„Sūris gali būti vertingas gastronomijos lobis“, – teigia „Vieno prancūzo sandėliuko“ bendraįkūrėja, sūrio ragavimo kultūros Lietuvoje plėtotoja Aušra Fokienė. Laidoje „Delfi diena“ su viešnia pasikalbėjome, kaip atpažinti investicinę vertę būtent šioje srityje, o tiksliau – sūrininkystėje, ir ar ti...
sūriai
59 straipsnių
Kokius mes, lietuviai, Italijos sūrius pažįstame geriausiai? Tuos, kurie atkeliauja į mūsų prekybos centrus ir butikus – mocarela, burata, parmezanas. Bet ar žinome, kad visi 20 Italijos regionų gamina skirtingus sūrius? Tai reiškia, kad Šiaurės Italijos Pjemonto gyventojas kasdien valgo ne bumbulą ...
Lietuviškoje užeigoje išvydus puslitrio vandens kainą Jurkevičiui užgniaužė kvapą: man netinka du dalykai (11)
Daugiau nei porą savaičių Lietuvoje viešėję gurmaniško maisto ambasadoriai iš Italijos, rašytojai Paulius Jurkevičius ir Jurga Jurkevičienė keliavo po visą Lietuvą, kur dvaruose, restoranuose pristatė išskirtinius itališkos virtuvės skonius: daržovių karalių artišoką, egzotiškus sūrius, brandintą ba...
Druskininkų sūrių festivalio apdovanojimas iškeliauja į Lenkiją: lietuvių gaminiai neprilygo tobulam svečių sūriui (1)
Sekmadienį Druskininkuose surengtame devintajame Sūrių festivalyje triumfavo Lenkijos sūrininkė Monika Lason. Autoritetinga vertinimo komisija ir sūrius ragavę šventės svečiai vieningai balsavo, kad viešnios iš Vidurio Lenkijos net 24 mėnesius brandinto ožkų pieno sūrio skonis – neprilygstamas.
Kai šį pasaulį palieka jaunas, energingas, žinomas žmogus, pirmiausia galvojame apie artimųjų skausmo valandas. Apie netekties tuštumą galvojame. Tai labai sudėtingi, asmeniški, intymūs dalykai. Todėl išsyk prisipažinsiu: tekstų apie išlydėjimus, apie viešas gedulo apeigas neskaitau ir nerašau. Juos...
Lietuvos pienininkų asociacija „Pieno centras“ pastebi, kad Europos didmeninėje prekyboje smarkiai kritusios pieno produktų kainos sumažino lietuviškų pieno produktų eksportą į Europos Sąjungos (ES) šalis.
Lietuvoje veikiančios mažos ir vidutinės įmonės (MVĮ) vis aktyviau imasi veiksmų apsaugoti ir valdyti savo intelektinę nuosavybę. 2022 m. daugiau kaip 950 MVĮ pasinaudojo kompensacijomis, skirtomis prekių ženklų, dizaino ar patentų registracijai, ir tai yra 47 proc. daugiau nei 2021 m.
Daugelis iš mūsų galėtume išleisti žymiai mažiau pinigų maistui, tačiau reikia žinoti, nuo ko pradėti. Vertėtų apgalvoti, kur ir kokius maisto produktus pirkti, o kokių vengti, jei norite gyventi taupiau.
Makaronus su sūriu pagaminti paprasta ir lengva. Dviejų sūrių derinys – puikus: įsitikinsite tuo patys. Makaronus su sūriu pagardinkite žiupsneliu šviežiai grūstų pipirų.
Lietuvės ir latvio įkurtoje sūrinėje gimsta kiprietiški, gruziniški, bulgariški sūriai – vienas jų tapo šios vasaros topu (1)
Iš lietuvės ir latvio meilės gimę sūriai šiandien – vieni geidžiamiausių šalyje. Eglės ir Roberto Liutonyse įkurta sūrinė „Ostvalds fabrica“ neskaičiuoja nė dviejų metų, tačiau didžioji dauguma joje pagamintų sūrių, tiesiogine to žodžio prasme, parduodami net neišvydę prekystalių. Vien faktas, jog t...
Gyvenimą mieste iškeitęs į kaimą verslininkas įvertino kylančias kainas: mums tos infliacijos visai vienodai (1)
Jau daugiau nei dešimtmetį iš ožkų pieno sūrius gaminantis Valdas sako šį amatą pamilęs dar gyvendamas Prancūzijoje. Šiandien jis pasakoja visiškai nesigailintis palikęs šią šalį bei patogų gyvenimą Vilniuje ir išsikraustęs į kaimą. Vyras gamina sūrius, kurių receptą išdirbti sako užtrukęs net kelet...
Sūrio džiazas – šį kartą tai ne kažkokia metafora, bet prekės ženklo pavadinimas. O patiems gaminiams įvardinti pasirinkta kone visa muzikos bei šokio terminų gama: siuita, simfonija, elegija, tango, pasadoblis.
Visi esame atidžiai tyrinėję baltas dėmeles ant sūrio ar mažus pūkelių plotus ant duonos, bandydami nuspręsti, darytis sumuštinį ar mesti viską į šiukšlių dėžę. Kaip sužinoti, ar šiek tiek apipelijusius maisto produktus yra saugu vartoti?
Šiais laikais galime pasigirti didele produktų įvairove. Dažnai lentynose sutinkame mums dar negirdėtų, neragautų ingredientų. Kaip sužinoti, kuris iš akį traukiančių produktų galėtų būti skanus ir geros kokybės?
Seniau druska buvos laikoma amžinybės simboliu ir ypatinga dovana, nes nepūva ir negenda. Dabar druska yra vienas pigiausių ir populiariausių prieskonių.
Sūrių lenta – turtingais ir įvairiais skoniais pasižymintis užkandžių rinkinys, suteikiantis naujų spalvų bet kokia proga dengiamam stalui. Prekybos tinklas „Lidl“ dalijasi patarimais, kaip sukurti tobulą sūrių lentą, kurioje burnoje tirpstantį kąsnį rastų kiekvienas svečias ar šeimos narys.
Barselonoje gyvenantys lietuviai įkūrė unikalią kataloniškų produktų krautuvėlę gimtinėje: išaiškino, kaip išsirinkti kokybišką alyvuogių aliejų (4)
Ingrida kartu su vyru jau ketverius metus gyvena Barselonoje, Ispanijoje. Lietuvė pasakoja, kad jau prieš išvažiuojant gyventi svetur kirbėjo mintis kokybišką katalonišką maistą vežti į gimtinę. Šeima įsikūrė Ispanijoje ir nusprendė šią idėją paversti realybe.
Pasaulyje yra tiek daug sūrio rūšių, kad net galva gali susisukti. Vieniems sūris asocijuojasi su gurmaniška vakariene žvakių šviesoje, kitiems su kaimišku močiutės pamelžtu pienu, o tretiems galbūt su pusryčių sumuštiniu. Ką reikėtų žinoti apie sūrį, kad sugebėtumėme išsirinkti patį geriausią? Kaip...
Dėl koronaviruso pandemijos metu įvestų apribojimų ir karantino restoranų verslas praktiškai sustojo, todėl prancūzams tenka dažniau gaminti namuose. Remiantis žemės ūkio agentūros „FranceAgriMer“ informacija ir įmonės „Kantar“ pateiktais rinkos duomenimis, 2020-aisiais sūrio gaminių vartojimas Pran...
Kelmės rajono ir aplinkinių gyvenviečių sūrio mėgėjams „Alduko sūriai“ – jau pažįstamas vardas. Kalniškių kaime įsikūręs Aldas Petrulaitis į fermentinių sūrių gamybą žiūrėjo kaip į hobį, tačiau netrukus tai tapo nebloga papildoma veikla – kartą paragavę žmonės atvyksta ir iš kitų kaimų bei miestų, k...