Jei lietuvio paklaustų, be kokio patiekalo jis neįsivaizduoja Kalėdų stalo, silkė pataluose tikrai patektų į dažniausiai minimų patiekalų trejetuką. Šįkart siūlome ne tik gardžius, bet ir puikiai švenčių stalą papuošiančius silkės sušius. Produktų nedaug, o efektas – neišdildomas!
sušiai
64 straipsnių
Sušis (suši; jap. 寿司 arba 壽司, 鮨, 鮓, 寿し, すし) – saldžiu acto mišiniu pagardinti ryžiai su termiškai neapdorotomis (žaliomis) jūros gėrybėmis (žuvimi); vieno kąsnio užkandėlė, patiekiama susuktų ritinėlių forma. Sušis yra japonų nacionalinis patiekalas, dar vadinamas „japoniška duonele“. Bendruoju terminu „suši” paprastai vadinamas bet koks patiekalas iš virtų ryžių, pasaldintų ryžių actu. Sušis valgomas lazdelėmis; nedalijamas, nepjaustomas peiliu ir nesmeigiamas šakute, kad nebūtų išardytas.
Buvo laikai, kai sušiai (ir ypač ant jų pasirodanti žalia žuvis) buvo toks dalykas, kuris visiems paprastiems lietuviams kėlė žiaugčiojimo refleksą. Tai buvo prieš trisdešimt metų.
Sušių receptas praverčia ruošiantis vakarėliui, šventėms ar tiesiog sumanius pasimėgauti skaniu valgiu. Visus žemiau paminėtus ingredientus sušiams gaminti galite įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose. Wasabi krienų galima įsigyti pastos arba miltelių pavidalu. Jeigu įsigijote wasabi miltelius, s...
Ankstyvas vakaras, į naują japonišką restoraną „Sushidelic“ pradeda rinktis lankytojai. Kai birželio 28-ą restoranas atsidarė, laukiančių eilės į jį patekti jau buvo 3000. Po poros savaičių laukiančiųjų sąraše tebebuvo 1600 žmonių. Laura Pena džiaugėsi, kad jiems su sužadėtiniu apskritai pavyko gaut...
Sušių receptas todėl populiarus ir nuolat skaitytojų ieškomas, nes tai – puikus užkandis. Kuris visada bus paklausus. Sušių receptų yra įvairiausių – tereikia pasitelkti fantaziją.
Jei paklausytume komentatorių, mes, lietuviai, nieko nemokame gaminti. Kritikas iš Romos sako, kad niekas Lietuvoje nesupranta kavos, ir vežiojasi savo kavinuką. Kazanų kaubojai sako, kad visas plovas yra baisus, ir kad Uzbekistane už tokį primuštų. Valgantys pastą skelbia, kad lietuviškų lakštinių ...
Tikriausiai nieko nenustebinsime sakydami, kad sušiai lietuvių valgiaraščiuose gali drąsiai varžytis su šaltibarščiais ar bulviniais blynais ir yra vienas populiariausių pasirinkimų norint sočiai, bet kartu ir sveikai užkąsti.
Šiandien, birželio 18-ąją pasaulyje minima tarptautinė sušių diena. Nacionalinis Japonijos patiekalas išpopuliarėjo visame pasaulyje, nors kadaise buvo laikomas prastuomenės maistu. Iš ryžių, šviežios žuvies ir kitų įvairių ingredientų gaminamo patiekalo mėgėjų gretos pastaraisiais metais auga ir Li...
Anksčiau nemėgusi sušių, Tauragėje atidarė savo kavinę: nebespėja maitinti vietinių, o iššūkį kelia darbuotojų paieškos (121)
Verslininkė Justina Visockienė Tauragėje yra įkūrusi sušinę, kuri, iš pirmo žvilgsnio vadinasi visai ne kaip ta vieta, kurioje galima gauti sušių. „Šaukštelio studija“, – štai taip skelbia logotipas prie įėjimo į kavinę, o pati Justina pasakoja sušių iš pradžių net nemėgusi.
Įvertino sušių sudėtį ir pasakė, ar juos valgyti sveika: vienu ingredientu patariama nepiktnaudžiauti (8)
Japonija yra išskirtinė šalis kulinarijos pasaulyje. Japonų manymu, maistas turi derėti su gamta ir asmeniu, kuris ruošia patiekalą, o jų virtuvė gali būti apibūdinama dviem žodžiais – natūrali ir harmoninga. Japonijos virtuvės pasididžiavimas – sušiai. Jeigu esate dideli sušių fanai, tikriausiai es...
Turbūt esate ne kartą girdėję, jog balti ryžiai neturi nieko bendro su sveika mityba. Ir taip, tokie grūdai yra perdirbti ir suteikia tik tuščių kalorijų, nepapildydami organizmo vertingmos maistinėmis medžiagomis. Vis dėlto, jei sušių norisi, yra tobulas variantas – ryžius pakeisti kitu ingredientu...
Iš Londono sugrįžęs Karolis Vilniuje rengia išskirtinę apeigų ceremoniją, kurioje per 15 minučių nelieka laisvų vietų (48)
Geriausiuose Londono japoniško maisto restoranuose dirbęs ir į Vilnių gyventi sugrįžęs šefas Karolis Narušis (30 m.) atidarė stulbinamo pasisekimo sulaukusį restoranėlį „Narushi“ ir jame rengia neeilinę apeigų ceremoniją, į kurią patenka tik patys atkakliausi. „Turiu ilgą laukiančiųjų sąrašą, kurie ...
Dietistė Vaida Kurpienė pasakė, ko galėtume pasimokyti iš japonų mitybos įpročių: įtraukite šiuos produktus į savo kasdienį racioną (55)
Kai kalbame apie sveikatą, ilgaamžiškumą ir mitybą, dažnai kaip pavyzdį imame japonus. Sunku pasakyti, kas lemia tai, kad jų gyvenimo trukmė viena ilgiausių pasaulyje: gyvenimo būdas, aplinka ar mityba? O gal viskas drauge? Dietistė, knygos „Liekna visam gyvenimui“ ir tinklaraščio sulieknek.lt autor...
Japonijoje gimusi sušių kultūra šiandien plačiai pasklidusi pasaulyje. Tiesa, dažniausiai tik maisto gurmanai žino, kokius sušius ragauja. Iš Japonijos į Ameriką atkeliavęs patiekalas ilgainiui įgavo naujų tradicijų – nuo sukimo būdo iki nestandartinių ingredientų. Kuo amerikietiški sušiai skiriasi ...
Nebuvo restorano, kurį buvo lengviau pasirinkti apžvalgai. Restoraną rekomendavo Zita Kelmickaitė, kuri yra ne tik laidų vedėja ir viena geriausių kalbėtojų lietuviškoje žiniasklaidoje, bet ir rašo mūsų žurnalui, kurio pavadinimo nesakysiu. Patys žinote.
Alfas vienas namuose. Kaip greitai namuose pasigaminti „čili“ sriubą, sušius ir plikytus sausainius (10)
Yra patiekalų, apie kuriuos sukurta daug mitų, neva juos sunku pasigaminti namuose, reikia daug pastangų ir žinių. Bet Alfas šioje laidoje parodys, kaip nesudėtingai, greitai ir labai skaniai, o svarbiausia – be jokio vargo pasigaminti mėgstamiausius patiekalus. Taigi, pasiruoškite gaminti tiesiog t...
Skanu, originalu, o svarbiausia – sveika: mitybos ekspertė parodė, kaip pasigaminti sušius su silke (67)
Mūsų šeimos Kūčių stalas tikrai nepanašus į daugumos – jis nenukrautas didžiuliais kiekiais maisto, esame minimalistai ir jau 10 metų per šventes nepersivalgome, sako mitybos ekspertė, akademijos „Pirmas šaukštas“ įkūrėja Rita Šilenskienė. DELFI laidoje „Sveikatos receptas“ ji parodė, kaip Kūčioms l...
Priešistoriniai žmonės buvo užsikrėtę metro ilgio kirmėlėmis: perspėja, kad šie parazitai sugrįžta (39)
Bronzos amžiaus britai buvo užsikrėtę daugybe parazitų. Tačiau jų organizme namus buvo įsirengusios ne tik paprastos kirmėlės, bet ir milžiniški inkstų kirminai. Atlikus 3000 metų senumo išmatų analizę paaiškėjo, kad šie kirminai galėjo užaugti net iki vieno metro ilgio.
Nacionalinis japonų patiekalas ant Kūčių stalo šiemet turbūt nustebintų tik kaime gyvenančią močiutę. Visgi tradiciniam stalui sušiai suteikia įvairovės.
Prieš gerą dešimtmetį Lietuvoje staiga išpopuliarėję sušiai vis dar madingi ir mėgstami ne tik per pietus, bet ir ant įvairių švenčių stalo, tikina „Sushi Stop“ šeimininkas Simas Krasniakovas. „Sušiai – ne tik madingas, bet ir sveikas patiekalas, kuris itin tinka įvairiems vakarėliams. Neabejoju, ka...