Antrasis šalies miestas nuo šiol ėmė gyventi kitu ritmu, trečdalis į Kauną vedančių kelių užtverti betono blokais, kituose pravažiavimuose įrengti policijos postai. Į miestą gali patekti tik jame gyvenamąją vietą deklaravę, nekilnojamojo turto turintys, į darbą ar kitais, neatidėliotinais reikalais ...
R. Stukas
30 straipsnių
Profesorius Stukas apie lietuvių valgymo įpročius: jei renkatės šiuos produktus, didinate vėžio riziką (159)
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, galėtume išvengti net 30 proc. onkologinių susirgimų, jei pakeistume savo gyvenimo būdą ir pradėtume maitintis sveikai. Nors pagrindinis kriterijus renkantis maistą turėtų būti klausimas, jis sveikas ar ne, lietuviai į tai didelio dėmesio nekreipia.
Itin vertingu maisto produktu laikomi riešutai apipinti įvairiais mitais. Tad kaip yra iš tiesų, į ką atkreipti dėmesį renkantis riešutus ir kurie iš jų yra patys naudingiausi mūsų sveikatai bei figūrai?
Šiandien duonos lentynose pasiūla kaip niekada didelė – nuo klasikinio batono iki duonos su tokiais ingredientais kaip burokėliai ar saldžiosios bulvės. Tačiau kaip iš tikrųjų išsirinkti kokybišką produktą ir ko ieškoti jo etiketėje? Vilniaus universiteto profesorius ir mitybos specialistas dr. Rima...
Pastaruoju metu vis pasigirsta kalbų apie tai, kad pieno suaugusiems žmonėms gerti nereikėtų, esą jis nenaudingas ar net kenksmingas mūsų organizmui. Tačiau Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas profesorius dr. Rimantas Stukas sako...
Apie žuvį ir jos produktus sklando daugybė mitų. Sveikos mitybos specialistai neapsisprendžia, jūrinę ar gėlavandenę žuvį valgyti, liesą ar riebią, su garnyru ar be. Visuotinai sutinkama tik dėl to, kad žuvį žmogus turėtų valgyti bent 2-3 kartus per savaitę. Nepaisant to, ir lietuviai, ir kitų šalių...
Virtuvė – tai vieta, kurioje nuolat vyksta kūrybinis darbas. Be to, šioje namų kertelėje kūnas pasikrauna nauja energija tam, kad galėtų toliau tęsti dienos darbus. Todėl labai svarbu, kad virtuvėje ruošiami patiekalai neapsunkintų kūno ir suteiktų kiek galima daugiau organizmui reikalingų medžiagų....
Artėja metas, kai teks atsiskaityti už sočias ir riebias visų metų nuodėmės. Kai „šventinio bagažo“ ties juosmeniu nebepavyksta sutalpinti į jokias kelnes, metas atidžiau pažvelgti į savo mitybą. Dažniausiai dietologų pranašystės apie dietas, kurių metu galima nemarinti savęs badu atrodo utopinės, t...
Medikai visame pasaulyje išvien tvirtina, kad žmonės per dieną suvalgo per mažai žuvies. Remiantis dietologų rekomendacijomis, per savaitę žuvį reikėtų valgyti mažiausiai 2-3 kartus. Tik taip maitindamiesi nestokotume būtinų maistinių medžiagų. Vis dėlto, nedideles pajamas gaunantys tautiečiai ne vi...
Prieš šventes daugelį moterų kankina baimė, kaip sutalpinti į mažą juodą suknelę savo ne tokius jau mažus apvalumus. Artėja metas, kai teks atsiskaityti už saldžias visų metų nuodėmės. Dažniausiai dietologų pranašystės apie dietas, kurių metu galima nemarinti savęs badu atrodo utopinės, tačiau vieną...
Omega 3 riebalų rūgščių nauda mūsų organizmui neabejojama. Europos kardiologų draugija šias polinesočiąsias riebalų rūgštis, kurių organizmas pats negamina, išskiria kaip ypač svarbias mūsų sveikatai. Vis dėlto mažai kas žino, kiek ir kokių produktų turėtume suvalgyti, kad mūsų kūnas kasdien gautų p...
Pastaraisiais metais įvyko tikras lūžis: tradicinės duonos rūšys užleido vietą duonai su grūdais, sėklomis. Lietuviams svarbu, kad duona būtų ne tik skani, bet ir sveika.
Pastaraisiais metais duonos rinkoje įvyko lūžis: tradicinės duonos rūšys užleidžia vietą duonai su grūdais, sėklomis.
Tam tikrą mūsų kasdienio vartojimo produktų dalį sudaro ilgo galiojimo terminu pasižymintis gaminiai, dažniausiai ilgai išliekantys dėl sudėtyje esančių sintetinių medžiagų. Vis tik dauguma žmonių pirkdami ilgesnio galiojimo maisto prekes dažnai apsigauna manydami, kad šie produktai – „amžini“.
„Eurovaistinių“ tinklas buvo ne kartą minimas praūžusiuose įvairiuose reklamos apdovanojimuose. Rinkos tyrimų bendrovės „Nielsen“ duomenimis, Lietuvos gyventojai šį tinklą laiko populiariausiu vaistinių tinklu Lietuvoje. O jo atstovai pasako norintys apskritai pakeisti lietuvių požiūrį į vaistines.
Lietuvos vyrai ir moterys skirtingai supranta grožį: daugiau nei pusė vyrų teigia, kad moterys neturėtų dažytis kasdien, o 6 iš 10 moterų įsitikinusios priešingai – joms kasdienis makiažas būtinas.
Įprastame lietuviškame valgiaraštyje žuvis užima labai nedidelę dalį – daugelis šio vertingo maisto produkto savo lėkštėse nemato ilgiau nei savaitę. Bent kartą per savaitę į savo maisto racioną įtraukiant žuvį, infarkto tikimybė sumažėja daugiau nei trečdaliu, sumažėja cukrinio diabeto rizika.
„Baltijos tyrimų“ atlikta apklausa parodė, kad lietuviams trūksta informacijos apie maisto papildus – su šiuo teiginiu sutiko net 38 proc. apklaustųjų. Tai patvirtina ir kiti apklausos rezultatai – net trečdalis lietuvių maisto papildų neskiria nuo maisto priedų.
Kaip išsigydžius nuo vėžio vėl juo nesusirgti? Ar valgant tam tikrų produktų tikrai mažėja tikimybė susirgti onkologine liga?
Kad blogai sukramtyta mėsa nepūtų žarnyne ir neprišauktų vėžio, Nacionalinio vėžio instituto gydytojas fitoterapeutas Juozas Ruolia siūlo ją valgyti faršo pavidalo – kaip dešreles, frikadeles, kotletukus, zuikius ir taip toliau.