Nėra tokio dalyko, kuris tinka visiems arba kenkia kiekvienam. Ar produktas mums naudingas ar žalingas, apsprendžia genai, požiūris, vartojimo kiekis ir dažnumas.
produktas
71 straipsnių
Produktas – žmogaus veiklos (gavybos, gamybos ir kūrimo) rezultatas, turintis bent potencialią paklausą. Neretai nepageidaujamais produktais vadinamos ir atliekos (pvz., teršalai).
Silkė. Produktas, be kurio artėjančios šventės sunkiai įsivaizduojamos. Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė papasakojo, į ką atkreipti dėmesį renkantis silkę ir kokios jos reikėtų vengti. Dr. Čapkauskienė pasakoja ir tai, ar organizmui naudinga silkė...
Tai, ką išvydo išvyniojusi saldainį, net supykino – ekspertai paaiškino, kaip kirmėlės atsiduria maisto produktuose (2)
Vilnietė Miglė ne tokio vakaro tikėjosi, kai vienoje parduotuvėje įsigijo dviejų rūšių saldainių. Tačiau tai, ką išvydo moteris išvyniojusi saldainio popieriuką, ją supykino. Iš saldainio raitėsi kirmėlė. Moteris patikrino dar vieną saldainį ir ten situacija buvo tokia pati. Patirta neigiama savijau...
Siekiama, kad Panevėžio rajone verdama zacirka gautų tautinio paveldo vardą: jei nesrėbei šios sriubos, neturėjai vaikystės (2)
Lietuvoje yra 3000 produktų, kurie paženklinti tautinio paveldo ženklu, reiškiančiu, kad jie gaminami pagal autentiškas tradicijas, egzistuojančias daugiau nei šimtą metų. Vienas tokių patiekalų, perduodamas iš kartos į kartą, egzistuoja ir Panevėžio rajone. Tai – zacirkos pieniška sriuba, kuriai Įs...
Kristina kviečia išbandyti varškės apkepą su cukinija: minkštas, sultingas, purus – valgė net daržovių nemėgstantis sūnus (4)
Kartais receptai gimsta begalvojant, kaip sunaudoti veną ar kitą produktą. Taip nutiko ir tinklaraščio „Maisto mėgėja“ autorei Kristinai Naturjevienei – mąstydama, kur panaudoti cukiniją, ryžosi iškepti varškės apkepą. Rezutatas buvo toks puikus, kad nustebino ir pačią šeimininkę. Minkštą, purų ir l...
Varškė – populiarus lietuvių virtuvės produktas, iš kurio nuo seno gaminame tiek saldžius desertus, tiek pagrindinius patiekalus. Tačiau pastaruoju metu pasaulyje populiarėja dar vienas varškės skanėstas – smaližių širdis užkariauja varškės ledai. Jie sveikesni, juos paprasta pasigaminti namuose, o ...
Elektroninė prekyba tampa vis populiaresnė, o, augant pirkėjų skaičiui, auga ir lūkesčiai prekybininkams. Kaip pasiekti vartotoją, kad personalizuota prekių pasiūla netaptų įkyri?
Pastaraisiais metais technologijų pasaulyje žaibiškai išpopuliarėjo dirbtinio intelekto (DI) laboratorijos „OpenAI“ pristatytas chatbotas „ChatGPT“. Dabar viešoje erdvėje nuolat diskutuojama, ar šis įrankis gali pakeisti „Google“. Ar „ChatGPT“ padės „Google“ vystytis, o gal priešingai – ją sunaikins...
JAV saugos agentūra, Maisto ir vaistų administracija (FDA), atlikusi „kruopštų vertinimą“, leido vartoti ląstelėmis užaugintą vištieną, rašo bbc.com.
Lietuvių startuolis vienu tyrimu ištiria viso organizmo būklę – parodo ne tik esamas, bet ir gresiančias sveikatos problemas (2)
Trys lietuviai – Darius Kavaliauskas, Vytenis Škarnulis ir Vytautas Dockus ėmėsi sumanymo įkurti prevencinės medicinos platformą „Vow Health“, kurioje būtų kaupiami šifruoti vartotojų kraujo tyrimų duomenys, teikiamos virtualios medikų konsultacijos ir galimybė nuolat stebėti asmeninį sveikatos būkl...
Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) trijų mokslininkių komanda sukūrė unikalų maisto produktą, kurio išskirtinės savybės vartotojų spektrą išplečia nuo ikimokyklinukų iki lauko pratybose dalyvaujančių karių. Tai – labai lengvi, tačiau ypač maistingi džiovinti šaltyje (liofi...
Net jei vaikystėje nemėgote košių ir buvote sau prisiekę, kad suaugę jų niekada nevalgysite, artėjant Pasaulinei košės dienai, kuri minima spalio 10-ąją, siūlome apsigalvoti: net nuobodžiausią košę karališka paverčia vis kiti priedai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. E...
Maisto tinklaraštininkė Roma Labžentė (@5produktai) nemėgsta pasiduoti. Užsimaniusi bulvinių blynų, bet apsižiūrėjusi, kad neturi vieno reikalingo produkto, nepasidavė ir sugalvojo paeksperimentuoti virtuvėje. Nors niekas netikėjo, kad pasiseks, vis tik patiekalas gavosi nuostabus ir net sveikesnis ...
Arbūzas – sultingas vaisius, įprastai vasarą skanaujamas žalias vietoje deserto. Nors jis neturi daug kalorijų, organizmui suteikia B grupės vitaminų ir mineralų. Šis vaisius – tai lyg organizmo skysčių balanso užtikrintojas, tad puikiai tinka skanauti karštą vasaros dieną.
Įsibėgėjo lietuviškų smidrų sezonas: mitybos specialistė pasakė, kodėl verta juos valgyti būtent dabar (1)
Turgavietėse ir parduotuvių lentynose jau puikuojasi lietuviški smidrai. Jų sezonas prasideda balandžio pabaigoje ir tęsiasi iki birželio vidurio, tačiau būtent gegužę yra pats lietuviškų smidrų pikas. Ar žinote, kuo naudinga ši žalia daržovė? Ir kaip ją tinkamai paruošti?
Actas – vienas iš dažniausiai virtuvėje naudojamų prieskonių, suteikiantis maistui ypatingą skonį ir aromatą, nuo senų laikų naudojamas virtuvėje bei maisto pramonėje kaip puiki konservuojanti medžiaga, neleidžianti daugintis mikroorganizmams.
Pavasariui įsibėgėjus kūnas paprastai užsigeidžia ko nors lengvesnio ir naudingesnio organizmui. Todėl siūlome paragauti natūralaus jogurto – ir ne bet kokio, o naminio. Natūralus jogurtas ne tik skanus ir sveikas, jį – visai nesudėtinga pasigaminti ir patiems, be to, jam paruošti tereikia vos kelių...
Vasariui einant į pabaigą jaučiamos pavasario nuotaikos, todėl nenuostabu, kad vis dažniau lengvumo ir spalvų norisi ne tik spintose, bet ir lėkštėse. Į kasdienę mitybą įtraukiame daugiau šviežių daržovių ir žalumynų, rašoma pranešime spaudai.
Alyvuogių aliejus – viena populiariausių aliejaus rūšių, visame pasaulyje plačiai naudojama tiek kulinarijoje, tiek kosmetikoje. Iš alyvmedžio uogų spaudžiamas ypač tyras alyvuogių aliejus pasižymi maloniu vaisių aromatu, ryškiu skoniu ir nauda žmogaus sveikatai. Ne veltui šį aliejų gydytojai dietol...
Visos paslaptys apie mėsos gaminius: ar žinojote, kad net 20 proc. „Daktariškos“ dešros sudaro vanduo? (14)
Parduotuvių lentynos tiesiog lūžta nuo mėsos produktų pasirinkimo. Galite rinktis dešreles, dešras, pieniškas, parūkytas ar servelatus. Tačiau, iš kur žinoti, kad renkantės tikrai gerą ir kokybišką produktą?