma, režimas,...
Madingos dietos, kurių kūrėjai skambiai teigia, jog per labai trumpą laiką pavyks atsikratyti daugybės kilogramų, viena po kitos užkariauja socialinius tinklus. Jeigu žadami įspūdingi rezultatai neįdedant daug pastangų arba siūloma įsigyti stebuklingų piliulių, gėrimų ar papildų, kurie būtinai ištir...
Dėl didelio svorio nekaltinkite sulėtėjusios medžiagų apykaitos: dietologas įvardija tikrąsias priežastis (137)
Valgymas, vadovaujantis taisyklėmis, panašu, šiandien tampa dažno žmogaus kasdienybe. „ Movictus” sveikos gyvensenos studijos dietologas bei Vilniaus Santaros klinikų gydytojas Edvardas Grišinas įvardijo, į ką svarbu atkreipti dėmesį prieš pradedant laikytis mitybos plano. Anot pašnekovo, laikantis ...
Pastaruoju metu ne viena garsenybė ėmė laikytis vadinamosios ketoninės dietos, kurios pagrindą sudaro daug riebalų, saikingai vartojama baltymų ir suvartojama labai mažai angliavandenių. Draudžiami net vaisiai, rašo „Live Science“.
Maisto tikrintojų ir mitybos specialistų vertinimai skiriasi: tokio maisto negalima net sveikiems (271)
Vilniaus miesto klinikinė ligoninė buvo viena iš pirmųjų, kur lankėsi maisto tikrintojų komisija. Komisijos pirmininkas Almantas Kranauskas tikrintą maistą įvertino kaip „neblogą“, tačiau mitybos specialistai, peržiūrėję šios įstaigos valgiaraštį, tiekiamo maisto nelinki valgyti net sveikiems žmonėm...
Šaltuoju metų laiku lietuviai daugiau dėmesio skiria sveikai mitybai ir imuniteto stiprinimui, tačiau nevengia ir miltinių patiekalų, saldumynų ar kavos. Nors mitybos specialistai sako, kad nereikia pulti į kraštutinumus, tačiau yra keletas mitybos įpročių, kuriems taria griežtesnį ne. Sveikos mityb...
Ar jūs dar nebijote praverti savo šaldytuvo durų? Tikrai? Sveikinu! Jūs – vienas iš tų drąsiųjų arba... abejingųjų. Tiesa, šių abiejų rūšių Lietuvoje vis mažiau ir mažiau... Visi kiti jau seniai pasidavė masinei isterijai, kad negalima valgyti to ar kito, o štai ano reikia valgyti kasdien. Bet tik t...
Daugelis ne kartą girdėjo medikų bei dietologų patarimus norintiems sulieknėti ar išvengti ligų. Valgykite daugiau daržovių, venkite riebalų, atsisakykite cukraus, druskos, padažų, apribokite mėsos vartojimą, o norėdami numesti keletą kilogramų - būtinai atsisakykite miltinių patiekalų. Tačiau garsu...
Kelis dešimtmečius žmonės manė, kad riebalai – blogis, kuris užkemša arterijas, kelia cholesterolio lygį kraujyje ir baugina nutukimu. Šiandien ši karinga nuostata slopsta, bet mitybos specialistai pripažįsta, kad žmonės, domėdamiesi sveika mityba, vis dar pasimeta tarp daugybės prieštaringos inform...
Vargu ar yra kitas virtuvės prietaisas, kuris sulauktų daugiau kritikos nei mikrobangų krosnelė. Priežastis lyg ir aiški – modernus žmogus maisto ruošai skiria vis mažiau laiko, o turėdamas galimybę jo pasigamina visai savaitei. Greitesnio būdo pašildyti maistą lyg ir nėra, o ir vieningos nuomonės a...