Duonos istorija skaičiuoja galybę metų, jos receptai per šimtmečius buvo ištobulinti ir praplėsti iki tokios gausos, jog šiandien ji patiekiama net ir prie pačių gurmaniškiausių patiekalų. Paradoksalu, tačiau pastaruoju metu savo aukso amžių išgyvena ne įvairiausiais priedais praturtinta duona, o vo...
Nijolia Juchnevič
24 straipsnių
Net ir tradicinis obuolių pyragas gali būti pagamintas bent šiek tiek sveikiau, o sąžinė, valgant jau ne pirmą jo gabalėlį, – ramesnė. DELFI atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovės Nijolia Juchnevič tikina, kad daugiausia komplimentų susilauks natūralūs bei mamos kepinius primenan...
Turbūt kiekvienas lietuvis yra girdėjęs liaupsių, dedikuotų italų virtuvei. Šios šalies maisto ruošimo tradicijos turi labai gilias šaknis, todėl italų virtuvė puikiai žinoma visame pasaulyje, o tradiciniai Italijos patiekalai yra tokie, kuriuos paragavus – sunku užmiršti. Todėl apie maskarponės ska...
Senovės lietuviai, kaip ir kitos žemdirbių tautos, duoną pelnydavo sunkiu darbu ir kruopštumu, todėl ją brangino, gerbė ir net apie ją kūrė įvairias legendas. Šiuolaikiniai žmonės nuolat skuba siekdami kuo efektyviau išnaudoti savo laiką, todėl dažnai nesusimąsto apie mitybos raciono, ypač – duonos ...
Ekleras – desertas iš plikytos tešlos su kremu viduje – yra laikomas vienu didžiausių prancūzų virtuvės šedevrų. Anot maisto istorikų, ekleras buvo sukurtas XIX a. Prancūzijoje, o jo autorius – prancūzų gastronomijos pradininkas ir karališkųjų rūmų šefas Marie Antoine Carême. Būtent jo dėka šis dese...
Jau prieš tūkstančius metų senovės kinų, graikų ir romėnų gastronomijoje buvo naudojamos lauko gėlės. Tradicijos, perduodamos iš karto į kartą, išliko iki šių dienų. Viso pasaulio šefai ieško svaigiai kvepiančių ir nuostabiai žydinčių gėlių maisto puošimui bei skoniui stiprinti. Antai italų spagečiu...
Vienas iš dažniausiai naudojamų produktų kasdieniame maisto ruošime – miltai. Jų beriame į konditerinius gaminius, rytinius blynus, kepame duoną. Populiariausi miltai yra malami iš kviečių, nes iš jų pagaminami beveik du trečdaliai visų kasdienių valgių, tačiau miltų rūšių pasirinkimas Lietuvoje – k...
Naujieji metai – bene triukšmingiausia ir įspūdingiausia žiemos šventė, žmonių atmintyje išliekanti labai ilgai. Visai nesvarbu, ar švenčiama mažame būryje draugų, ar trankiame vakarėlyje, nes desertai – neišvengiami šios šventės ingredientai. Naujųjų metų išvakarėse galima ne tik išsikelti naujų ti...
Nors konditerijos menas užgimė Italijoje, kai Europą XV a. pasiekė cukrus, tačiau ir mūsų kraštuose per keletą šimtmečių susiformavo tvirtos kepinių tradicijos. Pavyzdžiui, dvarininkų Komarovskių konditerijos produkcija praėjusio šimtmečio pradžioje ne kartą yra pelniusi sidabro ir aukso apdovanojim...
Helovinas – visame pasaulyje žinoma ir švenčiama šventė, seniausias tradicijas turinti JAV, D. Britanijoje ir Airijoje. Lietuvoje tai dar nėra įprasta šventė, tačiau kiekvienais metais vis labiau populiarėja moliūgų pjaustymas, persirengėlių vakarėliai ir teminėmis dekoracijomis išpuošti namų langai...
Nors pamažu vėstantis rudens oras ir vis dažniau apsiniaukiantis dangus gali pritraukti į namus liūdesį, tačiau jį išvaryti galima pasitelkus kulinarinius gebėjimus virtuvėje. Juk saldus kepinys gali ne tik pradžiuginti gomurį, bet ir pripildyti namus subtiliai švelniu kepamų pyragų aromatu. Šiuo me...
Vasarą dažniausiai norisi lengvesnio maisto iš šviežių ingredientų, todėl desertų mėgėjus nustebinsite gaiviu torto gabalėliu ar pyragaičiu su vaisiniu kremu. Vaisinio kremo gamybai reikia visai nedaug ingredientų ir pastangų, tačiau jo skonis niekada nenuvilia.
Kas nėra girdėjęs ar ragavęs legendinio Kuršėnų vyniotinio? Šis visiems gerai žinomas ir be galo gardus skanėstas yra vienas populiariausių konditerijos gaminių, tiek gaminamų namuose, tiek parduodamų parduotuvėse. Šiais laikais tortų, pyragų ir kitų įvairių saldumynų pasirinkimas bei receptų įvairo...
Rinkdamiesi įvairius maisto produktus lietuviai vis atidžiau išsinagrinėja jų sudėtis ir ieško natūralesnių, maistiniu požiūriu vertingesnių gaminių. Prekybininkai sako, kad net ir parduotuvėse perkamiems konditerijos gaminiams gyventojai tampa išrankūs, nors anksčiau daugeliui buvo svarbiausia, kad...
Dažnas virtuvės naujokas mano, kad uogienių virimas yra alinantis ir kelias dienas trunkantis darbas, todėl nedrįsta išmėginti savo jėgų. Tačiau iš tiesų išsivirti uogienę tikrai nėra sunku.
Uogos sveikos mitybos piramidėje užima vieną iš pagrindinių raciono dalių. Mitybos specialistai rekomenduoja suvalgyti iki 2 stiklinių uogų per dieną. Tačiau vasarą žmonės mėgsta pasilepinti, todėl dažniau renkasi uogomis pagardintus desertus.
Dažniausiai juoda spalva nėra ta, kurią siejame su gražiai atrodančiu ir gardžiu maistu, tačiau neapsigaukime – kulinarijoje vis dažniau gaminami būtent tokios spalvos patiekalai. Mėsainiai, makaronai, picos, sūriai, lietiniai – juodos spalvos gali būti įvairūs produktai ir patiekalai. Pirmą kartą L...
Kiekviena virtuvės šeimininkė turi savo firminį patiekalą, kuriuo didžiuojasi ir kuris atspindi jos virtuvės tradicijas ir gaminimo subtilybes. Tačiau daugelis mėgstančių sukiotis po virtuvę patvirtins, kad nė vienas negali vadintis tikru maisto ruošimo profesionalu, kol nepagamina tobulo biskvito.
Kokį desertą rinktis, kai norisi ko nors saldaus, bet kartu stengiamasi išsaugoti gražias kūno linijas? Tiek mitybos specialistai, tiek propaguojantys sveiką gyvenseną pataria desertus valgyti saikingai arba rinktis sveikesnius, kuriuose mažiau cukraus. Nors tokių desertų receptų yra begalės, didžio...
Lietuviai savo mitybai skiria vis daugiau dėmesio ir stengiasi rinktis maistiniu požiūriu vertingesnius produktus. Dėl šios priežasties dažnas neretai vengia gaminių su dirbtiniais saldikliais, kuriuos, kaip pigesnį cukraus pakaitalą, gamintojai paprastai naudoja gazuotuose vaisvandeniuose, saldumyn...