Daug žinoma apie vitamino D, omega3, B grupės vitaminų svarbą žmogaus organizmui, tačiau gyvensenos specialistų lūpose vis dažniau nuskamba ir polifenoliai. Pasiūloje – ir polifenolių gausus alyvuogių aliejus, ir platus polifenoliais praturtintų papildų asortimentas. Sako, tai – pagalba imunitetui, ...
polifenoliai
25 straipsnių
Kad Omega riebalų rūgštys – svarbios ir reikalingos organizmui, girdėjo dažnas. Tokia informacija, o tiksliau, informacijos nuotrupos mus pasiekia žiniasklaidos kanalais, per reklamas, socialinius tinklus. Tačiau retas kuris šia tema pasigilina labiau. Kas tas Omega-3? Kuo jis skiriasi nuo Omega-6 a...
Legenda byloja, kad arbatą pirmą kartą atrado Kinijos imperatorius Šen Nungas 2737 pr. Kr., kai į verdantį vandenį įkrito arbatos lapelių.
Antioksidantų poveikį organizmui tyrinėjantis mokslų daktaras Čėnas paneigė mitus: tai mokslinius faktus ignoruojantis reklaminis triukas (2)
Habilituoto mokslų daktaro Narimanto Čėno laboratorijoje vyksta redoks aktyvių vaistų, jų analogų ir pirmtakų tyrimai. „Tai dažnai nėra tokie preparatai, kuriuos gauname vaistinėje, tačiau jų tyrimai leidžia prognozuoti naujas vaistų pritaikymo galimybes arba jų šalutinį poveikį“, – pasakoja mokslin...
Aliejų naudojame kone kasdien, tačiau nuėjus į parduotuvę ne taip lengva jį išsirinkti. Daugybė skirtingų rūšių, gamybos būdų, be to, kiekviena etiketė vardina pačias įvairiausias gerąsias savybes. Kokį aliejų rinktis priklauso ir nuo to, ką planuojate su juo daryti, mat kepimui tinkami vieni, o mai...
Išsirinkti aliejų sunkiau nei serialą „Netflix“ – tenka atsižvelgti į daugybę veiksnių: polifenolių kiekį, spaudimo būdą ir kt. Apsispręsti padės dietologų komentarai ir rekomendacijos, rašo womenshealth.com.au.
Mokslininkai nustatė, kad reguliariai vartojant vieną populiarų vaisių, galima „ištirpdyti“ riebalus pilvo srityje. Šį vaisių rasite kiekvienoje parduotuvėje ir beveik kiekvienuose namuose. Medikai akcentuoja, kad pilvo riebalų sankaupos gali sukelti virtinę ligų, pavyzdžiui, širdies priepuolį, raum...
Į kavą įsipilate pieno? Tyrimą atlikę mokslininkai pateikė išvadą, kas įvyksta jūsų organizme išgėrus šio dueto (2)
Rytą pradedate kavos puodeliu? Ir dar įsipilate į kavą pieno?
Mokslų daktarė: šių medžiagų reikia kiekvienam iš mūsų – ne tik stabdo senėjimą, bet ir veiksmingai kovoja su vėžiu, širdies ligomis, diabetu (3)
Ar pastebėjote, kad valgant vienokį maistą, savijauta geresnė, daugiau jėgų, net jaučiatės stipresni. O jei dar sergate kuo nors – net sveikata pagerėja. Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentės ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė neabejoja: tai priklauso nuo maisto produktuose esančių pol...
Mokslininkams skambinant pavojaus varpais dėl augančio maisto poreikio pasaulyje ir senkančių natūralių išteklių maistui auginti, skaičiuojama, kad jau 2030 m. drastiškai kils kai kurių maisto produktų, tokių kaip ryžiai ir kukurūzai, kainos, o 2050-aisiais žmonija susidurs su pasauliniu maisto trūk...
Planuojant sveiką mitybą, dažniausiai koncentruojamasi į svorio mažinimą. Žinoma, ne per didelis kalorijų kiekis svarbu sveikatai, bet taip pat svarbu, kokį poveikį smegenims turi maistas, rašo icanotes.com
Šokoladas suteikia energijos, gerina nuotaiką, malšina nerimo jausmą. Daugelis mėgsta šį saldumyną, bet ar tikrai žino, koks yra šokolado poveikis žmogaus organizmui? Kodėl kartais taip norisi šokolado? Ir ar tikrai gali išberti veidą pasimėgavus gabalėliu šio saldumyno?
Ar žinote, kuo skiriasi juodosios ir žaliosios alyvuogės? Ekspertė išsklaidė mitą apie jų dažymą (6)
Kilmė. 6500 m. pr. Kr. – numanoma alyvmedžių kultivavimo pradžia (šalia šiandieninės Turkijos-Sirijos sienos). Alyvuogės – tai maži vaisiai, augantys ant alyvmedžių (Olea europaea). Pasaulyje priskaičiuojama 2700 alyvuogių veislių, skiriamos stalo alyvuogės ir alyvuogės aliejui spausti. Tik iš žalių...
Vaida Kurpienė įvardijo gyvybiškai svarbų elementą mūsų organizmui: padeda mažinti ir kraujospūdį, ir cholesterolio kiekį (1)
Jei norite būti sveiki ir išvengti įvairių ligų, turite valgyti sveiką ir subalansuotą maistą. Sveikos mitybos pagrindas yra vaisiai ir daržovės, o juose esanti natūrali medžiaga efektyviai kovoja su organizmo senėjimu, lėtinėmis ligomis ir vėžiu. Deja, dėl skurdžios mitybos daugeliui lietuvių jos g...
Lietuvoje įprasta manyti, kad alyvuogių aliejus tinka tik salotoms gardinti. Vis dar gajus mitas, kad alyvuogių aliejus netinka kepimui, tačiau kulinarinėse laidose galime pamatyti, kaip pasaulinio lygio šefai į keptuves pila didelius kiekius alyvuogių aliejaus. Tai kaip yra iš tikrųjų? Ar galima ke...
Aliejai nuo seno vertinami dėl savo ypatingo skonio, unikalios sudėties ir naudos sveikatai. Ar žinote, kurie aliejai yra sveikiausi? Kaip juos išsirinkti? Ir kokių klaidų šiukštu nedaryti? Apie tai papasakojo dietistė Vaida Kurpienė.
Kilmė. Manoma, kad kakavos pupelių kilmė slypi Centrinės Amerikos majų civilizacijoje. XVI a. ispanų užkariautojai kakavą atvežė į Europą ir ši greitai išpopuliarėjo. Kakavmedžio auginamos kakavos pupelės turi ilgą ir nepaprastą istoriją – jos buvo naudojamos įvairioms reikmėms, pradedant pinigais i...
Sužinoti, ar aliejus šviežias ir naudingas sveikatai, padės paprasta gudrybė: kai kurias rūšis būtina laikyti šaldytuve (10)
Reto virtuvėje nerasite aliejaus. Kai kurie turi net po keletą skirtingų rūšių aliejaus butelių: vieną pila ant salotų, kitą – į keptuvę.
Patarė, kaip išsirinkti geriausią alyvuogių aliejų parduotuvėje: ant etiketės ieškokite šių ženklų (63)
Alyvuogių aliejus nuo seno vertinamas dėl savo ypatingo skonio, unikalios sudėties ir naudos sveikatai. Didėjant šio aliejaus paklausai, didėja ir jo pasiūla, tad kaip nepasiklysti jo gausoje ir išsirinkti geriausią? Apie tai papasakojo sveiko maisto technologė Raminta Bogušienė.
Gydytoja dietologė įvardijo, kokių produktų atsisakyti susirgus vėžiu ir kokių klaidų nedaryti keičiant mitybą (35)
Medikai pastebi, kad praktiškai visi onkologine liga susirgę pacientai koreguoja savo mitybos įpročius. Ir tai, be abejo, yra sveikintinas dalykas. Tačiau svarbu neperlenkti lazdos, t.y. keisti mitybą taip, kad ji teiktų naudą, o ne žalą. Apie onkologinių pacientų mitybą kalbamės su gydytoja dietolo...