Vieni lietuviškų obuolių sezonu džiaugiasi juos valgydami dubenimis, kitiems gi ir vienas raudonšonis pilve užkuria tokią pirtį, kad nėra kur dėtis. Kada pilvo pūtimas yra natūralus suvartoto maisto fermentacijos procesas, o kada gali indikuoti tam tikras žarnyno ligas? Kodėl kartais dujos būna bekv...
prebiotikai
13 straipsnių
Pirmasis tokio pobūdžio dvynių tyrimas rodo, kad kasdien vartojant baltymų ir prebiotikų papildus galima pagerinti vyresnių nei 60-ies metų amžiaus žmonių atminties testų rezultatus.
Gyvybės atsiradimui Žemėj reikėjo daugybės įvairių sėkmingų žingsnių. Vienas pagrindinių iš jų buvo cheminių reakcijų tinklo susidarymas, leidęs atsirasti vis sudėtingesnėms molekulėms. Tinklui, savo ruožtu, reikėjo įvairių pirminių junginių, pavyzdžiui cukrų ir aminorūgščių.
Daržoves rauginame ne tik norėdami paįvairinti skonių paletę žiemą, bet ir tikėdamiesi pastiprinti organizmą, gauti daugiau vertingų medžiagų ir vitaminų. Fermentuotomis daržovėmis ne vieną dešimtį metų prekiaujanti moteris patarė, kaip patiems užsiraugti namuose kopūstų, o žinoma dietistė paaiškino...
Ar žinojote, kad žmogaus organizme gyvena trilijonai bakterijų, virusų ir kitų mikroorganizmų? Vien žarnyne jų yra apie 2 kilogramai. Vadinamasis mikrobiomas mūsų savijautai yra kritiškai svarbus, ir ne tik virškinamojo trakto sveikatai. Mokslininkai jau senokai atrado ryšį tarp žarnyno ir smegenų.
Išgirdus žodį „bakterijos“ ko gero dažnas pagalvoja apie organizmui žalingus mikroorganizmus, kurie sukelia ligas ar infekcijas. Tačiau ne visos bakterijos yra blogos, atvirkščiai – kai mūsų organizme ima trūkti gerųjų bakterijų, gali susilpnėti imunitetas ir dažniau pulti peršalimo ligos. „Eurovais...
Šias maisto medžiagas daktaras prilygino natūraliems prebiotikams: kai jų trūksta, gresia sunkios ligos ir nutukimas (1)
Skaidulos – sveikos mitybos pasaulyje bene dažniausiai sutinkama sąvoka. Pasak mitybos specialistų, maistinės skaidulos yra būtinas kiekvieno žmogaus kasdienės mitybos elementas, tačiau kodėl jos taip vertinamos? Kokių esama skaidulų rūšių ir kaip maitintis, kad pasiektume rekomenduojamą skaidulų pa...
Tai kas pagaliau yra tie probiotikai ir prebiotikai, apie kuriuos pastaruoju metu taip daug kalbama? Ar verta į juos investuoti, ar verta juos vartoti tikintis pagerinti sveikatą? O jei jau vartoti, kaip pasirinkti tinkamus ir kaip naudoti, kad būtų pasiektas norimas rezultatas? Ar vartojant reikia ...
Sandrija Čapkauskienė apie stebuklingą vaisių, kurį būtina įtraukti į savo mitybos racioną: pamiršite sveikatos problemas (13)
Granatas (Punica granatum L.) tai ypatingai senas vaisius, populiarus ir auginamas vakarinėje Azijos dalyje, Viduržemio jūros regione, taip pat Amerikoje. Daugelyje religijų ir kultūrų granatas laikomas gyvenimo, sėkmės, gausos ir vaisingumo simboliu. Jau nuo senų laikų buvo tikima šio vaisiaus naud...
Internete pilna įvairiausių kepenų valymo ir organizmo detoksikacijos būdų. Liekninančios arbatos, žolelių papildai, žaliųjų kokteilių dietos... Ir pažadas, dažniausiai, visų toks pat – padės išvalyti kepenis bei numesti svorio.
Visiems žinoma tiesa, kad probiotikai – gerosios bakterijos, aptinkamos tokiuose maisto produktuose kaip jogurtas ar rauginti kopūstai – teigiamai veikia sveikatą. Vis dėlto, jogurtų reklamose neminimas vienas esminis faktas: gerųjų bakterijų kiekis padidėja laikinai, tai yra tol, kol šis maistas ke...
Maždaug ketvirtadalio žmonių burnos kvapas yra blogas. Ši būklė vadinama halitoze (lot. Halitus – kvėpavimas ir graik. -osis – galūnė, vartojama nurodyti, kad funkcija yra sutrikusi). Medicinos šaltinuose šis sutrikimas dar vadinamas ozostomija, stomatodisodija.
Prieš gimdamas kūdikis būna saugioje aplinkoje. Vos gimus jo virškinimo sistemą užpuola milžiniški bakterijų kiekiai, ir jo virškinimo traktas turi su jais susitvarkyti. Reikia bent 3 metų, kad kūdikio žarnyne susiformuotų stabili ekosistema.