Iš visų šakniavaisių viena daržovė išsiskiria ryškia spalva, unikaliu skoniu ir maistingumu. Ją augino jau senovės Graikijoje, tiesa, valgymui vartojo tik stiebus ir lapus. Romėnai šakniavaisius valgė, bet tik gydomaisiais tikslais – tikėjo, kad jie turi laisvinamąjį poveikį ir mažina temperatūrą ka...
šakniavaisiai
7 straipsnių
Į antrą pusę jau persirito cukrinių runkelių supirkimo sezonas. Tiek augintojų, tiek supirkėjų teigimu, metai buvo neblogi, o cukrinių runkelių kokybė itin džiugina gamintojus – ji net dviem trimis procentiniais punktais didesnė nei reikalinga norma.
Oro temperatūrai nukritus, ne be reikalo sunerimo daržininkai ir sodininkai, rašo Delfi.lv.
Daržovės yra puikus mineralinių medžiagų šaltinis. Visiems žinoma, kad jas reikia valgyti penkis kartus per dieną, tačiau ar tiksliai žinote, kokias daržoves geriausia rinktis žiemą? Kokios daržovės naudingiausios: šviežios, šaldytos ar konservuotos?
Saulutei aukščiau pakilus ir dienoms ilgėjant pabunda noras vėl sėti, sodinti ir ant pavasarinio stalo padėti pirmųjų, pačių užaugintų žalumynų. Jei norime gėrybių, laukia atsakingas darbas – darže parinkti vietą, kur ką sėti / sodinti, ją įdirbti, pasirinkti sėjai sėklas.
Tinkamas apdorojimas rudenį, teisinga temperatūra ir reikalingi tarpiniai sluoksniai – viskas, ko reikia šakniavaisių išlaikymui šaltuoju metų laiku.
Salierai, pastarnokai, petražolės, gelteklės, griežčiai, ridikai ir ropės? Iš pirmo žvilgsnio tai gana skirtingos išvaizdos daržovės, tačiau tarp jų daug bendro. Visos jos yra šakniavaisiai, po skirtingų spalvų odele visos turi baltą ar kiek gelsvą minkštimą. Ir visos jos, be abejonės, yra savaip na...