Saldikliai

97 straipsnių

Saldikliai arba cukraus pakaitalai yra medžiagos, naudojamos maisto produktams pasaldinti, o kai kuriais atvejais ir jų skoniui pagerinti. Vieni dažniausių saldiklių yra aspartamas, sukralozė ir iš stevijos gautos medžiagos.

Kai kurie saldikliai yra daug saldesni už valgomąjį cukrų, todėl maiste reikia mažesnių kiekių, kad būtų pasiektas toks pat saldumas kaip cukraus.

Nors saldikliai sumažina kaloringumą, tačiau vis daugėja tyrimų, kurie rodo neigiamą jų poveikį sveikatai.

Kornelija Mykolaitytė

Lapkričio 1 diena žymi ne vieną pokytį – nuo šiol griežtinamos taisyklės dėl namų statybos soduose, bus dar labiau apribotas skoninių tabako gaminių tiekimas rinkai, taip pat atsiras aktualių pokyčių dirbantiems su vaikais ir keliaujantiems traukiniais. Taip pat keisis vieno prekybos tinklo parduotu...

2024.11.01 00:02
Valerijus Morozovas, šeimos gydytojas

Cukrus – balta mirtis. Cukrus maitina grybelius ir grybelių paveiktas vėžines ląsteles. Cukrus yra nereikalingos kalorijos – sukelia nutukimą. Reikia nustoti valgyti cukrų ir visos sveikatos bėdos dings savaime. Keičiam jį medumi arba saldikliais! Bet šiemet (pagaliau) Pasaulinė sveikatos organizaci...

2023.07.18 05:45
„Žinių radijo“ laida „Ryto espresso“, kalbino Aistė Čiučiurkaitė, parengė Gabrielė Grinkaitė

Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė naujas gaires, kuriose patariama nevartoti vadinamųjų necukrinių saldiklių, arba NSS (angl. non-sugar sweeteners). Pasak organizacijos, saldikliai ne tik nepadeda numesti svorio, o ir gali padaryti rimtą žalą sveikatai, mat didina insulto, infarkto ir ankstyv...

2023.05.22 06:00
Melas
Melo detektorius
Meluoja, kad žmonės staigiai miršta nuo dirbtinių saldiklių

Internete platinama informacija, kad dėl dirbtinių saldiklių žmonės miršta staiga ir netikėtai. Tačiau tai yra melas, nes naujausias tyrimas atskleidė, jog dirbtiniai saldikliai galimai turi įtakos širdies ir kraujagyslių ligų rizikai.

2022.12.30 23:52