Cukrus blogis, todėl naudoju nekaloringus saldiklius ir geriu kolą zero – jei tokį požiūrį propaguojate ir jūs, verta suklusti ir, galbūt, permąstyti savo pasirinkimus. Mat neseniai atliktas tyrimas, paskelbtas žurnale „Nature Metabolism“, rodo, kokį poveikį alkiui turi populiarus saldiklis.
Saldikliai
97 straipsnių

Saldikliai arba cukraus pakaitalai yra medžiagos, naudojamos maisto produktams pasaldinti, o kai kuriais atvejais ir jų skoniui pagerinti. Vieni dažniausių saldiklių yra aspartamas, sukralozė ir iš stevijos gautos medžiagos.
Kai kurie saldikliai yra daug saldesni už valgomąjį cukrų, todėl maiste reikia mažesnių kiekių, kad būtų pasiektas toks pat saldumas kaip cukraus.
Nors saldikliai sumažina kaloringumą, tačiau vis daugėja tyrimų, kurie rodo neigiamą jų poveikį sveikatai.
Kas keisis nuo lapkričio 1 dienos: nauji tabako draudimai, pokyčiai keliaujantiems traukiniais ir statantiems namus soduose (34)
Lapkričio 1 diena žymi ne vieną pokytį – nuo šiol griežtinamos taisyklės dėl namų statybos soduose, bus dar labiau apribotas skoninių tabako gaminių tiekimas rinkai, taip pat atsiras aktualių pokyčių dirbantiems su vaikais ir keliaujantiems traukiniais. Taip pat keisis vieno prekybos tinklo parduotu...
Visi esame girdėję apie alkoholio žalą kepenims. Jis sukelia kepenų suriebėjimą. Tačiau pastaruoju metu ši liga nustatoma netgi vaikams, kurie niekada alkoholio net nevartojo ir vis dažniau kalbama apie dar vieną didelį kepenų priešą. Tai – fruktozė.
Blogiau už cukrų: maisto priedas, siejamas su dukart didesne širdies smūgio, insulto ir netgi mirties rizika (1)
Besirūpinantys sveikata ir saugantys dailias kūno linijas dažnai susivilioja užrašu etiketėje „be cukraus“. Tik kas tuomet suteikia gaminiui saldumo? Be abejo, vienokie ar kitokie saldikliai – jie saldesni už cukrų ir pigesni, tad dažnai naudojami gaminant įvairius maisto produktus. Vis dėlto naujas...
Lietuviai mėgsta ledus – per metus kiekvienas gyventojas suvalgo vidutiniškai apie šešis–septynis litrus ledų. Kokių medžiagų ieškoti ledų etiketėse ir koks kiekis cukraus šiame deserte dar laikomas palankiu sveikatai, papasakojo dietistė Dalia Lenkutienė.
Turbūt sunkiai rastume vonios lentynėlę, kurioje nebūtų dantų pastos. Šiuolaikiniams žmonėms nereikia daug aiškinti apie dantų priežiūros svarbą. Gal tik tarpdančių švara dar ne kiekvienas įpratęs tinkamai pasirūpinti, nors ir skiriančių tam dėmesio, anot burnos higienistų, daugėja.
Įvertino dirbtinio intelekto kuriamą realybę: mano, kad prie netikro gyvenimo įpratome dar prieš tai
Vis dažniau į mūsų kasdienybę įsilieja įdomi naujovė – dirbtinis intelektas (DI). Tai jau gali išbandyti beveik visi kompiuterių ir šiuolaikinių išmaniųjų telefonų naudotojai. Ir panašu, kad ši naujovė netolimoje ateityje įsitvirtins daugumos žmonių gyvenime.
„Nereikia savęs apgaudinėti, kad saldikliai atpratins nuo saldumo, ar kad cukrų galima pakeisti medumi. Netinkamai vartojamas medus yra tokios pat vertės kaip cukrus“, – tiesiai šviesiai sako VU Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas.
Dietų kultūra užvaldžiusi pasaulį. Žmonės baiminasi valgyti bulves, duoną, ypač šviesią, riebalus. Tačiau gydytoja dietologė, psichoterapeutė Rasa Audickienė griauna mitus ir paaiškina, kodėl kai kurie produktai demonizuojami visiškai be reikalo. Gydytoja siūlo neatsisakyti nei angliavandenių, nei r...
„Tokį produktą rinktis sveika, o štai tokį – ne. Kodėl? Na, visi tą žino, visi taip sako, visi taip daro.“ Ar tikrai viskas, kas yra pristatoma kaip sveikas, arba sveikesnis, arba bent jau mažiau žalingas pasirinkimas, tikrai toks ir yra? Ir kurioje vietoje slypi klasta?
Tobuli nekaloringi cukraus ir daug fruktozės turinčio kukurūzų sirupo pakaitalai kol kas neegzistuoja. Pavyzdžiui, kai kurios alternatyvos pasižymi ilgai išliekančiu saldumo poskoniu ir savo išvaizda neprimena cukraus, todėl vartotojai jais nusivilia.
Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra prie Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) neseniai pareiškė, kad vienas plačiai naudojamų maisto priedų – aspartamas potencialiai yra kancerogenas. Kaip teigia gydytojas dietologas Edvardas Grišinas, šio priedo pavojus sveikatai priklauso nuo suvartojamo kiekio.
Dėl kelių mikroelementų trūkumo potraukis saldumynams gali tapti nevaldomu: požymiai, rodantys, kad cukraus vartojate per daug (2)
Visi sveikatos specialistai patvirtins: valgyti daug cukraus – nesveika. Juolab, kad be saldumynų ir galbūt į kavą ar arbatą beriamo cukraus mes jo nemažai suvartojame net to nepastebėdami, nes pridėtinis cukrus yra nemažos dalis kasdien vartojamų produktų sudėtyje.
Gydytojas Morozovas ragina neapsigauti: galvojate, kad sveika, o iš tiesų sukelia kepenų suriebėjimą ir širdies ligas (8)
Cukrus – balta mirtis. Cukrus maitina grybelius ir grybelių paveiktas vėžines ląsteles. Cukrus yra nereikalingos kalorijos – sukelia nutukimą. Reikia nustoti valgyti cukrų ir visos sveikatos bėdos dings savaime. Keičiam jį medumi arba saldikliais! Bet šiemet (pagaliau) Pasaulinė sveikatos organizaci...
Beveik 20 metų cukraus nevartojantis Artur Lebedenko-Swan stebisi PSO verdiktu: tai dabar turime grįžti atgal? (14)
Kiek save pamenu, buvau visada smaližius. Paauglystėje galėdavau suvalgyti tortą – nemeluoju. Kad ir kiek stengdavausi save riboti, man saldumas buvo pernelyg patrauklus. Kava ir arbata su cukrumi. Varškė ar blynai su daug uogienės ar šokoladiniu padažu. Visur cukrus, daug tuščių, nereikalingų kalor...
Seimo TS-LKD frakcijos narys Vytautas Kernagis parlamentarų grupės vardu antradienį pasiūlys Seimui uždrausti elektronines cigaretes ir elektroninių cigarečių pildykles, jei jų skystyje yra cukraus ir saldiklių.
Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė naujas gaires, kuriose patariama nevartoti vadinamųjų necukrinių saldiklių, arba NSS (angl. non-sugar sweeteners). Pasak organizacijos, saldikliai ne tik nepadeda numesti svorio, o ir gali padaryti rimtą žalą sveikatai, mat didina insulto, infarkto ir ankstyv...
Dirbtiniai saldikliai, naudojami vietoj cukraus daugelyje produktų, nepadeda numesti svorio ir, pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, gali padaryti rimtą žalą sveikatai.
Internete platinama informacija, kad dėl dirbtinių saldiklių žmonės miršta staiga ir netikėtai. Tačiau tai yra melas, nes naujausias tyrimas atskleidė, jog dirbtiniai saldikliai galimai turi įtakos širdies ir kraujagyslių ligų rizikai.
Šiandieniniame itin didelių šaldytuvų pasaulyje vaisių džiovinimas yra nepelnytai užmirštas. Ir tai suprantama. Šis procesas reikalauja daug laiko, didelio ploto ir sauso oro srautų.