soja

35 straipsnių

Soja (lot. Glycine, vok. Sojabohne) – pupinių (Fabaceae) šeimos Faboideae pošeimio augalų gentis. Lotyniškas pavadinimas kilęs iš gr. glikos 'saldus', nes jų šaknys yra saldokos.

Laida „Sveikai su Vaida Kurpiene“, parengė Gabrielė Grinkaitė

Soja ir jos produktai, pasak mitybos specialistės, dietistės Vaidos Kurpienės, yra neįvertintas baltymų šaltinis mūsų virtuvėje. Visgi, lietuviai sojos neretai bijo – vieni galvoja, kad tai nesveikas genetiškai modifikuotas produktas, kiti kalba apie didelius augalinių moteriškų hormonų kiekius sojo...

Sojos žlėgtainiai, veganiškos dešrelės ir kiti iš daržovių pagaminti produktai, kurie parduodami kaip mėsos pakaitalai, sulaukė kritikos iš Prancūzijos įstatymų leidėjų, kurie sutarė uždrausti tokius pavadinimus, nes šie klaidina vartotojus.

Dieta, kurios laikantis gausiai vartojama baltymų ir izoflavonų, esančių sojų pupelėse, padeda menopauzę išgyvenančioms moterims apsisaugoti nuo osteoporozės. Tokias preliminarias tyrimo išvadas skelbia mokslininkai iš Halo universiteto Jungtinėje Karalystėje, informuoja „The Medical News Today“.