Itin gardi, itin sodri žuvienė. Švelnus skonis nenuvils nė vieno ragautojo. Patiekite žuvienę apibarstę smulkintais krapais.
skonis
115 straipsnių
Skonis vienas iš pojūčių, kuriais žmogus gauna informaciją iš aplinkos.
Išskiriami penki pagrindiniai skoniai: kartumas, rūgštumas, sūrumas, saldumas ir umami. Jau yra nustatyti šių skonių receptoriai ir jų veikimo mechanizmai. Teigiama, kad deginantį skonį sukelia šilumos receptorius dirginančios medžiagos. Kai kurie šaltiniai nurodo ir šarminio bei specifinio riebalų skonio nepriklausomą atpažinimą.
Sultingas rabarbarų plokštainis su traškiu karamelės skonio papločiu. Maloni rūgštelė suteikia pyragui su niekuo nesupainiojamą skonį. Prieš patiekdami rabarbarų plokštainį apibarstykite cukraus pudra.
Morkos – dažnas svečias ant mūsų stalo. Tačiau kartais, deja, jos nebūna tokios skanios, kaip tikėjomės. Kokia to priežastis?
Paaiškino, kodėl lėktuve pasikeičia maisto skonis: daug kam tikru atradimu tampa gėrimas, kurio įprastai negali pakęsti (1)
Skrendant lėktuvu kai kurie maisto produktai ar pagaminti patiekalai atrodo kitokio skonio nei įprastai. Dėl to žmonės neretai apkaltina oro linijas manydami, kad jų tiekiamas maistas tiesiog yra neskanus. Visgi nebūtinai tai visada yra tiesa. Iš tikrųjų, būnant tokiame aukštyje, pasikeičia skonio r...
„Sotūs, skanūs ir lengvai paruošiami naminiai mėsos vyniotiniai – yra ne tik skanesni bet ir sveikesni, nes naminio vyniotinio sudėtyje nėra jokių sveikatai nepalankių priedų, tik tai, kokius produktus naudosite. Jų gaminimas nėra toks sudėtingas, kaip galėtų atrodyti. Eksperimentuojant kaskart gali...
Ant šv. Velykų stalo dažnai puikuojasi mėsos ar liežuvio vyniotinis. Tad šįkart kviečiame jį pasigaminti patiems. Liežuvio vyniotinio skonį įvertins visi.
Jei mus nuolat persekioja vaikystėje ar paauglystėje ragautas skonis, darome viską, kad rastume receptą, pagal kurį galėtume pagaminti išsiilgtą patiekalą. Būtent taip pasielgė ir maisto tinklaraščio „Skaniai ir lengvai“ autorė Indrė Denisovienė. Ilgai ieškojusi, eksperimentavusi dabar moteris turi ...
Mažina nutukimo, vėžio, diabeto ir širdies ligų rizikas – dr. Čapkauskienė apie daržovę, kurią žino dar ne visi lietuviai (5)
Ši daržovė neatsiejama nuo Viduržemio jūros, Azijos, Artimųjų rytų kulinarinių vingrybių. Ji gali virsti išskirtinio skonio garnyru, traškiu užkandžiu, salotomis, netgi sriuba ar unikaliu pagrindiniu vegetarišku patiekalu. Pamažu šią nebrangią ir skaidulų kupiną daržovę atranda ir lietuviai. O svarb...
Įprastą patiekalą visada galima atnaujinti, pakeitus ingredientus ar pridėjus į jį naujų. Taip pasielgė ir tinklaraščio „Maisto mėgėja“ autorė Kristina Naturjevienė. Receptų kūrėja iš Kauno mėgsta ieškoti naujų skonių ir, sako, dažnai tai labai pasiteisina.
Kombučia namų sąlygomis: Eliza žingsnis po žingsnio pataria, kaip šio gėrimo pasigaminti kiekvienam – nereikės ir grybo (1)
Gėrimas, kurį gurkšnoti rekomenduoja ir gydytojai dietologai, – kombučia. Porą metų šį gėrimą namuose gaminanti maisto tinklaraščio „Vienkiemio virtuvė“ autorė Eliza Bielinė išbandė įvairiausius skonius ir rado sau labiausiai patinkantį. Moteris kviečia ir kitus pasigaminti kombučios – gazuotos arba...
„Kas yra skanu, o kas – ne? Ar skanu yra žiogas, išvirtas aliejuje? Arba pūdyta silkė? Kiekvienam savo. Lygiai taip pat yra ir su padažais, kai vienam reikia klasikos, o kitam svarbu, kad padaže būtų vyšnių“, – sako lietuviškų pagardų gamintojos bendrovės „Daumantai LT“ technologas inovacijoms ir ko...
Čili troškinį gaminame tada, kai pasiilgstame pikantiško, aštresnio skonio. Šis receptas – be mėsos, tad juo gali mėgautis ir žaliavalgiai. Patiekdami čili troškinį ant kiekvienos porcijos viršaus dedame kelis avokado ir jelapeno gabalėlius.
Atskleidė paprastą, bet genialų būdą, kaip pagerinti kavos skonį – metodas patvirtintas moksliniais tyrimais (1)
Naujo tyrimo metu atskleista puikaus kavos skonio paslaptis – tereikia vieno paprasto, bet genialaus veiksmo prieš malant pupeles.
Pikantiškos salotos – tikra klasika! Greitai pagaminę mėgausitės sodriu salotų skoniu. Valgykite pikantiškas salotas su vištiena ar tiesiog su duona.
Tai ar bent metų pabaigoje galima apsieiti be to restoranų kritiko, sako daugelis. Negalima. Jau nuo 2015 metų DELFI kiekvieną savaitę spausdina mano apvžvalgas, kad ir kas vyktų pasaulyje: rinkimai, karai, šventės ar tarpušvenčai - reguliariai į tarpuragę gastronomijos naujienos.
Tuno salotos – turbūt vienos gardžiausių. Jose dera įvairūs skoniai, o tunas lyg užbaigia šią turtingą paletę. Valgykite tuno salotas su skrudinta duona.
Jei šventėms norite išsikepti aguonų pyragą, išbandykite šį receptą. Minkštas, purus, pilnas aguonų – nuostabus. Smulkinti migdolai aguonų pyragui suteikia daugiau skonio.
Burokėlių ir pupų užtepėlė parodys, kad unikalus skonis ir sveikų ingredientų derinys gali pritraukti skirtingo skonio ir mitybos įpročių žmones. Taip pat tai gali būti puiki galimybė išbandyti kažką naujo ir sveiko, derinant skonį ir maistinę vertę! Burokėlių užtepėlė negali nepatikti.
Pirmadienį įsigalioja naujas prekybos kaitinamojo tabako gaminiais su pridėtiniais skoniais ir kvapais reglamentavimas, primena Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas.
Mokslininkai teigia nustatę šeštą pagrindinį skonį, kurį aptinka mūsų liežuvis. Remiantis naujo tyrimo rezultatais, be saldumo, rūgštumo, sūrumo, kartumo bei umamio, jaučiame ir amonio chloridą.