Rudens derlius skaniausias tada, kai gali juo pasidalinti su draugais – tokia idėja vedina Renata Ničajienė sukvietė savo drauges ir koleges maisto tinklaraštininkes ir socialinių tinklų maisto, sodo bei gyvenimo būdo temų nuomonės formuotojas į sodyboje Druskininkuose puoselėjamą „Stiklo namą“, kur...
Sezoninė virtuvė
22 straipsnių
Pats laikas ruošti ir kaupti imuniteto atsargas šaltajam sezonui. Mano virtuvės spintelėse jau stovi sustatyti skirtingų rūšių šiųmetinio medaus indeliai, daržovių krepšyje savo eilės laukia pačios užauginti česnakai, o šį savaitgalį su medumi bei imbierais sutryniau ir spanguoles. Be šių tradicinių...
Savaitgalį Vilniuje kulinarinių knygų ir tinklaraščio autorė Renata Ničajienė pristatė naujausią darbą – knygą „Sezoninių skanumynų istorijos“. Kaip byloja pats pavadinimas, knygoje R. Ničajienė dalijasi ne tik 52 maistingų skanumynų receptais, bet ir sezoninio gyvenimo būdo istorijomis, kurios kvie...
Tokius ledus namie pasiruošite lengvai vos per 10 minučių ir jiems nereikės specialaus ledų gaminimo aparato. Jie gana saldūs, nors juose visiškai nėra cukraus. Saldumo ledams suteikia bananai ir datulės, o gaivos – graikiškas jogurtas.
Vasara – neabejotinai tinkamiausias metas skanauti įvairiausius desertus, teigia kulinarinių knygų ir tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė Renata Ničajienė. Ypač tokius, kuriuose nėra nesveikų ir figūrai kenkiančių produktų. Tokiu metu šviežių ingredientų toli dairytis nereikia. Štai, pavyzdžiui, ...
Pavasarinėje Kaziuko mugėje visais laikais buvo galima rasti skirtingų dydžių ir formų riestainių, vadinamųjų baronkų. Sukabinti ant virvelės, jie vaikams atstodavo gražiausius karolius, kuriuos pasidžiaugus dar buvo galima ir suvalgyti. Riestainių gaminimo procesas labai įdomus: pirma, sukant medin...
„Sezoninės virtuvės“ receptas: itin lengvai pagaminamas kokosų pienas – gerokai pigesnis ir šviežesnis (7)
Pastebėjusi, kad kokosų pienui parduotuvėje išleidžiu gana daug pinigų, išbandžiau jį pasigaminti namuose pati iš paprasčiausių kokosų drožlių. Turiu pripažinti, kokosų pienas buvo tikrai ne prastesnis už pirktinį ir netgi geresnis, nes šviežias ir tirštas.
Kartą paragavus namuose ruošto jogurto, jo norisi dar ir dar. Jį visada gaminu iš kaimiško riebaus pieno ir iš ne mažiau nei 2 litrų pieno, nes iš šaldytuvo toks jogurtas dingsta daug greičiau nei pirktinis. Natūralų jogurtą šaldytuve galima laikyti apie savaitę, o iš jo pasiruošti daug pačių įvairi...
Šis tortas nuo Naujųjų stalo „išgaruos“ akimirksniu: „Sezoninės virtuvės“ Napoleonas su riešutais (1)
Tai tortų tortas – amžinoji klasika, kuris per visas šventes pirmasis „išgaruoja“ nuo desertų stalo. Šis Napoleono variantas kiek kitoks nei tradicinis, ne toks riebus, su plikytu kremu ir gaiviu citrininio kremo sluoksniu bei traškiais lazdynų riešutais viduje.
„Sezoninės virtuvės“ receptas: lengvai pagaminami naminiai kūčiukai, kurių paragavę pirktinių nebenorėsite (23)
Jei jau prieš Kalėdas beveik kiekvienuose namuose kepami imbieriniai meduoliai, tai mūsų tradiciniai kūčiukai irgi turėtų būti tik naminiai. Kūčiukus tikrai lengva pasigaminti patiems. Vis dėlto, nors iš pažiūros jie atrodo labai paprastas kepinys, bet iškepti tikrai skanius ir traškius kūčiukus rei...
Visų taip mėgstamas senas geras Skruzdėlynas ypač tinka Kalėdoms. Jį apdėliojus įvairiais riešutais, apibarsčius aguonomis, kokosų drožlėmis, atrodys kaip Kalėdų žaisliukais papuošta ir apsnigta eglutė. Skruzdėlyną apliekite skystu natūraliu medumi – jis suteiks tikro medaus skonio ir gerai s...
„Sezoninės virtuvės“ receptas, kuris sugrąžins į vaikystę: kalėdinė riestė su aguonomis ir riešutais (6)
Šis receptas iš tų, kurie niekada neišeina iš mados ir pagal jį prieš kiekvienas Kalėdas skaniausią riestę kepu vėl ir vėl. Nuo pat vaikystės iki šių dienų nė vienos Kalėdos pas mus nepraeina be mielinio pyrago su aguonomis. Jį kepdavo močiutė, dabar kepa mama, iš jos išmokau ir aš.
Tegul švenčių stalai lūžta nuo saldumynų – keliančių nostalgiją, bet apsaugančių nuo tuščių kalorijų (21)
Jei pagalvoję apie artėjančių žiemos švenčių skanumynus pirmiausia prisimenate imbierinius sausainius ir iš meduolių pastatytus gražiai dekoruotus namukus, esate jau naujosios kartos atstovas, ir tai nereiškia nieko blogo – svarbu šalia iš svetur atkeliavusių naujų tradicijų prisiminti ir senąsias. ...
Šiomis dienomis moliūgai – bene daugiausia dėmesio sulaukianti sezoninė daržovė. Tai iš tiesų vertingas produktas, iš kurio galima pasigaminti ne vieną skanų ir, svarbiausia, sveiką patiekalą. „Daugelis net neįsivaizduoja, kad iš moliūgo galima pasidaryti skaniausią kokteilį“, – tikina kulinarinių k...
Šiomis dienomis moliūgai – bene daugiausia dėmesio sulaukianti sezoninė daržovė. Tai iš tiesų vertingas produktas, iš kurio galima pasigaminti ne vieną skanų ir, svarbiausia, sveiką patiekalą. „Daugelis net neįsivaizduoja, kad iš moliūgo galima pasidaryti skaniausią kokteilį“, – tikina kulinarinių k...
„Sezoninės virtuvės“ kepiniai su burokėliais: jei nežinotumėte, kad jų yra, valgydami net nepastebėtumėte (5)
Saldūs kepiniai puikiai draugauja ne tik su vaisiais, uogomis, bet ir su daržovėmis. Tai skanus būdas suvalgyti dar daugiau daržovių! Burokėliai, derinami su šokoladu, puikiai atsiskleidžia įvairiuose saldžiuose kepiniuose. Jei nežinotumėte, kad juose yra burokėlių, valgydami jų taip ir nepastebėtum...
Moliūgai – nuostabiai universalios daržovės, tinkančios ne tik sriuboms virti ar troškiniams gardinti, bet ir gardiems kepiniams praturtinti. Su moliūgais galima iškepti įvairiausių duonų ir bandelių, pyragų, keksų, meduolių, tortų.
Lietuviai jau pamėgo iš avinžirnių gaminamus falafelius, humusą, deda jų į įvairius troškinius, sriubas ir pan. Tačiau gal ši tolimųjų kraštų gėrybė vis tik – labiau madinga nei naudinga? Gal be reikalo į savo virtuvę įsileidę užsienietiškus produktus pamirštame tokią pačią, o gal net ir geresnę mai...
Dabar pats šviežių moliūgų sezonas. Su šiomis daržovėmis galima pagaminti daug skirtingų patiekalų, bet pats populiariausias – moliūgų sriuba. Moliūgų sriubų yra pačių įvairiausių, todėl nenorėdami, kad pabostų virti vis pagal tą patį receptą, išbandykite kažką naujo.
Grybingas išpuolė šiemet ruduo! Jei pirmaisiais baravykais džiaugėmės paprasčiausiai kepdami ant sviesto, tai grybų derliui įsisiūbavus, natūraliai iškyla klausimas, ką dar skanaus su tais grybais paruošti?