Jei turite tikslą sumažinti svorį, natūraliai apetitą pažabojantys preparatai – patrauklūs dietų ir sporto pagalbininkai. Tokie produktai veikia slopindami alkį arba ilgesniam laikui suteikdami sotumo pojūtį ir tokiu būdu padeda tirpdyti nepageidaujamus kilogramus. O jeigu kyla klausimų, ar tai saug...
skaidulos
71 straipsnių
Žarnyno mikrobiotos tyrimai sukėlė revoliuciją mitybos moksle, o per pastaruosius kelerius metus maistinės skaidulos tapo naujaisiais baltymais – jų dedama į maisto produktus, siekiant gerinti žarnyno veiklą ir tokiu būdu sustiprinti sveikatą. Įdomu tai, jog vienas neseniai atliktas tyrimas parodė –...
Ieškokit skaidulų daržovėse, o ne viso grūdo produktuose, ankštiniuose ar bulvėse – už tokį teiginį jau galite man pradėti kurti pasmerkimo laužą. Manau, kad užtruks, kol pakankamai anglių prirusens. Betgi lėtai kepta mėsa skanesnė už greitai paskrudintą? O gal persigalvosite, perskaitę straipsnį ik...
Dėl greito gyvenimo tempo, nesubalansuotos mitybos ir perdirbto maisto mes dažnai negauname svarbiausių medžiagų, o viena iš jų – skaidulos, būtinos tinkamam organizmo funkcionavimui. Dauguma žmonių net nesusimąsto, kad jų kasdienėje mityboje trūksta skaidulų, o šis trūkumas tyliai kenkia sveikatai,...
Gerai žinome apie skaidulinių medžiagų naudą žarnyno sveikatai, bet tai ne viskas: vis daugiau mokslinių duomenų patvirtina, kad jos mažina storosios žarnos ir krūties vėžio, cukrinio diabeto, širdies ligų, nutukimo ir apskritai ankstyvos mirties riziką. Naujausiais duomenimis, daugiau skaidulinių m...
Rabarbarai daugeliui primena vaikystę ir vasaros džiaugsmus. Sultingų, rūgščių stiebų dedama į įvairius kepinius, iš jų verdama uogienė. Jei vargina vidurių užkietėjimas, valgykite į salierus panašių stiebų – juose gausu žarnyno veiklą skatinančių skaidulų. Tiesa, vienos rabarbarų dalies valgyti ne ...
Pavasario pabaigoje ir vasaros pradžioje samanų ir žolės žalumoje ima ryškėti geltonos voveraitės. Unikalios formos bei spalvos grybai mėgstami, nes praktiškai niekada nebūna sukirmiję. Ne tik Lietuvos, bet ir daugelio kitų šalių virtuvėje voveraitės užima garbingą vietą, iš jų gaminami įvairūs pati...
Puoselėjantys liekną kūną dažnai atsisako mėgstamų valgių, kai kuriuos patiekalus visiškai išbraukia iš raciono, daugelis laikosi įvairių dietų. Tiesa, mitybos ekspertai kalba, kad norint sumažinti svorį nereikia marinti savęs badu ir netgi nebūtina atsisakyti mėgstamų produktų, net jei tai – bulvės...
Ispaninio šalavijo sėklos – išskirtinai naudingos, bet per didelis jų vartojimas siejamas net su vėžiu (1)
Mitybos srities tyrėjai atlieka tyrimus, ieškodami sveikų produktų, kurie aprūpintų organizmą maistingomis medžiagomis, o norintys būti sveiki, liekni ir gerai jaustis dairosi ir į egzotinius, kitose šalyse augančius augalus. Ar kai kurios atvežtinės, lietuvių jau senokai pamėgtos gėrybės pelnytai l...
Yra įvairių liaudiškų receptų, kaip gerinti virškinimą kopūstų sultimis ar gydyti sumušimus šios daržovės lapais, kita vertus, tam yra ir mokslinio pagrindo – tyrimais pagrįsta ir paaiškinta, kodėl kopūstai veiksmingai malšina uždegimus ir gerina virškinimą bei ilgam suteikia sotumo.
Ne taip seniai – prieš kelis dešimtmečius lietuvių pamėgtos daržovės primena dideles gėles, kurių visos dalys gali būti valgomos tiek termiškai apdorotos, tiek žalios. Daugelio vaikų tėvai džiaugiasi, kad tai – viena iš nedaugelio daržovių, kurią dėl traškios konsistencijos pavyksta įsiūlyti atžalom...
Šių maisto medžiagų lietuviai suvartoja per mažai: gydytoja paaiškino, kokiomis sveikatos problemomis gali pasireikšti trūkumas (1)
Turbūt neatsirastų nei vieno sveikuolio, kuris nebūtų girdėjęs apie maistines skaidulas. Mitybos specialistai įsitikinę, kad jos yra būtinos kiekvienam žmogui, kuris nori gyventi ilgai, jaustis gerai bei nekentėti nuo įvairių nemalonių simptomų. Tačiau kodėl maistinės skaidulos yra taip vertinamos? ...
Ekspertų vertinimu, šios daržovės galia yra kone stebuklinga.
Jei dabar sąžiningai paskaičiuotumėte – kiek kiaulienos per šią savaitę suvalgėte? Ir kalbama ne tik apie didelius, sultingus kiaulienos kepsnius. Kiekvienas dešros gabaliukas, kumpelio griežinėlis ar tas blynas su kiaulienos faršu taip pat būtų skaičiuojamas į bendrą sumą. O tada pažiūrėkime į blog...
Ispaninio šalavijo (Salvia hispanica), dar vadinamo Salba chia arba meksikietiškuoju šalaviju, sėklos kilusios iš Meksikos ir Gvatemalos ir turi ilgą istoriją. Senovės actekų ir Mezoamerikos kultūrose jos buvo labai svarbus augalas. Sėklos buvo naudojamos medicinoje ir sudarė svarbią tautų mitybos d...
Kuomet onkologine liga sergantis žmogus jaučiasi prarandantis apetitą, artimieji skuba jam padėti, pasiūlydami jo mėgstamiausio maisto. Šeimos narių pagalba yra ypatingai svarbi, tačiau ruošiant tokio tipo lauknešėlį svarbu atkreipti dėmesį, kas įeina į jo sudėtį. Gydytoja dietologė pranešime žinias...
Įpusėjęs ruduo lepina gausiu moliūgu derliumi. Moliūgai – kone dažniausiai vartojama rudens daržovė, dažnai atsidurianti mūsų mitybos racione. Dietistė Rima Leonavičienė primena, kokią naudą organizmui turi moliūgai, o taip pat ragina neišmesti jų sėklų, kurios yra gausios maistinių savybių.
Atėjus vasarai, parduotuvių lentynose atsiranda gausybė vietinių ir egzotiškų vaisių, kurie mus vilioja spalvų įvairove ir skoniu. Tiesa, kad vaisiai turėtų būti sveikos ir subalansuotos mitybos dalis, tačiau ar įmanoma jų padauginti? Knygoje „Viskas dėl angliavandenių“ teigiama, kad vaisiai nėra to...
Ar žmogus ragauja naujus patiekalus, ar keliauja atostogauti į kitą šalį arba net kitą žemyną, storėja ar lieknėja, vartoja antibiotikus arba kitus vaistus, ar rūko ir geria, ar atsisako žalingų įpročių, tai galiausiai paveikia mikrobiomą – teigiamai arba neigiamai.
Vidurių užkietėjimas – kai lauki kažko, ko taip ir nesulauki. Neretai šitai dar ir nemažų jėgų pareikalauja. O iš visų tų pastangų kartais tebūna vos keli •••. Arba reikalas juda, bet kad labai jau retai.