šėryklėlės

18 straipsnių

Matas Jonaitis

Kaip ir visose kitose srityse, taip ir žvejyboje vyrauja tam tikros „mados“ ir trendai. Dažniausiai juos lemia žvejybos įrankių patobulinimai ar naujų žvejybos stilių ir technikų atsiradimas. Šį kart pakabėsime apie Jungtinėje Karalystėje vis populiarėjančias, o likusioje Europoje kelią bepradedanči...

Andrius Lekstutis

Šįkart noriu pasidalinti savo patirtimi, kai meškerioju naudodamas vienokias ar kitokias specialias šeryklėlės skirtas tolimiems metimams. Meškeriotojų tarpe šios šeryklėlės vadinamos „kulkomis“, „raketomis“, „strėlėmis“ ir panašiai. Tokie pavadinimai išties joms neblogai tinka - jos puikiai skrodži...

Andrius Lekstutis

Pradėkime nuo to, kas yra jaukas. Jauką reiktų suprasti kaip funkcinį dalyką: jis turi privilioti žuvis į norimą vietą ir išlaikyti pajaukintoje vietoje tiek, kad mes, meškeriotojai, galėtume tas žuvis sugauti. Taigi, ar tai būtų šutinti kviečiai, karpyti sliekai, pirktinis jaukas ar mišinys iš jau ...

Matas Jonaitis

Sakysite – niekur? Taip, jų dar vis galime pamatyti meškeriojimo įrankių parduotuvėse ar žūklės prekių kataloguose, tačiau tikrai ne taip gausiai, kaip prieš keliolika metų. Kodėl? Šiame straipsnyje ir pabandysime išsiaiškinti.

Matas Jonaitis

Kadangi Lietuvoje yra apie 1400 įvairaus dydžio patvankų, turime ir nemažai tvenkinių. Ar tai yra gerai, ar blogai, tai – jau kitas klausimas, bet tose žmogaus sukurtose vandens saugyklose dažnai galime aptikti karšius. Apie tai, kaip plačiašonius jose meškerioti ir pakalbėsime.

Andrius Lekstutis

Kaip žinia, į taikias žuvis besitaikantys meškeriotojai dažnai naudoja vienokius ar kitokius jaukus, kad privilioti į norimą vietą šiek tiek alkanų burnų ir taip dirbtinai sukurti konkurenciją. Na, o jei žvynuotosios konkuruoja dėl maisto, tai meškeriotojui sugauti jas pasidaro paprasta ar bent jau ...

Matas Jonaitis

Šiltasis metų laikas – pats geriausias metas meškerioti karpinių šeimos žuvis. Apie vieną šios šeimos atstovą – karosą – ir pakalbėsime. Duosime 5 patarimus, kaip sugundyti bent kilogramą sveriantį žvynuotąjį.

Andrius Lekstutis

Norite tikėkite, norite ne, tačiau, mano žiniomis, žūklė method tipo šeryklėlėmis buvo sugalvota prieš maždaug 20 metų Anglijos meškeriotojų. Labai nesiplėsiu apie šio žūklės dugnine būdo atsiradimą ar raidą, tačiau privalau paminėti, kad method‘as buvo sugalvotas, kad efektyviai meškerioti Anglijos...

Andrius Lekstutis

Atėjus šiltajam metų laikui pakalbėkime apie žūklę dugnine „metodu“ (toliau – tiesiog metodas). Anglai šį būdą pavadino the method, kas šnekamojoje meškeriotojų kalboje reikštų geriausią, tinkamiausią būdą, kai kalbama apie karpių žūklę. Pats žūklės metodu principas buvo sugalvotas Anglijos komercin...

Andrius Lekstutis

Pakalbėkime apie žūklę sunkiomis sąlygomis. Šalta, drėgna, vėjuota – tokiais žodžiais galima apibūdinti lietuvišką ar britišką rudenį, žiemą ar ankstyvą pavasarį. Toks oras neatbaido dalies meškeriotojų, kurie mieliau praleis pusdienį prie vandens, nei namie prie televizoriaus ar kompiuterio. Kitas ...

Matas Jonaitis

Kalbiname Lietuvos žūklės dugnine meškere čempioną bei žūklės reikmenų parduotuvės „Anglinga“ pardavėją – konsultantą, Mantą Juknevičių.

Lukas Miknevičius

Rugsėjis ir spalis – puikus metas žvejoti karšius, tačiau vėstančiame vandenyje reikia laikytis kelių taisyklių, kurios gali nulemti sėkmę arba visišką fiasko. Žinoma, jei pasitaiko diena, kai karšiai kimba labai gerai, žvejo klaidos nebūna tokios lemtingos. Bet visi žinome, kad tokios dienos pasita...

Lukas Miknevičius

Lietuvoje „fyderis” dažniausiai suprantamas kaip dugninė meškerė, kai jaukiname ir šėryklėles guldome ant dugno. Tačiau yra ir kitokių žūklės „fyderiu” metodų. Viskas priklauso nuo to, kokias šėryklėles pasirinksime ir kaip jomis patieksime jauką žuvims.

Lukas Miknevičius

Pradedantieji žvejai dažnai nemėgsta vėjuotų dienų. Jie skundžiasi, kad vėjas plaiksto valą, neša į šoną plūdę, sunku pastebėti kibimą ir panašiai. Kai kurie apskritai vėjuotą dieną neina prie vandens. Tačiau jie daro didelę klaidą, nes stiprus vėjas žuvims gali tapti dideliu stimulu maitintis. Ypač...