Vasaros dauguma laukia ne tik dėl gerų orų, bet ir dėl daugybės šviežių vaisių, uogų bei daržovių. Tačiau ką daryti, kai šių gėrybių labai norisi pasilikti ir žiemai? Koks jų išlaikymo būdas yra geriausias?
šaldymas
30 straipsnių
Vaisiai, uogos ir kitos gėrybės mus vis dar džiugina, tačiau atėjus rudeniui, o po jo – ir žiemai, braškių, aviečių ar trešnių skoniai liks tik saldus prisiminimas. Kad taip nenutiktų, suskubkite ir, kol prekyvietėse dar gausu įvairių uogų už praktišką kainą, nusipirkite jų šaldymui, apie kurį šį ka...
Kas nežino, kaip šaldyti uogas žiemai? Užduotis iš tiesų nesudėtinga, tiesa, yra kelios gudrybės, kurios garantuoja, kad išsaugosite natūralią braškių spalvą, puikų skonį ir vertingus vitaminus. Vasarą užšaldytos braškės žiemos rytais pagardins avižinę košę, blynelius ar žaliąjį kokteilį. Dietologės...
Konditeris dalijasi 4 naudingais patarimais, kaip sunaudoti padžiūvusį prancūzišką batoną: niekada nereikės išmesti (1)
Prancūzams ir visiems prancūziško batono mėgėjams paskutinė lapkričio diena ypatinga – trečiadienį jis buvo įtrauktas į UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.
Įsibėgėjus šiek tiek vėlyvesniam braškių sezonui, kai šviežių uogų išragavome įvairiomis formomis, metas galvoti, kaip jų tinkamai užsišaldyti žiemai. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tai vienas iš geriausių uogų konservavimo būdų. Ir nors m...
Šaldymas – vienas iš geriausių maisto produktų konservavimo būdų, leidžiančių ilgą laiką išsaugoti produkto skonį, spalvą, kvapą ir maistinę vertę. Šaltis sustabdo bakterijų, mielių, pelėsių veiklą, todėl šaldytas produktas tampa apsaugotu nuo gedimo ir nesukelia žarnyno infekcijų pavojaus. Mikrobai...
Nors žiema jau baigėsi, šiam sezonui šaldytos daržo, sodo ar miško gėrybės vis dar užsilikusios daugelio šaldikliuose. Tokius produktus reikėtų suvartoti laiku, nes jie taip pat turi savo galiojimo terminą. Koks jis, kaip šaldytas vasaros ar rudens gėrybes geriausia atšildyti ir kodėl šaldiklį verta...
Kiekvieną rudenį lietuviai patraukia į miškus, kuriuose randa begalę skirtingų rūšių grybų. Vieni juos džiovina, kiti marinuoja, konservuoja ar raugina, tačiau populiariausias ir saugiausias grybų išlaikymo būdas yra jų šaldymas. Nors grybų sezonas baigėsi seniai, kiekvieno tikro grybautojo šaldikli...
Produktų šaldymas – ne tik geriausias konservavimo metodas, leidžiantis išsaugoti daugiausiai maistinių savybių, bet ir būdas sutaupyti bei gyventi tvariau, rašoma pranešime spaudai.
Per pandemiją leidžiant daugiau laiko namuose, išryškėjo vartotojų poreikis šaldiklyje turėti vartojimui paruošto maisto. Pasak gydytojos dietologės Editos Gavelienės, šaldymas – vienas iš geriausiai maistines produktų savybes išsaugančių konservavimo būdų.
Paneigė populiarų mitą apie žuvį: šaldymas jos vertės nesumenkina, ją sugadina žmonių nemokėjimas tinkamai atšildyti (39)
Žuvis – vienas naudingiausių maisto produktų žmogaus organizmui. Apie šio produkto naudą žinome visi, bet daugelis vis dar tiki įvairiais mitais. Pavyzdžiui, kad šaldymo metu žuvis praranda savo naudingąsias savybes.
Daržovės yra puikus mineralinių medžiagų šaltinis. Visiems žinoma, kad jas reikia valgyti penkis kartus per dieną, tačiau ar tiksliai žinote, kokias daržoves geriausia rinktis žiemą? Kokios daržovės naudingiausios: šviežios, šaldytos ar konservuotos?
Atsižvelgiant į šių dienų aktualijas ir kylančią elektros energijos kainą, nemaža dalis įmonių pradeda galvoti, kaip sutaupyti gamybinius kaštus ir siekia optimizuoti turimą įrangą. Gamybos įmonėse, o ypač maisto pramonėje, daug elektros energijos suvartojama dirbtiniam šalčiui gauti. Tačiau tai gal...
Ruošiame lietuvišką rudens derlių žiemai: geriausi apdorojimo būdai, dažniausios klaidos ir specialus receptas (1)
Statistinis lietuvis kasmet išmeta apie 60 kg dar tinkamo vartoti maisto, o kiekvienas europietis jo atsikrato beveik tris kartus daugiau. Tokią nedžiuginančią statistiką skelbia Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija bei Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Tai ypač aktualu rudenį...
Pasaulyje ši procedūra – nebe naujiena: žmonės apsidraudžia, kad vaikų turėtų tada, kai tik panorės (15)
Kiaušialąsčių ir spermatozoidų užšaldymas – pasaulyje jokia nebe naujiena. Tai vienas iš geriausių apsidraudimo būdų nuo nevaisingumo, suteikiantis poroms galimybę susilaukti savo pačių biologinio vaiko. Štai kaip atrodo šis procesas.
Manau, visoms mamoms įgrista kasdien iš naujo gaminti pietus. Bent jau man tai tikrai, o ypač per karantiną.
Jei gerai peržiūrėtumėte šaldiklio turinį, ko gero, ne vienas rastumėte pernykščių šaldytų uogų maišelį. Specialistai sako, kuo ilgiau šias laikote užšaldytas, tuo daugiau vitaminų jos netenka. Suvartoti vasarą paruoštas atsargas siūloma nesulaukus kito sezono. O ir tinkamai užšaldyti reikia mokėti.
Konservavimas grįžta į madą – paprasti, tačiau naudingi patarimai, kurie padės pasiruošti skanėstų žiemai (3)
Mėgstate gaminti maistą, eksperimentuoti ir išmėginti naujus skonius, tačiau dar nesate bandę konservavimo meno? Jei taip, tuomet pataikėte ten, kur reikia. Vasarai einant į pabaigą, skubame pasidalinti šio, praeityje primiršto, tačiau šiai dienai vis labiau populiarėjančio, maisto gamino būdo subti...
Vasarą šviežiomis daržovėmis ir vaisiais mėgaujamės kasdien, tačiau šį derlių norisi išsaugoti ir šaltajam sezonui. Konservavimas tam labai tinka, tačiau jo būdų yra ne vienas. Apie tai, kaip teisingai ir paprastai konservuoti šiltojo sezono gėrybes, pasakoja prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vi...
Mada užšaldyti maisto produktus Lietuvoje pastaruosius kelerius metus auga vis labiau. Šaldyti, laikantis tam tikrų taisyklių, galima tiek atskirus maisto produktus, tiek jau paruoštus patiekalus – tokiu būdu prisidedama ir prie maisto tausojimo iniciatyvų. Viena iš pagrindinių užšaldymo taisyklių –...