Daugumą šiuolaikinių žmonių, ypač jaunesnio amžiaus, galima drąsiai vadinti sveikos gyvensenos ir puikios fizinės formos entuziastais. Tyrėjai atsižvelgia į paklausą ir stengiasi pasiūlyti naujų sprendimų, kaip gerai jaustis, sumaniai maitintis ir lieknėti. Pastaruoju metu prabilta ne tik apie indiv...
skaidulinės medžiagos
20 straipsnių
Sveiki pusryčiai – mitybos ekspertai pataria, į kokią vieną maisto grupę atkreipti didžiausią dėmesį
Daugybė suaugusiųjų visame pasaulyje rytais nevalgo pusryčių. Pavyzdžiui, Amerikoje tokių – 10–20 proc., Lietuvoje duomenys panašūs, be to, rytinio valgio dažniau atsisako moterys nei vyrai. Daugelis mitybos specialistų toli gražu nelaiko šio įpročio sveikintinu ir netgi vadina jį klaida, kadangi ry...
Juoda duona gali būti tokia pat nesveika, kaip batonas – etiketėje atkreipkite dėmesį į kelis užrašus (6)
Paprastas baltas batonas, juoda duona, duona su sėklomis, daržovėmis, kefyru... Parduotuvėse skirtingos duonos daugybė, todėl atėjus ir atsistojus prieš lentynas gali tekti pasukti galvą – tai visgi, kokia sveikiausia ir ką pirkti? Ir apskritai, ar svarbu, ką pasirinksime?
Vidutiniškai net 17 savo gyvenimo metų lietuviai praleidžia sirgdami lėtinėmis ligomis ar turėdami negalią, o ir gyvenimo trukmė viena trumpiausių visoje ES. Medikai sako, kad didelę dalį tokios statistikos lemia prasta, nesubalansuota mityba.
Nusprendus laikytis subalansuotos mitybos ir valgyti sveikai, esame linkę pulti į kraštutinumus – drastiškai keisti mitybos įpročius, laikytis nesubalansuotos dietos ar atsisakyti kai kurių produktų kategorijų. Neretai vienas pirmųjų žingsnių būna iš mitybos raciono visiškai išbraukti duoną. Dietolo...
Pilvo pūtimas, dar kitaip vadinamas meteorizmu, yra nepatogus ir varginantis simptomas, kurį patiria daugelis žmonių. Virškinimo trakte besikaupiančios dujos gali sukelti ne tik fizinį diskomfortą, bet ir nepasitikėjimą savimi, ypač vasaros sezonu. Todėl „Eurovaistinės“ vaistininkė Toma Gečienė dali...
Savo kasdienėje mityboje privalote atsižvelgti į daugybę mūsų sveikatą lemiančių veiksnių: kalorijas, angliavandenius, baltymus, sočiuosius riebalus, vitaminus, mineralus ir t.t. O ar neužmirštate maistinių skaidulų (ląstelienos)? Jeigu taip, jūs – ne vienas.
Maistinė medžiaga, kuri gali apsaugoti nuo daugybės ligų: svarbiausia į racioną įtraukti kelis produktus (29)
Kaip dažnai susimąstote, ar gaunate pakankamai skaidulų? Jei apie jas žinote ir kasdien stengiatės jų gauti pakankamai – puiku, bet jei ne – reikia kuo skubiau susimąstyti. Mat skaidulos organizmui yra itin svarbi maistinė medžiaga, kuri turi daugybę naudingų savybių.
Šių metų sodai turtingi obuolių. Šakos svyra nuo vaisių. Sodininkai jų naštą skuba palengvinti ne tik kraudami juos į dėžes rūsyje. Nerečiau renkamasi ir kitas jų išsaugojimo žiemai būdas – sulčių spaudimas. Vis dėlto medicinos mokslų daktarė, gydytoja dietologė Rūta Petereit teigia, kad net ir natū...
Padeda numesti svorio, gelbsti nuo vidurių užkietėjimo: 5 maisto produktų grupės, kuriuose gausu skaidulų (23)
Skaidulinės medžiagos (arba maistinės skaidulos) yra sudėtinių angliavandenių tipas. Šių angliavandenių žmogaus organizmo virškinimo fermentai neskaldo. Skaidulinės medžiagos pasižymi daugybe privalumų sveikatai. Paprastai maistinių skaidulų gaunama su maistu, tačiau taip pat galima vartoti papildus...
Kai padarysite pauzę ir perskirstysite prioritetus, kad sumažėtų gyvenime streso (ir sunkaus darbo, kurį stresas užkrauna jūsų PHA ašiai, ovuliacijai ir hormonų produkcijai), aš skatinu jus išsiugdyti vaisingumo jausmą ir kitose gyvenimo srityse, ne tik kalbant apie gimdą, rašoma amerikiečių gydytoj...
Profesorius Stukas apie lietuvių valgymo įpročius: jei renkatės šiuos produktus, didinate vėžio riziką (159)
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, galėtume išvengti net 30 proc. onkologinių susirgimų, jei pakeistume savo gyvenimo būdą ir pradėtume maitintis sveikai. Nors pagrindinis kriterijus renkantis maistą turėtų būti klausimas, jis sveikas ar ne, lietuviai į tai didelio dėmesio nekreipia.
Rudenį pusryčiai turėtų būti kitokie: mitybos specialistė pateikia skanų, sotų ir sveiką variantą (19)
Mitybos specialistė Gintarė Jonaitytė šaltuoju metų laiku pusryčiams pataria rinktis spalvotą, šiltą maistą. Vienas iš jos sveikų ir paprastų pusryčių pasiūlymų – spalvoti skrudintos duonelės sumuštiniai su trinta varške ir karštais pomidoriukais.
Jei norite išvengti rimtų sveikatos problemų, daugiau valgykite morkų: jos gerina ne tik regėjimą (16)
Morkos dažnai laikomos pačiu sveikiausiu maistu. Ne viena karta savo vaikams aiškino: „Valgyk morkas, jos yra labai sveikos“ arba „Morkos padeda matyti tamsoje“.
Jei norite būti žvalūs, sveiki bei gyvybingi, šių maisto medžiagų turite suvalgyti dvigubai daugiau nei iki šiol (5)
Kas yra skaidulinės medžiagos? Ar vartojame jų pakankamai? Kaip jomis praturtinti savo racioną? Apie skaidulų reikšmę mūsų organizmui DELFI laidoje „Sveikatos receptas“ pasakojo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas.
Nusprendus keisti mitybos įpročius ir nuo šiol valgyti tik sveikai, dažnas puola į kraštutinumus: sau įprastą maisto racioną ima keisti drastiškai ir iš pagrindų, nors tai ir ne visada būtina. Nebevalgyti duonos – vienas pirmųjų pokyčių, kurių imasi daugelis pradedančiųjų „sveikuolių“. Vis dėlto mit...
Burokėliai visuomet yra įtraukiami į rekomenduojamų vartoti ir žmogaus organizmui ypač naudingų daržovių sąrašus. Matyt, ne veltui! Tai - vienas seniausių šakniavaisių, pastaruoju metu vis dažniau ant stalo patiekiamas ne tik tradicine – virta – forma, bet ir iš salotų kyšančiais jaunais burokėlių l...
Šiandien duonos lentynose pasiūla kaip niekada didelė – nuo klasikinio batono iki duonos su tokiais ingredientais kaip burokėliai ar saldžiosios bulvės. Tačiau kaip iš tikrųjų išsirinkti kokybišką produktą ir ko ieškoti jo etiketėje? Vilniaus universiteto profesorius ir mitybos specialistas dr. Rima...
Daugelis žino, kad yra sveika valgyti maistą, kuriame daug skaidulinių medžiagų. Kiti, ir ypač kitos, žino, kad jis lieknina, todėl suteikia jam ypatingą statusą. Po kurio laiko užsimirštame, kodėl jis taip vertinamas, ir imame abejoti, ar tikrai ta čija, linų sėmenys, moliūgų sėklos, balkšvojo gysl...
Kai kurie grūdai ir sėklos, kuriomis duona yra gardinama, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų teigimu, gali tapti kenksmingomis medžiagomis. Pasirodo, jei linų sėmenis kepsime aukštoje temperatūroje, juose esantys riebalai virs mums nenaudingais riebalais, pasakojama LRT RADIJO ...