Kepinių ir maisto gamybos namuose gerbėjus tinklaraštyje „Ko nors skanaus“ burianti Kotryna įsitikinusi, kad malonumui nereikia daug – vos kelių riekių tikros, mylinčių rankų iškeptos duonos, tikro sviesto ir žiupsnelio druskos. O jei šalia dar ir aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus, – gyvenimo p...
raugas
24 straipsnių
Pareigūnai sulaikė nelegalų degtindarį ir konfiskavo jo įrangą.
Lenkai šią sriubą verda Velykoms, o lietuviai ją vertina dėl gardžios rūgštelės ir pigių produktų (2)
Nors lenkiška sriuba „Žurek“ yra karštas patiekalas, tačiau dėl jos populiarumo ir su niekuo nesupainiojamo skonio lietuviai prilygina šaltibarščiams. Ir tikrai – kas paragauja, sriubos receptą įtraukia į šeimos mėgiamiausiųjų sąrašą. Lenkai šią sriubą verda Šv. Velykoms, tačiau jos galima rasti kon...
Kai planuojame piknikus ar grilio vakarėlius, aišku, pirmiausia galvojame apie maistą, bet juk ir gaivūs gėrimai yra neatsiejama valgymo lauke dalis, tad kviečiame išbandyti naminę kmynų girą. O šią labai lengva pasigaminti, jeigu jau turite duonos raugo (jeigu neturite, juo gali pasidalinti draugai...
Atrado šaltibarščių konkurentą: netikėjau, kad ši lenkiška sriuba taps viena mėgiamiausių, – o paruošti ją labai pigu (14)
Prieš porą mėnesių vyras lankėsi Lenkijoje ir parvežė dovanų receptą. Lenkiškos sriubos „Žurek“. Visas ausis išūžė, kokio nuostabaus skonio sriuba ir prilygino lietuviškiems šaltibarščiams. Skirtumas tik tas, kad lenkiška sriuba valgoma karšta. Kai po kelių dienų ir ant mūsų stalo garavo „Žurek“, te...
Naminę duoną jau 9 metus kepanti panevėžietė Sandra Puluikienė teigia, kad duona negali nepavykti, jei ji gaminama iš kokybiškų produktų, o svarbiausias ingredientas naminei duonai yra meilė. „Duoną kepti reikia bent kas 3 savaites, kad raugas išliktų „gyvas“. Bet aš kepu dažniau – tai priklauso nuo...
Dažnai sakoma, kad parduotuvėse įsigyjami kepiniai nė iš tolo negali prilygti naminiam maistui. Tačiau kuo jie iš tiesų skiriasi? Ar tikrai didelėse kepyklose iškepta duona negali būti tokia pat skani, kvapni, kokybiška ir sveika? „Delfi TV virtuvė drauge su Mantinga“ aptars ir pasistengs išsklaidyt...
Lietuvių nuo seno puoselėjamos tamsios raugo duonos kepimo tradicijos šiandien sugrįžta modernesniu pavidalu. Itin daug dėmesio sulaukia „sourdough“ duona, kurią sudaro vos trys ingredientai: miltai, vanduo ir druska. Tiesa, norint išsikepti tokios duonos kepalą prireiks kantrybės, bet pabandyti ver...
Mielės, soda ir kepimo milteliai – dažniausiai naudojamos medžiagos, padedančios išpūsti įvairių kepinių tešlą ir suteikiančios jiems malonią tekstūrą. Tačiau labai svarbu šiuos ingredientus naudoti teisingai, nes netinkamomis proporcijomis jie ne tik pagadins kepinių skonį, bet ir suveiks priešinga...
Kotryna žingsnis po žingsnio paaiškino, kaip pasigaminti natūralų raugą duonai: prireiks vos 2 ingredientų (3)
Maisto tinklaraštininkė Kotryna Remeikaitė socialiniuose tinkluose dalijasi įvairiais receptais, bet populiariausias jos receptas – natūralaus raugo duona. Maisto entuziastė dalijasi išsamiu gidu, kaip namuose pasigaminti raugą.
Lapkričio 17–ąją pasaulyje minima tarptautinė naminės duonos diena. Lietuvoje duona ir jos kepimas turi itin senas tradicijas ir užima ypatingą vietą mūsų kultūroje. Iš tinkamų ingredientų paruošta duona – palanki ir sveikatai, mat joje gausu skaidulų, mineralų bei vitaminų.
Kaip namie pasigaminti raugo ir čiabatos duoną? Du paprasti būdai, dėl kurių viskas pavyks sklandžiai (29)
Pasikeitusios gyvenimo sąlygos ne vieną lietuvį paskatino ieškoti naujų pomėgių, kuriais būtų galima džiaugtis neišeinant iš namų. Tad šiuo neįprastu laikotarpiu dažno tautiečio virtuvėje išbandoma vis daugiau naujų receptų, iš kurių išskirtinio dėmesio šiemet sulaukė natūrali raugo duona (angl. sou...
Ilgi ir lietingi rudens savaitgaliai sugrįžta, o kartu su jais – karantino metu užgimusi tikra duonos kepimo manija. Duona šiandien – tai viena populiariausių temų maisto tinklaraščiuose, socialinių tinklų profiliuose ar tiesiog šeimininkų virtuvėse. Karantinas paskatino duonos atgimimą, kuris, pana...
Duona jau nuo seno daugelyje kraštų laikoma ypatingą reikšmę turinčiu maistu. Šiandien ant mūsų stalo ji taip pat dažnai sutinkama. Gardžiais receptais visai šeimai internete besidalijanti tinklaraštininkė Amelija Kuzmarskė sako, kad jos virtuvėje visada galima rasti įvairių rūšių duonos. O ir patie...
Šiandien, gegužės 14 d., Kauno rajono policijos komisariato pareigūnai miškuose aptiko ne kasdienį radinį – dauboje paslėptas talpyklas, kuriose buvo 1000 litrų raugo, skirto galimai naminės degtinės gamybai, pranešė policija.
Dar nuo senų laikų yra sakoma, kad kepinys, į kurį įdedama daugiausiai meilės ir rūpesčio, yra naminė duona. Kiekviena šeimininkė savo virtuvėje ją kepdavo bent kelis kartus per mėnesį, o skoniu, rupumu ir kvapu mėgaudavosi visi namiškiai. O ką daryti šiandien, kai laiko kepiniams turime vis mažiau?...
Duonos pasirinkimas lentynose šiandien vienas didžiausių, kokį kada nors yra matę Lietuvos duonos valgytojai. Ir nors kriterijų, pagal ką rinktis duoną – daugybė, iš tikrųjų vienas svarbiausių dažnai yra pamirštamas. „Atkreipkite dėmesį ne tik į tai, ar duona kvietinė, ar ruginė, su sėklomis ar be j...
Populiarumo nestokojanti sveikesnės mitybos tendencija iš esmės pakeitė daugelio vartotojų požiūrį net ir į tokius kasdienius maisto produktus kaip duona. Galbūt kaip tik tai ir lėmė, jog seni ir užmiršti receptai šiandien atgyja iš naujo, o kartu atrandama ir dar nežinotų faktų.
Nuo seno lietuviai duoną ne tik mėgo, bet ir garbino. Ji būdavo laikoma ir sveikatos šaltiniu, ir namų gelbėtoja, ir maitintoja. Tradiciškai vasario 5-ąją yra minima šv. Agotos – Duonos – diena, tačiau per daugybę metų keitėsi ne tik šio kepinio receptūra, bet ir požiūris į jį. Pasigirsta raginimų, ...
Maisto tendencijų prognozuotojai ir stebėtojai vieningai sutaria, kad rauginimas – tai viena ryškiausių 2019-ųjų metų maisto sektoriaus tendencijų. Ši mada pamažu atkeliauja ir į Lietuvą, tačiau pasak rauginimo specialistės Ievos Šidlaitės, lietuviai dar nepakankamai supranta raugintų produktų vertę...